Jump to content

Bespravna gradnja - bazna stanica antenski prihvat


IvanGaljanic
 Dijeli

Preporučene objave

Imamo zemljište u Zagrebu, Dubrava, i na susjednoj kući je susjed 2007.g postavio baznu stanicu mobilnog operatera, antenski prihvat.

Za predmetnu baznu stanicu nas nitko nije kontaktirao za dobivanje lokacijske dozvole niti građevinske odn. nekog drugog akta o građenju.

Nismo podnijeli zahtjev građevinskoj inspekciji, jer nismo bili dulje vrijeme na zemlji, niti smo znali što ćemo sa zemljom.

Sada smo se odlučili krenuti u gradnju obiteljske kuće, te sam predao zahtjev građevinskoj inspekciji da ispita da li bazna stanica ima potrebne dozvole.

U razgovoru sa referenticom koja je zaprimila zahtjev, rečeno mi je da ću dobiti odgovor od inspektora, ali da se oni sada vode "Pravilnikom o jednostavnim građevinama i radovima" (NN 21/09).

Članak 3.

Bez akta kojim se odobrava građenje i lokacijske dozvole mogu se izvoditi radovi na:

5. Postojećoj građevini kojim se postavlja elektronička komunikacijska oprema (antenski prihvat) po tipskom projektu za kojeg je izdano rješenje iz članka 196. Zakona o prostornom uređenju i gradnji

Mobilni operateri navodno posjeduju tipske projekte na koje se zakon poziva.

 

Moje pitanje je da li se Pravilnik odnosi na građevine (bazne stanice) izgrađene prije stupanja na snagu Pravilnika?

Članak 1.

Ovim se Pravilnikom određuju jednostavne građevine i radovi koji se mogu graditi odnosno izvoditi bez rješenja o uvjetima građenja, potvrđenog glavnog projekta i građevinske dozvole (u daljnjem tekstu: akt kojim se odobrava građenje) i/ili lokacijske dozvole.

Članak 7.

Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o jednostavnim građevinama i radovima (»Narodne novine«, br. 101/07 i 93/08).

Članak 8.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

 

U Pravilniku 101/07 i 93/08 se ne spominje elektronička komunikacijska oprema (antenski prihvat) po tipskom projektu za kojeg je izdano rješenje iz članka 196. Zakona o prostornom uređenju i gradnji.

 

Ako Pravilnik propisuje koje se građevine mogu izvoditi bez odgovarajućih rješenja o gradnji, i stupio je na snagu u veljači 2009., i ne spominje se način postupanja sa građevinama koje su napravljene prije tog datuma, onda se on ne odnosi na građevine koje su bile izgrađene prije tog datuma.

Odnosno, postupak za građevine (bazne stanice) koje su izgrađene prije veljače 2009., se vrši prema nekom drugom pravilniku, koji zahtjeva dobivanje lokacijske dozvole i akta o građenju.

 

Ispravite me ako griješim.

 

Unaprijed zahvaljujem,

 

Ivan Galjanić

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iskreno, žao mi je što ću Vas razočarati, ali nećete ništa postići.

 

Ne samo da se vode pravilnikom o jednostavnim građevinama, već su dobili i potvrdu na tipsko rješenje za antenske prihvate, čime im se pojednostavljuje građenje.

 

Sve se vodi pod infrastrukturom od državnog interesa.

 

Ono čime se možete utješiti je da su propisi za elektromagnetsko zračenje 2-4 puta strožiji nego u zemljama EU, čiji se propisi vode da je max dozvoljeno zračenje = zračenju svemira, kojmu smo izvrgnuti i bez ikakvih izuma nakon Tesle.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U nekim europskim zemljama (Francuska) bazne stanice moraju biti 200-300m udaljene od škola i stambenih objekata.

Antena ima usmjereno horizontalno zračenje, koje sa malim kutom pada prema dolje, ali zračenje manjeg intenziteta postoji i prema dolje.

Moj problem je što je antena na susjedovoj kući, na visini cca 10m. Ja imam pravo graditi kuću visine cca 12m (sljeme krovišta), na udaljenosti max. 8m od antene (susjed 5m - ograda - kuća 3m). Znači kad sam u potkrovlju da me antena pogađa direktno sa najjačim intenzitetom zračenja.

 

Znam da se mogu žaliti Inspekciji Ministarstva zdravstva, ali sam prvo htio vidjeti legalnost gradnje antene.

 

Ivan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

IvanGaljanic je napisao:

 

Moj problem je što je antena na susjedovoj kući, na visini cca 10m. Ja imam pravo graditi kuću visine cca 12m (sljeme krovišta), na udaljenosti max. 8m od antene (susjed 5m - ograda - kuća 3m). Znači kad sam u potkrovlju da me antena pogađa direktno sa najjačim intenzitetom zračenja.

 

Ja bih svakako o ovim činjenicama dopisom obavijestio sve relevantne sudionike (operatera, ministarstvo, susjeda) da ne mogu kasnije reći-'pa nismo znali da će tu biti kuća viša od antene'.

Najmanje što mogu učiniti je povisiti stup za pet metara.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Pozdrav

 

Zanima me da li ste uspjeli napraviti kakav pomak po ovom pitanju.

Naime ja imam sličan problem sa svojom kućom na moru koja se nalazi neposredno ispred hotela na kojeme su postavljene bazne stanice sva tri operatera (ht,vip,tele). Udaljene su nekih 50m od kuće, ali ima nekih 8-10 panela tako da sam zabrinut za štetan utjecaj.

 

Unaprijed hvala

Tomislav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 Dijeli×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija