Jump to content

SUDAR NA ZEBRI


JACK666

Preporučene objave

Uvijek je kod takve vrste sudara kriv vozač vozila koje se nalazilo iza. Svaki vozač dužan je držati rastojanje takvo da u svakom trenutku može zaustaviti vozilo ako se kolona ili vozilo ispred njega naglo zaustavi.

 

Ovo što ste naveli kao razlog (stajanje iza zebre ili eventualno ugrožavanje drugih sudionika u prometu) može biti osnova za pokretanje prekršajnog postupka protiv tog vozača, ali ni na koji način ne može umanjiti vašu odgovornost za prometnu nezgodu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vozilom koje je naglo stalo neposredno iza zebre, s obzirom da je zakonom to zabranjeno ( 5 m od zebre. )

 

ovih 5m si vjerojatno izvukao iz dijela zospca koji govori o zaustavljanju i parkiranju pa je to potpuno neprimjenjivo na opisano situaciju jer se u njoj, ako dobro razumijem, govori o vozilu koje staje zbog propustanja pjesaka, a to nije zaustavljanje u smislu zospca vec posupanje po prometnom znaku/pravilu.

inace, sukladno gornjim odgovorima, uvijek je kriv onaj koji nalijece s tim da je u ovoj situaciji pored odredbe koja govori o uzduznom razmaku izmedju vozila u kretanju primjenjiva i ona o neprilagodjenoj brzini (te dvije stvari su usko povezane)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po zakonu je da moram držati rastojanje da mogu zaustaviti vozilo. Ali i on je prekršio gomilu članaka zakona i to prije mene i na mjestu gdje zakon s tri članka zabranjuje i na način kojim je isto prekršio više članaka zakona. Ono sto meni pomaže je presuda suda da nisam u potpunosti kriv. A ja se nadam da mogu dobiti takvu presudu. Zanima me hoće li se automatski podnjeti prekršajna prijava i protiv njega kao i protiv mene. Iz policijskog zapisnika se vidi da je vozilo zaustavljeno gdje ne smije. A također nigdje nije navedeno nikakvo izuzeće pojedinih članaka

 

(1) Pojedini izrazi u ovom Zakonu znače:

Članak 2.

62) »zaustavljanje vozila« je svaki prekid kretanja vozila na cesti u trajanju do tri minute, osim prekida koji se čini da bi se postupilo po znaku ili pravilu kojim se upravlja prometom,

 

2. RADNJE VOZILOM U PROMETU

Članak 43.

(1) Vozač koji namjerava na cesti ili drugoj prometnoj površini obaviti neku radnju vozilom (uključiti se u promet, prestrojiti, odnosno mijenjati prometnu traku, pretjecati, obilaziti, zaustavljati se, skretati udesno ili ulijevo, okretati se polukružno, voziti unatrag i sl.) ne smije početi takvu radnju ako time dovodi u opasnost druge sudionike u prometu ili imovinu.

(2) Prije započinjanja radnji iz stavka 1. ovoga članka, vozač je dužan uvjeriti se da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu ili imovinu, vodeći pritom računa o položaju vozila te o smjeru i brzini kretanja.

5. BRZINA

Članak 52.

(1) Vozač ne smije mijenjati način upravljanja vozilom naglim smanjenjem brzine kretanja vozila, osim u slučaju neposredne opasnosti.

(2) Vozač koji namjerava znatnije smanjiti brzinu kretanja vozila ili ga zaustaviti, dužan je to učiniti, osim u slučaju neposredne opasnosti, na način kojim neće ugroziti ili u većoj mjeri ometati druge vozače koji se kreću iza njega, a i te vozače o svojoj namjeri, uz obvezu iz članka 44. ovoga Zakona, upozoriti i uključivanjem stop-svjetla, svih pokazivača smjera ili davanjem odgovarajućeg znaka rukom.

 

12. ZAUSTAVLJANJE I PARKIRANJE

Članak 78.

(1) Vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu na kojem bi ono ugrožavalo sigurnost drugih sudionika u prometu ili predstavljalo smetnju za normalan tok prometa ili kretanje pješaka.

Članak 79.

(2) Vozač koji je zbog neispravnosti na vozilu, prometne nesreće ili drugoga opravdanog razloga prisiljen vozilo zaustaviti na kolniku dužan je poduzeti sve mjere da zaustavljeno vozilo ne dovede u opasnost druga vozila i da ga odmah ukloni s kolnika.

Članak 82.

(1) Vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo:

1) na obilježenome pješačkom prijelazu i na udaljenosti manjoj od 5 m od tog prijelaza i na prijelazu biciklističke staze preko kolnika,

4) na raskrižju i na udaljenosti manjoj od 5 m od najbližeg ruba poprečnog kolnika,

 

7) na dijelu ceste gdje bi širina slobodnog prolaza od zaustavljenoga ili parkiranog vozila do neisprekidane uzdužne crte na kolniku ili do neke zapreke na cesti, bila manja od 3 m, odnosno do suprotnog ruba kolnika – manja od 4 metra,

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A također nigdje nije navedeno nikakvo izuzeće pojedinih članaka

 

kako nije? pogledaj definiciju zaustavljanja i obrati paznju na dio "OSIM prekida koji se cini blabla"

 

tih 5m iz zospca je tamo kako bi vozacima osigurala preglednost pjesackog prijelaza i kako zaustavljeno/parkirano vozilo ne bi ometalo vidno polje i to veze nema sa vozilom koje staje ispred prijelaza zbog propustanja pjesaka

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije on stao ispred pješačkog prelaza, nego iza njega i iza semafora tj. kad je napuštao križanje, i nije bilo nikakvog pješaka jer je njima bilo crveno svjetlo. A iza zebre nema nikakvog prometnog znaka ni pravila zbog kojeg bi izvršio zaustavljanje. A semafor je bio iza njega.

 

62) »zaustavljanje vozila« je svaki prekid kretanja vozila na cesti u trajanju do tri minute, osim prekida koji se čini da bi se postupilo po znaku ili pravilu kojim se upravlja prometom,

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo o čemu pričajte i sve što navodite su eventualne olakotne okolnosti (slabe), uvijek morate držati takvo rastojanje između vozila da u svakom trenutku možete sigurno vozilo zaustaviti bez obzira na to zbog čega se vozilo ili bilo što drugo ispred vas zaustavilo. A na kraju ni ne znate zbog čega se vozilo ispred zaustavilo (može biti kvar, može biti zdravstveno stanje vozača, može biti svašta). Krivi ste i bok.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija