Jump to content

Samohrana majka - donator sjemena


peggyca

Preporučene objave

Molim vas za komentar oko dolje opisane situacije.

 

Samohrana majka zatrudni sa donatorom sjemena sa kojim se unaprijed dogovorila da se donator neće spominjati kao otac djeteta več će otac djeteta ostati nepoznat.

 

Ukoliko majka potpiše tajni dokument u kojem navodi da je do začeća došlo po dogovoru i da jamči da neće biološkog oca ni u kom slučaju, i nikada teretiti za bilo kakvu odgovornost prema djetetu, ima li takav dokument ikakvu snagu? Odnosno, može li se biološki otac na bilo koji način, unaprijed zaštititi od bilo kakvih potraživanje od strane djeteta?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada neudana žena prijavljuje matičaru rođenje djeteta ne mora navesti ime oca djeteta.Matičar je dužan upoznati tu ženu s pravom djeteta da zna tko mu je otac.Ukoliko žena ustraje na tome da ne imenuje određenog muškarca ocem djeteta,matičar je o tome dužan obavijestiti CZSS koji će pozvati majku djeteta i upozoriti istu da je dužana radi dobrobiti djeteta imenovati muškarca – osobu koju smatra ocem djeteta.Nažalost,ako takva žena i dalje ustraje u odbijanju da imenuje oca djeteta,njeno postupanje se ne može zakonski sankcionirati i s time zasvršava utvrđivanje izvanbračnog očinstva djeteta u upravnom postupku.

Međutim,u sudskom postupku se može utvrđivati porijeklo djeteta od određenog muškarca i na takvu tužbu imaju pravo :

1.dijete rođeni izvan braka do navršene 25-ete godine života

2.majka djeteta do navršene 18 – ete godine djetetovog života

3.CZSS u slučajevima kada se majka djeteta ne koristi svojim procesopravnim ovlastima,pod uvijetom da je CZSS saznao tko je navodni otac djeteta,jer u protivnom tuženik nije subjektivno određen.

Utvrđivanjam očinstva u sudskom postupku (pravomoćna sudska presuda) nastaju prava i obveze između roditelja (oca) i djeteta (npr.pravo i obveza uzdržavanja djeteta)

Sporazum koji navodite nije obvezujući i ništavn je ukoliko majka djeteta promjeni svoje mišljenje,djete sazna za svog biološkog oca i pokrene sudski postupak ili CZSS sazna za biološkog oca djeteta i pokrene sudski postupak.

Kada netko potpisuje sporazum koji navodite,očito je, da bez obzira na motive koji ga u tome vode,ne vodi brigu o pravima djeteta i njegovoj dobrobiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija