Jump to content

slobodni dan umjesto prekovremenog


meshikuarimo

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Dakle, trebam pravni savjet glede prekovremenog rada.

 

Zanima me da li je dopušteno radniku umjesto plaćanja prekovremenog rada odrediti 1 slobodan dan u tjednu i na taj način "kompenzirati" taj rad. Naime, čitajući novi zakon o radu (nn 149/09) nisam uspio naći nikakvu odredbu u kojoj se takva mogućnost spominje, pa me zanima da li je poslodavac u prekršaju ako se prekovremeni ne isplate nego se umjesto toga da slobodan dan.

Također, smije li poslodavac takvu odredbu (slobodan dan umjesto plaćanja prekovremenog) ugraditi u svoj pravilnik o radu?

 

Isto tako, ako je pravilnikom o radu određeno da radnik za prekovremeni rad ima pravo na 50% veću plaću, znači li to da umjesto 1.slobodnog dana isto tako imam pravo na 50% "više" slobodnog dana, tj. dan i pol?

 

Hvala svima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mashikuarimo (joj nicka jadva sam ga napisal),

pravilnici oradu donose se na naćin propisan Zakonom o radu u glavi XV.

Prema čl iz te glave stoju da u donošenju pravilnika o radu moraju sudjelovati i radnici jer se radi o njihovom o interesu. Dakle ukoliko je ustanovljeno pravilnikom da se prekovremeni rad zamjenjuje slobaodnim danima (ako to nije ustanovljeno nema zamjene kako se neko sjeti moraju platit prekovremene), onda mora biti i ustanoivljen način kako se to radi u protivnom je takav pravilnik ništetan. Logično je da ako ste radili prekovremeno i ako je pravilnikom utvrđeno da se prekovremeni plaćaju 50% više da onda za jedan dan prekovremenog rada imate 1.5 dana slobodno. Ukoliko to neko tumači drugačije onda se morate obratiti radničkom vijeću i sindikatu a za zakonitost i Inspektoratu i konačnoci Ministarstvu rada a po potrebi i sudu. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija