Jump to content

Tužba za utvrđivanje očinstva


Sanjy

Preporučene objave

Molila bih odgovore na par pitanja vezanih za temu utvrđivanja očinstva u slučaju da dijete nema upisano ime oca u rodni list.

 

1. Ukoliko je dijete maloljetno, ima li pravo samostalno, bez pristanka majke podnijeti tužbu za dokazivanje očinstva?

 

2. Ukoliko otac umre, a prije njegove smrti nije pokrenuta tužba za utvrđivanje očinstva, može li dijete pokrenuti dokazivanje očinstva nakon očeve smrti? Ako da, da li ishod ovakve tužbe može utjecati na očevu oporuku i nasljedstvo?

 

Unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1.U slučaju kada majka označi muškarca kojeg smatra ocem djeteta i eventualnog djetetovog pristanka nakon njegove navršene četrnaeste godine života,moguće je da dijete tuži navodnog oca.To pravo pripada djetetu za cijelo vrijeme maloljetnosti kada zbog pomanjakanja poslovne sposobnosti mora imati zakonskog zastupnika.Za vrijeme maloljetnosti dijete će zastupati majka kao njegova zakonska zastupnica,a ako je majci oduzeta roditeljska skrb dijete će zastupati skrbnik kojem je u tom slučaju potrebno odobrenje CZSS.

CZSS ima pravo pokretanja postupka radi utvrđivanja očinstva u slučaju kada se majka ne koristi svojim procesnopravnim ovlastima bez obzira na razloge zbog kojih to čini, uz uvijet da je CZSS saznao za to tko je navodni otac djeteta.Najčešće se radi o situacijama kada je majka označila muškarca pred matičarem ili CZSS kojeg smatra ocem djeteta, ali nakon toga nije bilo upisa očinstva na osnovi priznanja u maticu rođenih,a majka nije sama pokrenula sudski postupak.

 

2.Muškaracu koji je navodni otac djeteta u trenutku smrti je prestala pravna,poslovna i procesna sposobnost,pa ne može biti tužen u postupku dokazivanja očinstva.Zbog zaštite djetetovog prava na saznanje svog porijekla tužba se u takvim slučajevima podnosi protiv nasljednika umrlog muškarca.Ovisno o tome koga je ostavinski sud proglasio nasljednikom,tu će osobu trebati tužiti radi utvrđivanja očinstva.Rok za takvu tužbu je godinu dana nakon smrti osobe koja je umrla,ajedino u slučaju da u tom jednogodišnjem roku od smrti ostavitelja nije izvršen ostavinski postupak rok je dulji i iznosi šest mjeseci od ostavinskog rješenja. Ako je ostavinski postupak proveden, osoba koju ne veže pravomoćno rješenje o nasljeđivanju , a koja smatra da ima pravo kao nasljednik , može to svoje pravo ostvarivati u parnici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija