Jump to content

fizička osoba kao obveznik pdv-a


tkosamja123

Preporučene objave

Kao fizička osoba vlasnik sam poslovnog prostora kojeg iznajmljujem d.O.o.-u. Do kraja godine od najma tog prostora dobit ću više od 85.000 kuna što znači da ću automatski postati obveznik PDV-a.

 

Ako uđem u sustav PDV-a jesam li i dalje fizička osoba ili trebam postati obrt/d.O.o?

 

Ulazak u sustav PDV-a je očito u ovom slučaju veliki financijski udarac jer time gubim pravo na 30% priznatih izdataka koji sam imao kao obveznik poreza na dohodak i u tom slučaju plaćam PDV na puni iznos. Naravno, taj porez plaća d.O.o u najmu kojemu ću izdavati račune sa iskazanim PDV-om, ali svejedno zbog ovog gubitka 30% izdataka i mene to dosta košta. Postoji li način da umanjim taj trošak koji mi je nametnut kao obvezniku PDV-a? Preciznije, mogu li odbiti porez od nekih drugih troškova koje bih imao (automobil i slično). Možete li mi dati neke konkretne ideje na kakve troškove bih mogao to tražiti? Pretpostavljam da oni moraju biti vezani uz taj konkretan posao iznajmljivanja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima. Pokušat ću sredit tu podjelu. Jedino mislim da nije potrebno poklanjati idealni dio nego dovoljno dati na plodouzivanje ili slično, ako se ne varam...

 

A nego ipak da znam koje su posljedice... Jesam li u slučaju da postanem obaveznik pdv-a i dalje fizička osoba? Plaćat ću i dalje (uz PDV) i porez na dohodak?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obveza pdv-a proizlazi iz činjenice prihoda u iznosu od 85.000,00 kn godišnje. Znači, ostajete fizička osoba i obveznik poreza na dohodak i dalje, ali uz obvezu vođenja poslovnih knjiga iz kojih se utvrđuje godišnji dohodak. Stope su vam iste kao i do sada (15,25,35 i 45%, a dok nemate 300.000,00 kn prihoda godišnje ne morate biti mjesečni obveznik, nego tromjesečni obveznik pdv-a. Koliko sam razumjela, planirali ste podijeliti taj prihod na članove obiteljji, da ukupan iznos po pojedinom članu ne prelazi 85.000,00 kn, onda vam ostaje sve kao i do sada i ne morate u sustav. U sustav se ulazi do 15.siječnja prema prihodu za prethodnu godinu.

Pozdrav od knjigovodje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija