Jump to content

Bivši poslodavac nije vratio dokumente


b00000

Preporučene objave

Pozdrav!

Molim za savjet u vezi daljnjeg postupanja s bivšim poslodavcem koji mi nije u roku od mjesec dana vratio dokument o raskidu ugovora na neodređeno vrijeme (svega 2 mjeseca prijavljenog rada), radnu knjižicu, odjavu sa HZZO-a (izgubio sam pravo na zdravstveno osiguranje u svojstvu nezaposlene osobe!!! Napomena onima koji bi mogli imati isti problem - prije isteka tih mjesec dana osoba se treba javiti na HZZO kako bi dobila pečat na prijavi za zdravstveno osiguranje, te bi na taj način bila u tom pogledu zaštićena. Inače će iz svog džepa morati plaćati zdravstveno osiguranje. Ja sam za tu mogućnost prekasno saznao. Osim dugovanja dokumenata poslodavac mi duguje i novac.

Unaprijed se zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

b00000,

pravo upozorenje svima je:

-Informirati se PRAVOVREMENO (što znači ODMAH) o obvezama o pravima iz radnih odnosa vezano za Zakone o radu,o scijalnom i mirovinskom osigutanju. Za početak treba saznati barem osnovne stvari kao što su:

-ugovor o radu,pravilnici o radu i kolektivni ugovor

-radna knjžica

-prijava i odjava sa mirovinskog osigurannja

-isprave o plaći =obračuni plaća

-isprave o plačenim doprisnosima -RSM obrasci

-načini prestanka ugovora o radu-radnog odnosa

Dakle to su neke osnove koje bi svaki zaposlenik a i poduzetnik (za nevjerovati ali ima i njih koji neznaju svoje obveze i prava) morao zanti.Nije strašno ako nešto neznamo ali je tragićno ako se ne trudimo saznati o tome.

Dakle u vašem konkretnom slučaju Vaš je poslodavac po prestanku ugovora o radu bio DUŽAN vratiti vam dokumente koje spominjete u roku od 15 dana prema čl.124.st.2.Zakona o radu. Ukoliko nije bio u mogućnosti isto učiniti(nije vas našao na addresi isl) trebao je dokumente dostaviti uredu državne uprave županije ili grada u kome je knjižica izdata.Za ne vračanje dokumenata zapriječena je novčana kazna za poslodavca prema čl.294 st.54 Zakona o radu od 61.000 do 100.000kn.

Prema rečenom Vi otiđite do poslodavca i u smislu ovoga što sam vam napisao tražite svoje dokumente.Niste li to u mogućnosti ili ako vam nebi htio dat dokumente ili bilo na koji način da se "izvlači"napišite Zahtjev za povrat dokumenata i pošaljte poslodavcu preporučeno poštom sa povratnicom. Istovremeno otiđite na Inspekciju rada i prijavite poslodavca.

Siguran sam da će vam po upozorenju odmah vratiti dokumente.

Što se tiće potraživanja niste napisali kakav vam "novac" poslodavac duguje? Onaj koji je izgubil na beli ili plaće, ili otpremninu ili prekvremene ili dnevnice? Mala šala. Učinite kako sam rekao isve bu OK. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija