Jump to content

Žalba na rješenje Porezne uprave


uzalud

Preporučene objave

Htio bih uložiti žalbu na rješenje Porezne uprave za obračun poreza na dohodak (jer mi nije priznat osobni odbitak, vidi topic) i imam par tehničkih pitanja na koje se nadam da će netko na forumu znati odgovor:

 

Da li priloženi dokumenti moraju biti originali odnosno ovjerene kopije, ili je dovoljno da priložim obične kopije dokumenata, s originalima dostupnim na uvid? U slučaju da se žalbi moraju priložiti originalni dokumenti, da li se oni na kraju drugostupanjskog postupka vraćaju žalitelju?

 

Da li postoji neki službeni rok od ulaganja žalbe u kojem drugostupanjski upravni postupak mora završiti? Koliko on inače traje u praksi?

 

Da li se nakon pozitivnog rješenja žalbe predmet uvijek vraća Poreznoj upravi na ponovno razmatranje, nakon čega oni mogu donijeti novo rješenje opet prema svojem nahođenju, ili drugostupanjsko tjelo nalaže donošenje drugačijeg rješenja?

 

Da li je Porezna uprava dužna po konačnoj isplati povrata poreza isplatiti i zatezne kamate, i u kojem trenutku te kamate počinju teći?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče samog merituma stvari, mislim da imate šanse nešto učiniti u drugostupanjskom postupku iz razloga što je relevantan datum kupoprodajnog ugovora, a ne "uvid u Informacijski sustav Porezne uprave". Stoga je jasno da vaša supruga u trenutku podnošenja porezne prijave nije imala u "vlasništvu useljivu nekretninu". Nadalje, sukladno OPZ-u dokaze o činjenicama koje utemeljuju poreznu obvezu snosi porezno tijelo, a "uvid u Informacijski sustav" nije dokaz, barem ne u smislu OPZ-a. Nadalje, priložite kopije dokumenata,a navedite da su orginali dostupni na uvid ukoliko porezno tijelo to zatraži. Drugostupanjsko tijelo bi moralo odlučiti o vašoj žalbi u roku od 60 dana od dana predaje žalbe, a ukoliko to ne učini imate pravo smatrati da je žalba odbijena, te možete pokrenuti Upravni spor. To Vam ne preporučam iako ćete se načekati sa drugostupanjsim rješenjem (cca 2 godine). Drugostupanjsko tijelo upućuje prvosstupanjsko tijelo u obrazloženju Rješenja na koji način da postupi, tako da je ono u biti obvezujuće i ne ostavlja puno prostora da prvostupanjsko tijelo drugačije uradi. Isplaćuju se zatezne kamate, od dana kad je eventualni povrat poreza trebao biti. (Istek roka za prijavu).

Sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 mjeseci kasnije...

Uložio sam žalbu prije deset mjeseci. Naravno, još nikakav odgovor nisam dobio.

 

U međuvremenu je Porezna donijela rješenje o porezu na dohodak za 2009. godinu. U njemu su ponovno ignorirali moj zahtjev za osobni odbitak. Ovaj put nisu napisali obrazloženje, točnije napisali su kako je rješenje doneseno na temelju podataka iz prijave, što očito nije (cijela) istina. Namjeravam se ponovno žaliti.

 

Da li netko ima iskustva sa Samostalnom službom za drugostupanjski postupak Ministarstva financija? Da li ću čekati godine za rješenje prve žalbe, pa zatim opet za rješenje druge (a vjerojatno kasnije i treće). Ili je moguće te žalbe nekako ujediniti (problem je sigurno isti) i/ili ubrzati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo da pokušam;

 

1. Dovoljno je dostaviti kopiju dokumentacije, a za koju moraju dati potvrdu da su je primili. Sve što ste u redovnom postupku i zakonskom roku dostavili u vidu Žalbe, Podneska, Obrazloženja itd..., oni se moraju očitovati, a u slučaju da vas ignoriraju i vama isto preporučam . Upravni postupak ili Sud ovisno o materiji vas postavljaju jednake pred zakonom, ali zakonsku praksu treba poznavati za što treba odvjetnik.

2. II stup može razvlačiti po volji. Ostaje vam mogućnost Ustavne tužbe, a obrazac imate ovdje ( http://www.usud.hr/uploads/OBRASCI%20USTAVNIH%20TUZBI%20S%20UPUTAMA%20ZA%20ISPUNJAVANJE.PDF)

3. Točno ste opisali što će se desiti kada II stup naloži ponavljanje postupka. Porezna uprava u svojem djelokrugu poslovanja ne poznaje korak unatrag.

4.Porezna uprava ne plaća kamate samo ih naplaćuje, to nemaju u priručniku kao mogućnost.

5. Nemojte se žuriti, život ide dalje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija