Jump to content

Pad sa mopeda i poziv na sud


Tuta125

Preporučene objave

Postovanje.

 

13.12.2009. sam pao sam mopeda, zablokirala mi prednja kocnica.

Naime, vozio sam u maloj koloni i auto ispred mene je poceo kociti i ja isto ali sam slucajno stisnuo prednju kocnicu malo prejako i u kombinaciji sa skliskim cestama u Splitu pao na pod. Brzina oko 30-40 km/h. Jedini sam sudionik u prometnoj nesreci, sa laksim tjelesnim ozljedama (ogrebotina na koljenu). Policija je bila duzna napraviti ocevid na mjestu nesrece.

 

15.2.2010. sam primio poziv na sud za: "Pripremno rociste: Rasprava" zbog prekrsaja iz clanka 109. st. 1 i 2 ZSPC-a, a u svezi s cl. 293. st. 1 i 2 ZSPC-a, koje ce se odrzati 16.3.2010.

(Pregledom Zakona sam shvatio da se prekrsaj odnosi na nedovoljan razmak izmedu vozila ispred sebe (cl. 109.))

 

S obzirom na to da nije bilo drugih sudionika u nesreci, kao ni kontakta izmedu mog vozila i vozila ispred mene, ja bih rekao da sam drzao dovoljan razmak.

I moram napomenuti da mi je propisana obveza nosenja naocala za vrijeme voznje, a za vrijeme nesrece ih nisam nosio, i to uredno priznao policajcima na ocevidu :-(

 

Zanima me sto mogu ocekivati na sudu, kako se braniti i kakve me kazne cekaju?

 

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštivani

 

U vašem slučaju možete očekivati kaznu od 500 kn koja se, s obzirom da je bilo ozlijeđenih osoba može po čl. 293. st. 2. uvećati za DO još dodatnih 2000 kn. Budući da ukupna izrečena kazne u vašem slučaju ne prelazi 5000 kn, sud ima mogućnost umjesto novčane kazne primjeniti mjeru upozorenja - opomenu.

 

Ne mogu ulaziti u to kako će postupiti sudac koji odlučuje u predmetu, ali u pravilu ako niste do sada počinili prekršaj u ovakvim se situacijama primjenjuje mjera upozorenja budući u nezgodi nije nikom drugome nanesena materijalna šteta niti je bilo drugih ozlijeđenih osoba. Sud inače cijeni okolnost da ste ovakvim postupanjem jedino naštetili samome sebi, pa ako ne zaključi da ste skloni činjenju prekršaja u pravilu se izbjegava novčano kažnjavanje. Predlažem da priznate počinjenje prekršaja, napomenete da ste imali na mopedu oštećenja koja ste o svome trošku morali ukloniti, te napomenete ostale olakotne okolnosti ako ih ima (nekažnjavanje, materijalna situacija...).

 

Što se tiče ne korištenja korekcijskih stakala, uz poziv ste trebali dobiti i optužni akt, pa ako vas u optužnom prijedlogu ne terete za taj prekršaj nije potrebno da to spominjete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija