Jump to content

Redoviti otkaz ugovora o radu - poslovno uvjetovani otkaz


LelaSt

Preporučene objave

Pozdrav,

Imala bih pitanje vezano za otkaz kojeg sam dobila kao tehnoloski visak. Naime meni tece otkazni rok, u medjuvremenu sam bila na bolovanju.

Kad sam pitala racunovodstvo da li bolovanje odgadja moj otkazni rok, rekli su mi da ce pogledat i javit mi.

Medjutim nitko nista ne govori, a mene zanima, da li za vrijeme dok sam na bolovanju prestane tec otkazni rok koji se nastavalja kad se vratim sa bolovanja?

Ispricavam se ako vec negdje ima nesto, sigurno je netko pitao, medjutiim na jednoj od tema sma nasla da nije pristojno upadat u tudje teme pa sma otvorila novu.

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Nastavit cu na svoju temu.

Naime, interesira me buduci da je moj vijek trajanja u firmi jos vrlo kratak, da li ja trebam dobiti neku potvrdu, nesto napisano vezano za isplatu otpremnine?

Naime, ja kad sam dobila otkaz potpisala sam papir na kojemu je pisalo samo da imam pravo na otpremninu.

Nije izracunata niti nista.

Kad sam pitala racunovodstvo oko toga, rekli su mi da nista ne trebam dobit (napismeno).

Medjutim, buduci da kolegi koji je vec otisao prave probleme, tj ne isplacuju mu otpremninu, a na ovim stranicama sam vidjela da zakonom trebaju je isplatiti sa zadnjom placom, kako se ja kao radnik mogu osiguirati?

Sto mogu traziti?

Takodjer u racunovodstvu su mi rekli "da nece oni mene odjaviti cim ja prestanem raditi nego kad oni budu slobodni otici to napraviti".

Da li i po tome imam nesto, neko pravo u slucaju da zavlace, pa moram intervenirat?

Unaprijed hvala na odgovru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslodavac vam je dužan izdati OBRAČUN otpremnine (po istom propisz zakona o radu kao i za plaću). Na tom obračunu mora biti istaknuto da je neisplaćena i kada je dospjeće (da dan zaključenja radnog odnosa- po odrađivanju otkaznog roka) i ovjereno pečatom poslodavca i potpisom odgovorne osobe. Za neizdavanje obračuna otpremnine predviđena je zapriječena kazna poslodavcau po prijevi Inspektoratu za radne odnose, prema čl.294 Zakona o radu, od 61.000 do 100.000 kn. Dakle ako Vas u računovodstvu ne saslušaju (a nisu) uptite im preporućeno ,poštom sa povratnicom Zahtjev za izdavanje Obračuna otpremnine i priprjetite obračanjem inspektoratu. Mislim da bute odmah dobili obračun. Takav obračun je ovršna isprava pa možete putem JB dostaviti poslodavcu ovršni prijedlog. Na isti se poslodavac može žaliti nakon ćega ćete ga morati tužiti sudu. Vaše potraživanje po ovoj osnovi ne zastarjeva tri godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Molila bi pomoć. Možda nisam na pravom mjestu, puno je upita, svi slični a opet svi različiti. prije mjesec dana mi je uručen ugovor o otkazu, poslovno uvjetovani otkaz. U njemu piše da su mi priznata sva prava, otpremnina, isplata neiskorištenog godišnjeg, ali je stvar u tome što smatram da je otkaz nepravedan. U ovoj firmi radim 6 godina na neodređeno, u gradu niti 20 km udaljenom je otvorena nova poslovnica 2 mjeseca prije nego je ova moja zatvorena i tamo su zaposleni novi ljudi na određeno. Dan nakon uručenog mi otkaza novom radniku je istekao ugovor na određeno i ponovo mu produžen na 3 mjeseca. Smatram da sam ja trebala ostati na poslu umjesto tog novog radnika te sam poslodavcu uputila zahtjev za zaštitu prava u kojem sam navela da nije vodio računa o mojim godinama starosti, godinama staža, o tome da sam samohrani roditelj i da sam imala ugovor na neodređeno vrijeme. Prošlo je 20 dana od slanja tog zahtjeva, ali ga poslodavac očito ignorira. Razmišljam o tužbi pa me zanima kakve su mi šanse, isplati li se trošiti na odvjetnika?

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Imam jedno pitanje.Prije 2 mjeseca sam dobila poslovno uvjetovani otkaz(dakle iz gospodarskih razloga),a odmah nakon mene su primili novog radnika na moje radno mjesto(i sa istim nazivom radnog mjesta).Koliko mi je poznato na to radno mjesto poslodavac ne bi smio 6 mjeseci primiti nikoga.Zanima me kolika je kazna za poslodavca za takvo kršenje zakona?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam jedno pitanje.Prije 2 mjeseca sam dobila poslovno uvjetovani otkaz(dakle iz gospodarskih razloga),a odmah nakon mene su primili novog radnika na moje radno mjesto(i sa istim nazivom radnog mjesta).Koliko mi je poznato na to radno mjesto poslodavac ne bi smio 6 mjeseci primiti nikoga.Zanima me kolika je kazna za poslodavca za takvo kršenje zakona?

Maja,

Prema Članaku 228. Zakona o radu (1) Novčanom kaznom od 31.000,00 do 60.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj poslodavac pravna osoba:

18) ako prije isteka roka od šest mjeseci na istim poslovima zaposli drugog radnika, a nije ponudio sklapanje ugovora o radu radniku kojem je otkazao iz poslovno uvjetovanih razloga (članak 115. stavci 5. i 6.),a oni su kako slijedi:

(5) Poslodavac koji je poslovno uvjetovanim otkazom otkazao radniku, ne smije šest mjeseci od dana dostave odluke o otkazu ugovora o radu radniku, na istim poslovima zaposliti drugog radnika.

(6) Ako u roku iz stavka 5. ovoga članka nastane potreba zapošljavanja zbog obavljanja istih poslova, poslodavac je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu radniku kojem je otkazao iz poslovno uvjetovanih razloga.

Dakle ZZP-om(poštom,preporučeno sa povratnicom) tražite da Vas vrati na posao pod prijetnjom obraćanja Inspektoratu za RO i konačnici Sudu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija