Jump to content

Prometna nesreća sa ZET-om


Rizla

Preporučene objave

Pozdrav svima.

Prosle godine mi se dogodila prometna na rotoru remetinec.

Ja sam se ukljucio u rotor iz avenije dubrovnik iz srednje trake, tj. ukljucio sam se u rotoru u desnu tj. vanjsku traku.

Nakon što sam se ukljucio u rotor, i vozio po njemu, iz unutarnje trake rotora mi je jedno vozilo oduzelo prednost jer je htjelo izaci na izlazu za savski most. Pošto je bio brži od mene, i vidio sam da se ne planira zaustaviti, ja sam prikočio da se ne sudarim sa tim vozilom jer ono očito nije planiralo stati. Ja se nisam vozio ne znam koliko brzo, jer sam se ukljucio na ulazu prije, a htio sam se nastaviti voziti ravno i izaci na Lučkom.

Nakon što sam prikočio da se ne zabijem u ovoga što mi je oduzeo prednost, na mene je naletio bus, koji se nije kretao po ograničenju što je i ustvrđeno.

E sad, mene se tereti za prekršaj oduzimanja prednosti tom autobusu?!

Meni to nikako nije jasno, jer je bus u trenutku kada sam ja ulazio u rotor, bio se tek ukljucio u rotor na ulazu prije.

Ja imam dva svjedoka, tj. dvije suputnice u autu.

Moram napomenut i da je kod inicijalnog davanja izjava policiji vozač autobusa tako besramno lagao, po njegovoj izjavi tada ja sam se ukljucio u promet iz trake koja je obavezna za izlaz na savski most i odvojena je malim ležećim policajcima.

 

Postupak je isao tako da sam ja pozvan danas na sud. Otišao sam tamo i došao pred sutkinju. Tražila me da joj ispričam kako se nesreća dogodila. Nakon toga je ustvrdila da sam ja njemu oduzeo prednost i kazna mi može biti od 700 do 3000kn uz još oduzimanje vozačke dozvole. Rekla mi je da se odlučim da li želim platiti kaznu, ili želim sudsko vještačenje koje košta 1000kn. Dogovorili smo se da ću joj javiti pismenim putem jer nisam znao šta da kažem.

Ne osjećam se krivim i ne shvaćam šta sam ja u toj situaciji krivo napravio. Njemu nisam oduzeo prednost jer je autobus bio sigurno 200m od mene u trenutku kada sam se ja ukljucio u rotor, a ovo vozilo koje je meni uzelo prednost kada je htjelo izaći iz rotora sam ja morao propustiti i prikočiti jer u protivnom bi se zabio u čovjeka. Smatram da je vozač autobusa imao dovoljno vremena za vidjeti cijelu situaciju i uostalom prikočiti kada je vidio šta se događa ispred njega. Ja nisam naglo kočio, jer sam provjerio mrtvi kut i vidio da je taj auto dao žmigavac.

 

Molim vas neki savjet, jer mi ovo malo smrdi ko namješteno.

Nema mi logike da se mene tereti za oduzimanje prednosti, kada je autobus bio udaljen danima od mene.

koliko mi se isplati trazit vještačenje, jer bojim se da će i oni isto doć do toga da sam ja njemu oduzeo prednost.

A opet ako ne tražim vještačenje, platit ću kaznu, i indirektno će to bit priznanje moje krivnje, što mi je glupo jer ne smatram da sam ikako pogriješio u toj situaciji, a pogotovo nisam autobusu oduzeo prednost.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Evo prije neki dan mi je došla i presuda prekršajnog suda, pa samo želim ostaviti informacije kako je išlo ako nekom nekad slučajno zatreba ova tema.

Nakon što sam stavio tu post i nisam dobio zadovoljavajući odgovor, odlučio sam pomoć potražiti drugdje.

Učlanio sam se u HAK i tamo imaju besplatnu pravnu pomooć za svoje članove. Otišao sam do gospodina pravnika u HAK, te malo popričao sa čovjekom. On mi je rekao da je situacija malo teže dokaziva zbog specifičnosti rotora i činjenici da nemam svjedoka a vozač autobusa još i laže.

 

On mi je dao savjet da napišem sutkinji pisani odgovor u kojemu tražim vještačenje, ali da u njega stavim i detaljno viđenje nesreće i skicu te da probam objasniti zašto mora biti ovako kako sam ja rekao.

Ne znam da li je to moje pismo pomoglo, ali sutkinja je vještaka pitala prava pitanja, a gospon vještak je naveo da ja apsolutno ništa nisam napravio protivno propisima, te da je kriv autobus ZET-a koji se nije pridržavao brzine, te nije stigao na vrijeme reagirati.

 

Ako nekom ovo pomogne super, jer ja stvarno nisam znao šta da radim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija