Jump to content

zabilježba u z.k. u ime umrle osobe na temelju lažne punomoći


im-free

Preporučene objave

Imao sam čast slijedeće.

2004 g izvjesni odvjetnik podnosi z.k. odjelu prijedlog za zabilježbu u z.k.odjelu na temelju "punomoći" osobe koja već pokojna 5 g.

Ne vjerujete, istina je. Dapače istu nije ni poznavao.

Nakon 4 godine isti odvjetnik podnosi novi prijedlog za upis vlasništva na istoj čestici osnovom "kupoprodajnog ugovora" na novu-drugu osobu mada nova osoba u spomenutome "kupoprodajnome ugovoru" nigdje se ne spominje, nije kupac, te ujedno traži u istome zahtjevu da se briše prethodna zabilježba, upisana na prethodnu osobu, umrlu osobu. Zamislite. z.k. odjel sve, provodi odmah, bez da čeka istek roka za žalbu. Što je još zanimljivije, sve to se događa na štetu također umrle osobe bez da nasljednici išta znaju ili slute, ostavinska još nije dovršena. Z.k. odjel briše prethodnu zabilježbu, donosi rješenje kojim prihvaća prijedlog za uknjižbu i šalje ga pokojniku, na njegovu štetu. No, pokojnik igrom slučaja ima sina istog imena i prezimena koji to rješenje dobiva. Naravno šok. Ulaže se žalba ali već je sve provedeno čak i u katastru, ne čekajući ni protek roka od 15 dana niti je katastar obavješten o tome da je podnesena žalba.

 

I obzirom da u katastru ne mogu vjerovati da je sve to tako, panika, nevjerica ali eto papiri tako pokazuju. Što sad? kažu ovo morate hitno tužiti jer to što je stavljena zabilježba, to ništa ne znači jer ovaj to može prodati. Zar je to zaista tako da žalba ne može ništa riješiti ako utvrdi da je sve bila igra. Zar zaista možemo strahovati da ćemo izgubiti u toj prljavoj igri.

Što sada. Novca nema za tužbu, Koga tužiti? Trebalo i tužiti i odvjetnika ali tko će protiv kolege? Kako podići tužbu bez novca i tko bi nas branio na dug. iiiiiiiiiiiiiii

 

Zaista neznam što.

Dajte ljudi pomozite.

Hvala Vam unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Uzmite svu dokumentaciju i otiđite do općinskog državnog odvjetništva ,tražite savjet ima li elemenata za kaznenu prijavu ( lažna punomoć )Ako je osoba koja je dala punomoć

za određeni postupak u toku postupka umrla , tada punomoć ne bi bila lažna.

U svakom slučaju valja razgovarati sa tužiocem i po potrebi dati usmenu KP u zapisnik.

 

Odvjetništvo će Vas savjetovati .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sam sam doživio nešto slično, ali ne ipak tako drastično.

 

Preporučujem da poduzmete sve što je moguće, a ne se osloniti samo na državno odvjetništvo. Njima ponekad treba vremena da reagiraju.

 

Zato osim kaznene prijave iskoristiti i građanske postupke. Bez obzira na žalbu, može se podnijeti brisovna tužba i/ili tužba radi utvrđenja, te tražiti da se to zabilježi u z.k. kako bi se otežalo da nekretnina još jedanput ne promijeni vlasnika. Ovisi o detaljima, vidjeti s odvjetnikom. Nažalost, bez novca i odvjetnika su vam šanse puno manje.

 

Isto tako dopis predsjedniku suda sa zahtjevom da se po žalbi postupi hitno s obzirom na okolnosti. Kod z.k. postupaka žalba se i ne mora dostavljati drugostupanjskom sudu ako prvostupanjski utvrdi da je osnovana, već ju sam može riješiti. Dakle, ako su hitno upisivali, neka hitno i riješe žalbu.

 

Ako predsjednik suda ne reagira u roku od 15 dana, dopis predsjedniku neposredno višeg suda i Ministarstvu pravosuđa. Ako ni predsjednik višeg suda ne reagira, dopis predsjedniku Vrhovnog suda i obavijestiti o slučaju predstavništvo Evropske unije u Hrvatskoj. Upravo se očekuje otvaranje poglavlja o pravosuđu!!

 

Svi nadležni koji ne reagiraju u ovakvom slučaju dovode se u situaciju da mogu potpasti pod sumnju da su suučesnici. No, prduvjet za to je da na nedvojben način budu obaviješteni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani

Zahvaljujem na javljanju i dajem na znanje slijedeće.

Punomoć koju je odvjetnik predao uz zahtjev za zabilježbu potpisan je od i danas žive osobe no treće osobe, ne osobe na koji se predmet odnosio. Osoba na koju se predmet odnosio umrla je 5 godina prije toga. Danas sam konačno dobio i zvaničnu presliku predmeta od suda gdje je to jasno evidentno. Znači čista krivotvorina. Problem je u tome što je sve provedeno i ona sada tamo stoji. Ja je ne mogu bez tužbe izbrisati. Ali nema mi tko pomoći. Ima li netko da mi u osobnoj poruci da neku moguću adresu nekog odvjetnika za kojeg zna da bi se htio ovime pozabavit te da uzme sebi naknadu po ishodu spora.

Molim vas za što više mišljenja i savjeta

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, ako ne možete platiti odvjetnika, morat ćete se zadovoljiti samo kaznenom prijavom. Kad bi sustav funkcionirao kako treba, to bi trebalo biti sasvim dovoljno. No, u praksi...

 

(Recimo, u mojem slučaju je jedan sudac donio četiri presude nakon četiri tužbe istih tužitelja protiv istih tuženika, svaku sedam dana nakon podnošenja tužbe radi utvrđenja. Presude su donesene zbog ogluhe, jer se tuženici nisu odazvali na ročište, a nisu se odazvali jer su svi proglašeni nepoznatima pa im pozivi uopće i nisu poslani. Presude su postale pravomoćne odmah i provedene su u gruntovnici u roku od 7 dana.

 

Slučaj je prijavljen državnom odvjetništvu. Državno odvjetništvo je utvrdilo niz povreda zakona o parničnom postupku, ali im nije niti palo na pamet da bi tu moglo biti makar sumnje na korupciju.)

 

Eventualno se možete raspitati za besplatnu pravnu pomoć.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija