Jump to content

Kompliciran slucaj hrvatskog drzavljanina sa boravkom u Srbiji


allofsin

Preporučene objave

Imam jedan nesvakidasnji problem,no da ne bih iznosio suvise dugu i vrlo kompliciranu pricu pokusat cu iznijeti samo osnovne fakte mog slucaja u nadi da cu dobiti nekakvu pravnu referencu za moju situaciju:

 

1.Hrvatski sam drzavljanin hrvatske nacionalnosti koji po osnovi braka privremeno boravi u Srbiji vec 6 godina.

 

2.Privremeni boravak u Srbiji sam obnavljao svake godine vodeci se kao stranac ne znajuci da izmedju Srbije i Hrvatske

postoji ugovor prema kojem drzavljanin Hrvatske moze postati drzavljanin Srbije u rutinskoj proceduri koja traje cca 6 mjeseci i trazi nekoliko osnovnih dokumenata + nekih cca 150 eura takse.

 

3.Putovnica mi je na rubu isticanja,a trenutni posao mi je bukvalno 24/7 vezan za Beograd tako da nisam u situaciji da putujem,te sam se obratio Konzulatu u Beogradu poradi izdavanja nove putovnice.

 

4.U medjuvremenu mi je osobna iskaznica istekla,sto bi znacilo da u ovom trenutku nemam prebivaliste u Hrvatskoj,a sluzbenici u Konzulatu mi daju informicaju da bez vazece osobne iskaznice ne mogu izvaditi novu putovnicu.

 

5.Kako su mi zivotne i poslovne prilike takve da fizicki moram biti prisutan u Srbiji,zanima me da li postoji nacin

da bez vazece osobne iskaznice izvadim novu putovnicu u Hrvatskom Konzulatu u Srbiji,posto mi zdrav razum govori da prebivliste u maticnoj zemlji ne mora nuzno da bude uvjet za validnu putnu ispravu.

 

6.Da dodam jos da je osoba kod koje sam imao prijavu u Hrvatskoj umrla i da na toj adresi sada zivi netko drugi itd.,itd.,

 

7.Takodje me zanima zasto mi Konzulat u Srbiji odbija dati izdati novu domovnicu,a za kraj bih ogorceno dodao da sam zbog svjesnog i sistemtskog uskracivanja i/ili davanja pogresnih informacija od nadleznih instanci i u Srbiji i u Hrvatskoj do sada potrosio cca 3.000 eura na raznorazne takse putovanja i slicno za ovih 6 godina.

 

Unaprijed se zahvaljujem na eventualnom odgovoru. . .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pokušajte sa promjenom prebivališta na Srbiju i na taj način biste mogli dobiti hrvatsku putovnicu sa adresom u Srbija pa vam nije ni potrebna nova osobna iskaznica. Jedino što je potrebno je da sastavite punomoć za odjavu prebivališta u Hrvatskoj pa uz punomoć trebate priložiti i staru osobnu iskaznicu koja je istekla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Zahtjev za izdavanje putne isprave moraju zaprimiti u konzulatu, to je upravo njihov posao, zbog toga i postoje diplomatska predstavništva i zbog toga oni primaju plaću.Ukoliko ne zaprime ili vas pogrešno informoraju, predlažem da o istom obavijestite Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske. Putna isprava je vezana za državljanstvo, a ne za prebivalište kao osobna iskaznica.Osobnu iskaznicu niste smjeli ni do sada imati budući ne prebivate u Hrvatskoj, odnosno očito imate neko fiktivno prebivalište u RH.Dakle, obratite se konzulatu za predavanje zahtjeva za ishođenje putne isprave, a na osobnu iskaznicu nemete pravo jer ne prebivate u Republici Hrvatskoj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija