Jump to content

Rad na određeno nakon 3 godine


krule123

Preporučene objave

Imam jedno pitanje glede novog zakona o radu, u firmu sam dosao krajem 2006., kad mi je istekao ugovor na određeno nakon 3 godine krajem 2009. promjenili su mi naziv radnog mjesta te produzili ugovor na novih 6 mjeseci. Sad mi je u 3. mjesecu, makar je stupio na snagu novi zakon o radu, opet produžen ugovor na novih 3 mjeseca. Zanima me da li je to po zakonu jer i pravnik i direktor u firmi tvrde da se drže zakona. Gdje ih mogu prijaviti ako moj slučaj nije po zakonu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Smatram da Vaš poslodavac ne tumači pravilno odredbe novog Zakona o radu. Možete si pročitati tumačenje u Vodiču kroz izmjene Zakona o radu (na Internetu je) u kojem, između ostalog, piše: "...trajanje ugovora o radu na određeno vrijeme, u cilju sprečavanja zlouporabe od strane poslodavca ograničeno na tri godine, neovisno o tome radi li radnik na istim ili različitim poslovima....Ako poslodavac nakon stupanja na snagu novog Zakona o radu (01. siječanj 2010.), sklopi sa radnikom koji kod njega radi duže od 3 godine novi ugovor na određeno vrijeme, bez obzira na vrstu posla koji bi radnik obavljao, takav ugovor smatrati će se ugovorom sklopljenim na neodređeno vrijeme jer bi bio sklopljen suprotno odredbama Zakona. Isto bi vrijedilo i za radnika koji još ne radi pune tri godine kod poslodavca, ali koji bi novo sklopljenim ugovorom o radu prešao zakonski rok od 3 godine."

Nadam se da sam Vam pomogla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

istra 15, kako Zakon gleda na prekide između Ugovora na određeno? Naime, u mojoj firmi (koja je državna) je običaj da se rade prekidi veći od tjedan dana između dva Ugovora o radu, i to zato da ne bi imali pravo na puni godišnji. Ali kako će se ti prekidi odraziti na zapošljavanje nakon što napunim 3 godine radnog staža. Dakle meni će biti 3 godine 1.1.2011. S tim da imam jedan prekid od 20 dana i jedan od 10 dana. Srećom u međuvremenu sam bila na Porodiljnom pa nema još više prekida. Običaj im je davati ugovore na 3 mjeseca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, što se tiče sklapanja Ugovora na određeno Zakon o radu kaže:

čl.10.st.2. ZOR

Poslodavac ne smije sklopiti jedan ili više uzastopnih ugovora o radu iz st.1. ovog članka,....neprekinuto razdoblje duže od 3 godine.

čl.10.st.4.

Prekid kraći od dva mjeseca ne smatra se prekidom razdoblja od tri godine iz stavka 2. ovog članka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 mjeseci kasnije...

molim vas za pomoć. Od 23.03.2006. zaposlena sam kod poslodavca na određeno vrijeme sa produženjima ugovora svakih cca 3 mjeseca sve do ( porodiljni na teret poslodavca )31.12.2008. godine kada mi je istekao ugovor o radu. Od 01.01.2009. do 08.04. 2009. koristim porodiljni dopust na teret HZZO. Dana 26.02.2009. godine poslodavac i ja sklopili smo novi ugovor o radu na određeno vrijeme za drugo radno mjesto s početkom od 08.04.2009. koji je vrijedio sve do 31.12.2010. godine.Da li je taj ugovor morao biti na neodređeno ? :palac: Aneksom ugovora o radu poslodavac je isti produžio do 31.12.2011. godine. Do danas mi original aneks ugovora nije uručen već samo mail poruka (na vlastiti zahtjev)sa kopijom aneksa na kojoj nedostaje još jedan potpis člana uprave i pečat firme. Da li je takav ugovor pravovaljan?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija