Jump to content

Ukidanje povlaštenih mirovina


zng-a

Preporučene objave

Čitam tako već danima o ukidanju povlaštenih mirovina konkretno onih braniteljskih,pa me zanima ima li za to pravnog uporišta mislim kad te jednom utrpaju u mirovinu,kako bi teoretski mogli te iz nje i izbaciti?

Ili je to na tragu nekih napisa po medijima da se više neće moć ostvarit povlaštena mirovina,kao primjer navodim izmjene zakona o braniteljima da se ne može u mirovinu bez 100 dana i tako to.....

znači pod kojim uvjetima možeš gubit stečena prava? :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolega molim Vas lijepo ,a gdje to čitate već danima o ukidanju povlaštenih mirovina.

Stavite jedan link ako nije problem.

Koliko znam u medijima se špekuliralo o možebitnom smanjenju tzv povlaštenih mirovina za 10-15%.

A ukinuti neku mirovinu može se samo ako je na nelagalan način

stečena.

Smanjiti se može i to je jednom već učinila Račanova vlada dolaskom na vlast i to po razredima

od 6,8,10,12% i to u zavisnosti od visine mirovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

http://www.slobodnaevropa.org/content/article/1109160.html

http://www.24sata.hr/news/sindikati-treba-ukinuti-sve-povlastene-mirovine/161560/

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/ukinite-povlastene-mirovine-zdravstveni-doprinos-napravite-reziviju-popisa-branitelja.html

http://pollitika.com/povlastene-mirovine-zadnja-epizoda

itd.............

možda sam se krivo izrazio(sad sam skužio šta sam napisao) o najvama i prijedlozima za ukidanje povlaštenih mirovina. uglavnom swhvatio sam bit stvari,smanjit mogu ali ukinut ne mogu ako je sve u reguli:-?

može lock ove teme

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam zašto svi dižu prašinu oko povlaštenih mirovina ako se zna da takve mirovine pravno gledajući ni ne postoje.

 

Osobno se nalazim u invalidskoj mirovini kao i većina od kolega branitelja koji se nalaze u mirovinama.

Nigdje mi niti u jednom rješenju ne piše niti slovo o polvlaštenoj već samo o invalidskoj mirovini po zakonu o mirovinskom i po zakonu o pravima branitelja.

 

Pravno gledajući povlaštena mirovina ne postoji ! A stalno se o njoj govori i piše , pa ako će je ukinuti ili samanjiti neka to i naprave dok s druge strane ne spominju invalidske mirovine :palac: !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kompa, uz dužno poštovanje, NISU svi branitelji u "pravim" invalidskim mirovinama...ima nas ogroman broj u tzv "povlaštenim" 6a mirovinama (HV). Te mirovine se pišu u riješenjima kao "invalidske" iako nitko od tih umirovljenika nije u invalidskoj, tj. nema invalidnost. Zapravo, SVI su ti ljudi (i ja među njima) prevareni, jer ta mirovina i nije ništa drugo nego najbezočnija prevara branitelja i djelanih vojnih osoba da nas se makne iz sustava i 'ko vas j...Najluđe je to što se ta socijala naziva povlaštenom mirovinom...pozz :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam siguran kako je prema Mirovinskom zakonu, ali bilo je na TV i vidio sam da smatraju povlaštenim mirovinama sve one koje nisu stečene samo na temelju staža.

Spominjali su :

- akademike koji na mirovinu imaju neki stalni dodatak,

- saborske mirovine,

- vojne,

- pravosudnih organa,

- policija, .....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pojam povlastena mirovina ne postoji u nasim zakonima,ali svi upotrebljavaju taj izraz pa i oni koji trebaju znati da takve mirovine spadaju pod MIROVINE PREMA POSEBNIM PROPISIMA.E sad je tu ta tuzna situacija jer su medu tu grupaciju strpani i npr. saborski zastunici i ratni vojni invalidi DR.Branitelj koji je nazalost izgubio nogu u ratu sad se pita po cemu je on povlasten.Tu se je u pocetku pogrijesilo.Bolestan-povlasten?Nije mi to jasno.Ma dobro,to je i ono kad su spomenicu domovinskog rata dali referentu u uredu za obranu i npr. pripadniku 4 gardijske brigade.Njihov doprinos u ratu je po njima isti.Dok god smo povlasteni,do groba ce nas proganjati

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kazne za raniji odlazak u mirovinu i revizija povlaštenih mirovina - Dugonajavljivana mjera revizije sustava mirovina stečenih po posebnim uvjetima i njihovo smanjivanje te postupno ukidanje pojedinih mirovina nesumnjivo će naići na veliko odobravanje javnosti. Prema podacima HZMO-a, u Hrvatskoj je trenutačno 181.224 korisnika povlaštenih morovina, a za njihove potrebe godišnje se iz proračuna izdvaja oko 7,2 milijardi kuna. Od toga na braniteljske mirovine otpada 5,1 milijarda kuna. Sadašnji sustav poznaje čak 13 skupina povlaštenih mirovina. Među njima su 505 umirovljenih dužnosnika (zastupnici, premijeri i ministri), zatim 67.714 hrvatskih branitelja i obitelji poginulih branitelja, 41.679 sudionika NOR-a, gotovo 20 tisuća pripadnika hrvatske domovinske vojske. Tri od ukupno 13 skupina povlaštenih umirovljenika imaju prosječne mirovine veće od 5000 kuna. No, to nije jedina promjena koja se odnosi na mirovinski sustav. Uz ostalo, u planu je izmjena pravila za odlazak u prijevremenu mirovinu, s penaliziranjem prijevremenog umirovljenja. Umjesto dosadašnjeg maksimalnog kažnjavanja od 9 posto, jedan od prijedloga koji je na stolu je smanjenje mirovine za najmanje 4 posto po godini. To znači da bi onaj tko ode pet godina ranije u mirovinu imao 20 posto manja primanja. U planu je i postupno uskađivanje zakonske dobi za odlazak u prijevremenu i redovnu mirovinu, što uz ostalo znači da bi u idućih 10-ak godina i žene odlazile u mirovinu sa 65 godina. (M. Klepo)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Amerika je zemlja mogućnosti barem su to nekad tako proklamirali,a mi mi smo zemlja nemogućnosti.Treba malo sjest na loptu,pa sačekat i provjerit o čemu pričaju ovi veliki umovi Jajac Jaje alias BŠ i ekipa stručnjaka.Ukidanje pojedinih stečenoh mirovina stečenih po posebnim uvjetima mislim da je to nemoguća misija barem za one koji su to ostvarili do sad,za neke nove povlaštene može bit i čak mislim da je vrlo izgledno da će se ukidat pojedine skupine npr. mirovine tipa 6a i sl.,onda recimo saborske mirovine će morat bit malo teže zaradit više staža itd.,vjerujem i da će pooštrit uvjete za sticanje trajnih prava možda podignu rok za dobivanje trajnih rješenja na 5 godina,te onemoguće dobijanje stausa HRVI-a ljudima koji nisu bili u borbenom sektoru to mi je nekako najprihvatljivije pojašnjenje mjera koje se predlažu.Smanjenje je neminovno i neće bit prvi put da se uvodi na stečene mirovine i realno je očekivat 10-15% od iznosa mirovine to su cifre kojima se razbacuju već godinama u tim nekim svojim najavama.Ono što bih volio a mislim da neću doživjeti da vidim to je da kad si jednom u mirovini ne razmišljam o tome koji će se krelac sjetit da ti skida prava ili čak ukida jer eto njegovo mišljenje je da te to ne pripada jer........da sad ne lupam dalje.znači kad jednom me neko umirovi nek me ostave da mirno uživam u toj mirovini kakva je da je.

ovo je neka studija pa koga zanima nek čita.

http://www.ijf.hr/newsletter/44.pdf

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa kaj ste se splašili ,nitko vam nemre več postoječu mirovinu ukinut,može ju eventualno smanjit ili povečat,ono kaj imate ,imate,radi se o mogučnosti ukidanja zakona o pravu na ostvarivanje mirovina po povlaštenim uvjetima,uvjetno rečeno,sve se mora radit po zakonu i to je to,znači mogu samo smanjivat več postoječe, a ne ih ukidati,nema zakonske osnove i bilo bi protuustavno.Pozdrav borcima gdje god bili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

robi65 je napisao:

Pa kaj ste se splašili ,nitko vam nemre več postoječu mirovinu ukinut,može ju eventualno smanjit ili povečat,ono kaj imate ,imate,radi se o mogučnosti ukidanja zakona o pravu na ostvarivanje mirovina po povlaštenim uvjetima,uvjetno rečeno,sve se mora radit po zakonu i to je to,znači mogu samo smanjivat več postoječe, a ne ih ukidati,nema zakonske osnove i bilo bi protuustavno.Pozdrav borcima gdje god bili.

 

eeeee care znam i ja da nece ukinuti ali ako mi je smanje malo više e onda sam najebo jer imam kredite koje sam planirao po postojecoj mirovini

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možemo mi ovdje pisati i ljutiti se koliko hoćemo, ali oni će smanjiti SVE, i to koliko sam shvatio gledajući TV - linearno, plaće u javnom sektoru, mirovine....

 

Koliko sam shvatio od nekih mojih kolega, a velikih štovatelja nje i njezine stranke i programa, bićemo sretni ako to bude do 15%. Dakle, vratiće ostatak harača, ali će nam uzeti odmah na drugi način (treba pronaći prikladno ime za to). To odmah povlači za sobom smanjenje kreditne sposobnosti svakog pod nas, smanjenje dozvoljenog minusa po tek.računima, smanjenje limita na karticama itd, itd. Blago onome koga to ne muči, mene muči i to jako, ali iz ove kože se ne može.

 

Ali treba u svakom slučaju, treba pričekati.

 

A o onome: "dali to oni mogu, pa onda stečena prava i blabla..." - ma mogu oni to uvijek, ruku je bar uvijek lako dići, puno lakše nego držati u njoj pušku....

 

lijepi pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma meni dragi branitelji ovdje ništa jasno nije.Prvo jučer sam slušao premijerku kako priča priču od poncija pilata , kraljevića marka, do tita i nadalje, te da će se smanjiti povlaštene mirovine a neke i ukinuti,nigdje ne stoji ili nije izrijekom rečeno braniteljske mirovine.Do sada je ona i njezin tim ali i ministar osobno stajao iza teze da se može dogoditi da se smanje mirovine ali ne da se i ukidaju.

Meni nije jasno kako se ovdje mogu uspoređivati branitelji koji su branili svoju domovinu Hrvatsku od agresora da nejdem u detalje sa američkim vojnicima koji su ratovali na tuđem teritoriju druge države, neznam za čije interese.Nisu ameri bili napadnuti, niti ih je itko protjero sa vlastitog ognjišta i kraj priče, tu nema usporedbe.Ako se treba teret krize podnjeti ja sam za, ali nek i onom koji ima milione isto tako uzmu 10-15% od mjesečne dobiti, ili nek plati porez na jahtu,vilu, auto,itd. To bi onda bilo realno i pošteno ovako , najebala samo sirotinja i oni koji žive na kartice.Za takvu Hrvatsku složit će te se samnom mi se nismo borili, ili možda jesmo.

Pozdrav svim braniteljima ma gdje bili i glavu gore mi se namamo čega sramit a najmanje bojat neke tamo Jace s ukradenim stanom. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

slazem se s onim sto je napisao zng-a.I ja cekam taj sudnji dan kad se vise nitko nece baviti visinom nasih mirovina i situacija gdje se svatko moze sjetiti da bi mogao skidati nasa prava.Proslo je 15 godina od kraja rata i trebali bi staviti tocku na i.Preumorni smo vise od svega.Branitelji koji imaju kredite,a oslonili su se na sadasnju visinu mirovine sada se psihicki dobro ne osjecaju.Dosta je vise toga

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

može mi netko objasniti što se smatra "povlaštena mirovina" da li to u našem zakonu postoji, kakva je situacija sa ustavom,tko sve po našem zakonu spada u tu kategoriju.što se tiče kredita nitko nas nije tjerao da uzimamo kredite, htjeli smo živjeti na višoj nozi iznad svojih mogučnosti,imam i ja kredit nitko me nije tjerao da ga uzmem, ali se dogodilo,sada tko ima ptsp jako teško dobiva kredit ako nema nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Žao mi je svake moje kune koju će mi oteti od mirovine koju imam kao HRVI po osnovi dva ranjavanja...relativno sam mlađa osoba ,ali isto tako sam bio još mlađi kad sam 91 dragovoljno otišao od kuće 100 -njak km dalje gdje su padale granate i gdje je već bio rat..............

Danas sam trn u oku svima i starijima i mlađima koji nemaju pojma što je rat ,danas sam po njima u "povlaštenoj" mirovini, danas sam teret ovoga društva .

Svjedok sam mnogih rasprava u društvima oko mirovina i svatko ima svoje rješenje kako bi on to rješio od nekih realnih pa do radikalnih da nas treba sve potamanit jer mi smo uteg ovoga društva.......

Ono što mi polako sjeda u glavu je to da sam možda uzalud potrošio svoju mladost ,zajedno sa svojim pokojnim suborcima jer novo je vrijeme ,neke su druge vrijednosti danas važne.

Ali isto tako imamo krivice i mi sami jer nismo educicirali nove naraštaje oko žrtve koju smo dali, to nam nije bilo bitno jer smo trčali samo za osobnim interesima ,gazili smo preko naših prijatelja u namjeri da ostvarima svaku stavku iz zakona o pravima hrvatski branitelja i u toj trci za tim povlasticama izgubili smo smisao samog sebe, naše udruge postale su potrebne same sebi u promociji svojih predsjednika koji su se nastojali što više ulizati aktualnoj vlasti tog vremena samo radi proračunskog novca....

 

Mogao bih ovako još unedogled ali onda znam da pola Vas će ovo samo scrolat..... :kavica:8-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

covjek moze svakakve boli podnijeti,ali mene sada najvise boli sjecanje na poginule i cinjenica da su uz domovinu zivot dali i za ove proklete politicare.Bilo je lakse se obracunati sa cetnickom bandom nego podnijeti sve ovo sto su "nasi" politicari napravili od nase samostalnosti.Pokrali su milijarde,a sad udri po narodu.Jedan Pasalic i Kutle i dalje zive na visokoj nozi od pljacke,a branitelji su i dalje u ratu samo sada protiv sebe imaju puno tezeg neprijatelja od one cetnicke bande

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po Ustavu RH svi su jednaki,

pa tako ako će Vlada smanjivati samo nekim umirovljenicima a drugima ne, radi razliku između osoba sa statusom umirovljenika pa bi to vrlo lako moglo biti protuustavno i diskriminirajuće kao kada su dodatak na mirovinu bili dali svima osim osobama u tzv. " povlaštenim mirovinama " !

 

Dobro će trebati razmisliti prije provođenja najavljenog jer u suprotnom bi radili protiv Ustava RH . :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolega depresivac!

Kako ti nije jasno da ti (paraziti) nazovimo ih predstavnici Braniteljskih udruga nas Branitelje sigurno ne predstavljaju niti nas zastupaju u ostvarenju naših prava koja nam zakonski pripadaju, već zastupaju svoje osobne interese (nažalost , ali to je tako). Neće nam nitko pomoći , ako si ne pomognemo sami, a ponajmanje ti takozvani predstavnici udruga.

Lijep pozdrav! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

što se tiće predstavnika braniteljskih udruga oni se ne bune jer dobivaju dobru lovu iz proračuna, sebi i svojim kompičima su sredili dobru mirovinu pa se nesmiju buniti.podsječam sve koji su se žalili za zelene ugovore kako su prošli, kako su ustavni sud i vlada to na "finjaka" riješili,tako će biti i sa "povlaštenim mirovinama"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

depresivac,

nemojmo biti naivni većinu toga što se pušta u mediji u svezi smanjivanja prava,položaja i statusa branitelja,visine primanja,kolikčine "povlastica" i sve ostalo radi se po nalogu određenih službi vlade..odnosno stranke koja obnaša vlast

Nemaju oni bez veze toliku mašineriju razno raznih stručnjaka za pitanja medija odnosno plaćaju velike novce za raznorazne usluge PR agencija i slično..

Sve je već odavno proračunato i odlučeno samo se priprema teren da se odluke sprovedu u djelo.

Pa glavni Kosoričin savjetnik Lovrinčević je to sve još prošle godine najavio(tko je pratio što govori to se moglo lako zaključiti).

Mnogo toga je već smanjeno(neka su ukinuta prava,negdje je smanjen opseg i pooštreni kriteriji):

-nema više mirovine po ZHBDR bez statusa RVI

-uveden je rok od 100 dana borbenog sektora za priznavanje prava po istom zakonu

-udovice koje žive u vanbračnoj zajednici gube sva prava

-ukinut je besplatan prijevoz djece HRVI,

-ukinut je pravo prvenstva za upis na fakultete branitelja i

njihove djece,

-braniteljima koji imaju auto(bilo koji i bez obzira na starost),ukida se opskrbnina,

-lIječenje i rehabilitacija u toplicama je gotovo ukinuta(rjetko tko može više u toplice na račun HZZO),

-u praksi rijetko koji branitelj ostavri pravo na pokop uz vojne počasti(bio sam na x pokopa kolega koji su umrlli u 40-tm godinama sahranjeni su svi bez vojnih počasti i zastave)..

-invalidnine nisu usklađivane od 2001.g

To je sve ono što mi trenutno pada na pamet a ima još dosta toga.

Sad će nam skresati još i mirovine 10-15%(drugi put već jer je jednom to napravila i Račanova vlada).

 

Sve se to odvijalo uz svih naših 30-tak braniteljskih udruga koje djeluju na državnom nivo-u,koje nisu prstom mrdnule..(tj njihovi predsjednici)

ali su u roku 24 sata bile kod premijerke kad se objavio registar branitelja.

 

Da li Vama(nama) nije stvarno jasno kud sve to vodi.

Poniženi smo do temelja ,što je najgore totalno smo bespomoćni..ne možemo ništa osim tu kukati,plakati i žderati si ono malo živaca što nam je ostalo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Štovani kolega diksi i svi ostali štovani kolege!

U potpunosti se slažem da smo kako ti kažeš poniženi do temelja,ali se nemogu složiti s tobom da smo totalno bespomoćni i da nam preostaje samo kukati,plakati i žderati si još ono malo živaca,ako nam je uopće imalo ostalo.

Ovo što nam rade dobrim djelom smo si i sami krivi,zašto?? zato što cijelo vrijeme gledamo što nam rade uz blagoslov nazovimo ih predstavnika Braniteljskih udruga, a mi ovdje samo promatramo i kako kažeš kukamo, a ništa konkretnoga nismo napravili ni poduzeli da do toga ne dođe.

Bilo je nekoliko hvale vrijdnih inicijativa,ali nažalost ostale su samo inicijative (mrtvo slovo na papiru).S toga mislim da je sada krajnje vrijeme da nešto konkretno poduzmemo kako bi sačuvali prije svega DOSTOJANSTVO, a i zakonom stečena prava koja nam svakim danom smanjuju jer

od naših predstavnika Braniteljskih udruga ne možemo očekivati ništa dobro.

Ako si ne pomognemo sami neće nam nitko,nego nam jedino preostaje kako kažeš kukati plakati ....., a od toga nema rješavanje naših problema. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Cijeli život slušam viceve na račun Bosanaca, a bogami ispadoše oni pametniji i samosvjesniji od nas Hrvata.

Odlučili njihovi branitelji sve razjebati, i imaju potpuno pravo, svaka im čast.

Uvjeren sam da oni neće tako lako odustati od svojih prava, i na to da se ekonomsko spašavanje njihove države opet lomi na njihovim leđima.

Dok mi, e to dragi moji suborci ćete samo vidjeti, samo čemo malo lajati i pustiti da nas političari guzonje poprcaju kao i prije.

Večina i od nas na ovom forumu, prilično sam siguran nema i neće imati muda iziči na takav prosvjed i potuči se sa policijom i porazbijati banske dvore ako treba,(kao bosanci svoje).

Zato jer su Hrvati mislim jednostavno takav narod, gdje svako gleda samo sebe i svoj interes, i kako da on što ne izgubi.

Jednostavno sitne duše i pikzibneri.

Vidjet ćete samo, kad počnu rezanja. :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jos k tome njihovi politicari su si povecali place a njihovim braniteljima ukinuli prava.Ne slusam bas u zadnje vrijeme,bi li uz nase odricanje trebali se i saborski zastupnici zamisliti za svoje place koje su od 15-20 tisuca kuna.Kad smo vec u banani nek si i oni predloze snizenje za 50%.Mesic ima tri puta vecu mirovinu od poljskog predsjednika u mirovini.E pa ovaj put nece ici!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

lako nama tu laprdat, ajmo se skupit na Jelačić Placu, bit će kasno kad odrežu, kaže vlada na silu se ništa postić ne može, seljaci na silu blokirali prometnice, i postigli što su htjeli, MI nemamo traktore, ali možemo leći na cestu, pa nek nas gaze.... ionako nas nitko ne voli

 

ne znam samo gdje su te silne udruge, nitko se nije očitovao povodom "novih vladinih mjera" za razliku od radničkih sindikata koji su odmah skočili u obranu svojih prava...... hm... zanimljivo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nitko nikada nas branitelje nije ništa pita pa neće ni sad mi smo isluženi vojnici koji netribamo nikome.

Povjest ne pišu vojnici ni pobjednici povjest pišu centri moći a šta smo mi narod od četiri milijuna koji nemamo više ništa ni politiku ni političare ni vojsku ni vojnike imamo sluge koji će pokopati ovaj napaćeni narod za svoje osobne interese.

:glavomozid:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nastavak na moj post od jučer:

 

-ukinut je posebni doplatak na invalidninu HRVIod 50%

-uveden je cenzus za ostvarivanje prava na dječji

doplatak(prije su sva djeca HRVI imala pravo na D.D.)

-nanovije OD DANAS je ukinuto pravo na oslobađanje od

cestarine na auto cestama za najteže skupine HRVI koji su

do sada imali to pravo

 

IZVOR :portal www.seebiz.eu.hr(odlomak teksta danas objavljenog)

A nastavila je i žestoka štednja. Izmjenama Zakona o javnim cestama ukida se oslobađanje od plaćanja cestarine za autoceste invalidima i ratnim vojnim invalidima koji su dosada imali tu povlasticu. Naime, čak 24.334 osoba s visokim stupnjem tjelesnog oštećenja imali su pravo na ovakvu povlasticu. Time će se uštedjeti oko 30 milijuna kuna na godišnoj razini

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

diksi je napisao:

Nastavak na moj post od jučer:

 

-ukinut je posebni doplatak na invalidninu HRVIod 50%

-uveden je cenzus za ostvarivanje prava na dječji

doplatak(prije su sva djeca HRVI imala pravo na D.D.)

-nanovije OD DANAS je ukinuto pravo na oslobađanje od

cestarine na auto cestama za najteže skupine HRVI koji su

do sada imali to pravo

 

IZVOR :portal www.seebiz.eu.hr(odlomak teksta danas objavljenog)

A nastavila je i žestoka štednja. Izmjenama Zakona o javnim cestama ukida se oslobađanje od plaćanja cestarine za autoceste invalidima i ratnim vojnim invalidima koji su dosada imali tu povlasticu. Naime, čak 24.334 osoba s visokim stupnjem tjelesnog oštećenja imali su pravo na ovakvu povlasticu. Time će se uštedjeti oko 30 milijuna kuna na godišnoj razini

Uzimate pravim invalidima da bih dali lažnim imamo hrvatsku

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

-izmjenjen je ZOMO u smislu da udovice nakon smrti supružnika koji je imao status HRVI moraju imati 50 godina života da bi ostvarile pravo na obiteljsku mirovinu ,do sad je bilo 45g,

Što znači ako nema toliko godina a djeca su završila školovanje i ne rade cijela obitelj ostaje bez prihoda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u zemlji gdje se skidaju prava invalidima koji su stvorili ovu zemlju,morat ce i politicari dosta toga odreci jer ce uskoro morati razmisljati o tome u kojoj zemlji ce zivjeti.Oni koji su odgovorni za ovo stanje u zemlji trebaju biti prognani iz ove nase Hrvatske i to trajno.Nek im noga vise ne kroci na zemlju koju su unistili

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bovu je napisao:

najgore tek dolazi

http://www.vecernji.hr/vijesti/nema-tjeralice-a-srbi-ga-uhitili-zbog-ratnog-zlocina-clanak-128959

 

zahvaljujuči objavi djela registra hrvatskih branitelja kao i onima koji su zagovarali objavu registra branitelja.

 

ovoga sam se ja i bojao , vec sam to napisao ranije u jednom postu da se ovakve stvari mogu desiti. ja ne prelazim granicu BIH i Srbije ni prije a kamoli sada premda nisam pocinio ništa loše u ratu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

puno smo galame digli oko objave tog registra koji nije ni potpun,a sve smo to napravili jer nase institucije nisu pomocu registra napravili red medu brojem branitelja.Sad kad ce nam rezati prava ponovo ce registar biti u prvom planu jer pravi branitelji ce traziti da se uklone laznjaci smatrajuci da se time moze puno novaca ustedjeti za proracun.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

asdfgh je napisao:

može mi netko objasniti što se smatra "povlaštena mirovina" da li to u našem zakonu postoji, kakva je situacija sa ustavom,tko sve po našem zakonu spada u tu kategoriju.

 

Prava prema posebnim propisima

 

Pojedine skupine osiguranika pravo na mirovinu, osim prema odredbama ZOMO, ostvaruju pod povoljnijim uvjetima. Ti povoljniji uvjeti propisani su posebnim propisima i to za:

Djelatne vojne osobe, policijski službenici, službene osobe s posebnim dužnostima i ovlastima u sigurnosno-obavještajnom sustavu i ovlaštene službene osobe pravosuđa

Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata

Zastupnike u Hrvatskom saboru

Bivše političke zatvorenike

 

Pravo na mirovinu, prema odredbama ZOMO, ostvaruju i borci NOR-a, pripadnici Hrvatske domovinske vojske i pripadnici bivše JNA. Jedina povoljnost u odnosu na ostale korisnike mirovina je u tome što im se za priznanje prava na mirovinu i određivanje visine mirovine priznaje staž ostvaren kao borcu NOR-a, pripadniku Hrvatske domovinske vojske, odnosno pripadniku bivše JNA.

 

Broj korisnika povlaštenih mirovina, 2009. godina

 

43.557 - Sudionici NOR-a

 

20. 481 - Pripadnici Hrvatske domovinske vojske od 1941. do 1945.

 

11.540 - Pripadnici bivše JNA

 

5.441- Bivši politički zatvorenici

 

16.125 - Djelatnici na određenim poslovima u unutarnjim poslovima i pravosuđu

 

162 - Redoviti članovi HAZU-u

 

75 - Savezni kadar

 

10.863 - Hrvatska vojska

 

363 - Rudari i radnici izloženi azbestu

 

479 - Zastupnici u Saboru, članovi Vlade, suci Ustavnog suda, glavni državni revizor

 

6174 - Hrvatsko vijeće obrane

 

64. 494 - Hrvatski branitelji

 

Izvršno vijeće Sabora, SIV i adminstrativno umirovljeni javni službenici

 

180.061 - Ukupno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija