bmv123 objavljeno: 18. travanj 2010. Dijeli objavljeno: 18. travanj 2010. Radim kod istog poslodavca 8 god., trenutno sam na porodiljnom do 06.05.10.Poslovnica u kojoj sam radila zatvorena je još od 01.12.09. i o tome nisam nikad primila službenu obavjest.16.04. dolazi dopis od odvjetnice po kojoj je zastupana tvrtka, predmet nosi naziv: radni odnos, i u kojem me obavještavaju o novonastaloj situaciji te nude niže i manje plaćeno radno mjesto u sjedištu tvrtke u drugom gradu.Traže očitovanje o novim okolnostima u roku 3 dana. Par dana prije prispjeća dopisa zvala sam direktora koji mi je napomenuo to radno mjesto a i sporazumni nakon što sam usmeno odbila to radno mjesto. Znam sva prava koja ostvarujem kod otkaza radi poslovno uvjetovanih razloga, ali što nakon odbijenog sporazumnog? Da li dobivam otkazni rok koji nemam gdje odraditi, otpremninu, i naknadu na burzi rada? Da li trebam odvjetnika ili je zakon na mojoj strani pa mogu sama ? Hvala na odgovorima Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
cigo1 odgovoreno: 18. travanj 2010. Dijeli odgovoreno: 18. travanj 2010. Zakon nije "na ničijoj strani". Zakon o radu propisuje obveze i prava ugovornih strana. I nema sporazumnog otkaza,nego sporazumnog PRESTANKA ugovora o radu kao jednog od načina prestanka radnog odnosa. 0. Ako nije ugovorom ili pravilnikom o radu predviđena mogućnost da vaš šalje u drugo mjesto na rad, onada on to i nemože učiniti,pa bipte imali temelj za pobijanje otkaza. 1. Pošaljte preporučeno poštom sa povratnicom Oćitovenje o predloženom sporazumu od strane poslodavca i navedite ono što ste sami zaključili,da takav sporazum nemožete prihvatiti.Zaprvo poslodavac i da se ne očitujete o sporazumu ne može ništa jer temeljem prava koje sad ostvarujete i 15 dana nakon 06.05 nemože vam uručiti odluku o otkazu jer bi takav otkaz bio ništetan. Svejedno se očitujte. To ništa ne mjenje na stvari. 2. 07.05 pojavite se ne poslu. Pričekajte odgovor poslodavca a on će sigurno biti onakav kako ste i zaključili i o ćemu znate - poslovno uvjetovani. Po otkazu: 3.stječete pravo na otkazni rok od 2 mjeseca prema čl.114.st.4 ZOR-a. Za vrijeme otkaznog roka vi nemorate dolaziti na posao ukoliko se tako sporazumijete sa poslodavcem-PISMENO ali vam on to mora platiti kao da ste na posao dolazili. 4.sječete pravo na otpremninu prema čl.119. zakona o radu za koju vam poslodavac mora izdati OBRAČUN prema čl.85. istog zakona. Obračun je ovršna isprava. Rok isplate dogovorite kao i otpremninu u sporazumu. 5. Po ovom otkazu stječete i pravo na naknadu za zapošljavanje. Kolika će omna biti i koliko dugo je možete dobivati pročitajtre na str. HZZO-a. dakle vi ćete vidjeti Odluku o otkazu i onda ćete djelovati shodno onome što smo gore konstatirali. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
bmv123 odgovoreno: 19. travanj 2010. Autor Dijeli odgovoreno: 19. travanj 2010. Najprije hvala na iscrpnim odgovorima, a htjela bih dodati još neke stvari koje sam u međuvremenu saznala. 0. Pravilnik o radu postoji ali se ne primjenjuje otkad nas je manje od 20.Odlično:) 1. danas ću se očitovati i poslati ne prihvaćanje ponuđenog radnog mjesta 2.zatvorena mi je poslovnica pa tako i radno mjesto, nemam se gdje pojaviti, osim u sjedištu u Zg 3. danas mi je u tel. razgovoru rečeno, ako odbijem sporazumni da ću morati odraditi 2 mjeseca u zg - da li je to moguće? Po Vašem 0. odgovoru i nije. 4. ako odbijem sporazumni, bojim se da više ništa neće biti moguće dogovoriti , ustvari niti razgovarati, a najmanje o otpremnini i njenom roku isplate:) Još su mi rekli da ću morati doći u Zg, predati zahtjev za go,i ako mi ga odobre! Vidim da me malo zastrašuju sa svime time zato bih voljela znati proceduru kako se otvara go nakon porodiljnog. Ako mi ga ne odobre odmah, šta bi ja do odobrenja radila kad sam ponuđeno odbila? Ili se oni šale ili su prava i obveze jako širok pojam. Lijepi pozdrav Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
cigo1 odgovoreno: 19. travanj 2010. Dijeli odgovoreno: 19. travanj 2010. bmv123 je napisao: Najprije hvala na iscrpnim odgovorima, a htjela bih dodati još neke stvari koje sam u međuvremenu saznala. 0. Pravilnik o radu postoji ali se ne primjenjuje otkad nas je manje od 20.Odlično:) 1. danas ću se očitovati i poslati ne prihvaćanje ponuđenog radnog mjesta 2.zatvorena mi je poslovnica pa tako i radno mjesto, nemam se gdje pojaviti, osim u sjedištu u Zg 3. danas mi je u tel. razgovoru rečeno, ako odbijem sporazumni da ću morati odraditi 2 mjeseca u zg - da li je to moguće? Po Vašem 0. odgovoru i nije. 4. ako odbijem sporazumni, bojim se da više ništa neće biti moguće dogovoriti , ustvari niti razgovarati, a najmanje o otpremnini i njenom roku isplate:) Još su mi rekli da ću morati doći u Zg, predati zahtjev za go,i ako mi ga odobre! Vidim da me malo zastrašuju sa svime time zato bih voljela znati proceduru kako se otvara go nakon porodiljnog. Ako mi ga ne odobre odmah, šta bi ja do odobrenja radila kad sam ponuđeno odbila? Ili se oni šale ili su prava i obveze jako širok pojam. Lijepi pozdrav ad.0. krivo ste shvatili. Pravilnik je obvezan donjeti poslodavac koji ima više od 20 radnika ali ga može donjeiti i poslodavac koji ima i manje od tog broja. Odnosno ne vidim radi čega se vaš ptravilnik nebi primjenjivao(jedino ako je poslodavac donio takovu odluku u suglasnosti sa inspektoratom). Za ostalo sam vam napisao kako će teći. Odluka o tedovitom poslovno uvjetovanom otkazu. Morat ćete odraditi dva mjeseca i mora vam dati otpremninu. nesmi je vam otkazati za vrijeme por. i 15 dana poslje toga.Mora vam dati GO i jedan i drugi jer ćete mu zaprijetiti inspektoratom a kazne su masne i boje mu je da plati vama nego 60-setak tisuća kn u proračun.Dakle vi ćete kad dobijete odluku pod prijetnjim obračanja inspektoratu RH sa poslodavcem sačiniti sporazum u kojem će se on na sve što sam pobrojao obvezeti. Ali otkazni morate odraditi ako on na tome inzistira jer je to vaša obveza iz Zakona o radu i pravo. Ima još jedna stvar koju ću vam savjetovati na pm. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.