Jump to content

ultimatum: dva posla za jednu plaću ili na pola radnog vremena

gucko

Preporučene objave

Poštovani,

nalazim se u nezgodnoj situaciji i molim vas za informaciju ili čak savjet.

Radim u jednoj novinskoj kući nešto više od 8 godina, zaposlena sam na neodređeno u redakciji jednog mjesečnika. Obzirom na krizu u zemlji i stanje tržišta, unazad godinu dana firma posluje sve lošije i već mjesecima pribjegava mjerama kao što je smanjenje plaća, dijeljenje otkaza i izvođenje akrobacija sa statusima onih koji su još uvijek tu zaposleni. Tako se događaju situacije da su ljudi primorani (ne znam točno kojim metodama, ali se bojim da ću to otkriti na vlastitoj koži ovih dana), umjesto dosadašnjeg jednog, raditi dva posla, i to za nimalo veću plaću (štoviše, plaća nam je pred par mjeseci smanjena za 10%). Dakle, nekoga se otpusti, a nekome drugome tko je te struke se 'uvali' da radi i taj posao. U strahu od otkaza (i to u trenutnoj situaciji u kojoj je u našoj branši teško, ako ne i nemoguće naći novi posao) mnogi ljudi u firmi su na to pristali.

Sada je došao i moj red. Unazad tjedan dana postavljen mi je ultimatum: ili ću uz ovo što već radim pristati raditi u još jednom mjesečniku (dakle, za nimalo veću plaću), ili će me 'staviti' na pola radnog vremena.

Priroda posla je takva da ima puno prekovremenih sati (koje firma ne plaća, niti ih je ikad plaćala, i to se tu smatra normalnim) i ja na takvu ljubaznu ponudu poslodavca jednostavno ne želim i ne mogu pristati. Naime, majka sam dvogodišnje curice i pristanak na takvo nešto za mene bi značilo katastrofu u privatnom životu, a o neplaćanju za obavljanje dodatnog posla da i ne pričam...

Upoznala sam poslodavca s odredbom Zakona o radu po kojoj roditelj djeteta mlađeg od 3 godine ne smije raditi prekovremeno, osim ako se pismeno ne očituje da pristaje ne to (a ja ne pristajem), ali ga se to nije naročito dojmilo jer 'firma je u krizi i činimo sve da ju spasimo'.

Njegov stav je da za mene ne postoji 'treća solucija', već samo - raditi još jedan posao uz dosadašnji ili prijeći na pola radnog vremena.

Zanima me koja su moja prava u ovoj situaciji, tj. koje solucije su pravno gledano moguće?

Ispričavam se zbog opširnosti i zahvaljujem na svakom odgovoru.

Dijeli na drugim stranicama

ne može vas natjerati ni na jedno ni na drugo. Imate sklopljen ugovor o radu u kojem je naveden vaš opis poslova. Također, u ugovoru vam vjerovatno i piše da ste zaposleni na puno radno vrijeme, ukoliko bi se nešto mijenjalo trebali biste sklopiti novi ugovor ili aneks istom. U svakom slučaju, radi se o dokumentu koji traži i vaš potpis. Dakle, nije podložno jednostranoj promjeni od strane poslodavca.

Mali problem u mom ugovoru je taj što tamo piše što radim, ali ne i u kojoj redakciji. Dakle, bojim se te nedorečenosti.

Možete li predvidjeti koji bi bili sljedeći koraci poslodavca ukoliko ja nastavim odbijati ove ponuđene 'solucije'?

Upoznata sam s mogućnošću da mi oni mogu ponuditi izmijenjeni ugovor, ali to, ako se ne varam, sa sobom povlači dugotrajni niz žalbi i sudski postupak.

Ukoliko dođemo do točke u kojoj će mi se kao 'treća solucija' predložiti otkaz, kakav bi to otkaz bio?

Hvala na odgovoru, cijenim svaku pomoć jer vremena imam malo (u petak ponovo imam razgovor s poslodavcem u kojem trebam obznaniti svoju odluku, dakle, vremena za konzultaciju uživo s odvjetnikom gotovo i nemam).

gucko,

vi radite u djelatnosti (usluge vezano za tisak) u kojoj se primjenjuje ograničenje u primjeni Zakona o radu prema čl.3. a ta se ograničenja odnose i na radno vrijeme i raspored istog. Vaše radno vrijeme ,dnevni i tjedni odmori moraju biti regulirani nekim aktom-kol.ugovorom,pravilnikom i drugim Zakonom.

Vi biste se morali savjetovati sa sindikatom i predstavnikom radničkog viječa. Za to je najbolje da potražite pomoć profesionalca koji kuži radno pravo,a s obzirom da je hitno ja vam mogu dati ime jednog takvog na PM.

Kolektivni ugovori su po pravnoj snazi vrlo važni pa mi koji nezamo vaš kol.ugovor ,nemožemo vas ni savjetovati.

Poštovanje cigo1,

kvaka je u tome da u firmi ne postoji kolektivni ugovor, nema ni sindikata, a ni za predstavnika radničkog vijeća ne znam da postoji. Zanimljivo, zar ne?

Inače, u mojem ugovoru u radu navedeno je da mi je radno vrijeme 9-17, i da se prekovremeni sati plaćaju. Što se, kao što rekoh, ne primjenjuje u praksi.

Svaka preporuka na PM je dobrodošla.

Hvala.

gucko,

ne da kol.ugovor ne postoji nego je bit jeli Vaš poslodavac (a morao bi biti) potpisnik istog sa sindikatom grane djelatnosti pa iako vi nemate sidikat, možda imte i pravilnik o radu ako vas ima preko 20 on ako nije potpisnik kol. mora imati pravilnik, jer ga na to obvezuje zakon o radu.

Zakon o radu je propisao puno radno vrijeme 40 sati tjedno ili 48 sati tjedno pa ono tako mora biti i ugovoreno. Regulirao je i prekovremeni rad ali s obzirom na čl 3. istog zakona vaše radno vrijeme možda može biti regolirano kao od 9-17 ali za koje dane za 5 dana,6 dana ili 7 dana u tjednu.

Dakle, bilo bi pametno da probam doći do Pravilnika o radu (ima nas blizu 100 zaposlenih)...

I da ponovim svoja pitanja iz svog drugog posta:

1) Možete li predvidjeti koji bi bili sljedeći koraci poslodavca ukoliko ja nastavim odbijati ove ponuđene 'solucije'? (Ponavljam da sam majka djeteta mlađeg od 3 godine te da je prekovremeni rad u tom slučaju posebno reguliran.)

2) Ukoliko dođemo do točke u kojoj će mi se kao 'treća solucija' predložiti otkaz, kakav bi to otkaz bio?

(Ako može, molim Vas preporuku odvjetnika koji je stručnjak za radno pravo na PM koju ste spomenuli ranije.)

I hvala Vam najljepša, već sad ste mi puno pomogli!

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija