Jump to content

Možda netko zna ?


CESALJ

Preporučene objave

Biciklistica je vozila obilježenom bic. stazom uz Av Dubrovnik u smjeru prometa od rotora prema Sopotu. Došavši do Resselove ul. nastavila je voziti po crveno obilježenom prijelazu biciklističke staze preko kolnika , koji je iz smjera Av. Dubrovnik obilježen znakom C 03 . Znači u odnosu na glavnu cestu ona je u prednosti ( Čl. 57 S.6 ) Pošto je sporedna ulica Resselova spojena na Av Dubrovnik u obliku slova Y sa zelenim otokom na vrhu , prijelaz bic.staze i zebrea s njegove desne strane su dugi cca 17-18 m. Vozila koja izlaze na glavnu ulicu prije zebre i obilježenog prijelaza za bicikle nailaze na znak izr. naredbi B01 tj trokut , ispod kojeg je znak skretanja u desno ( strelica) Dakle biciklistica se vozila po prijelazu nekih 14-15 m. Kad je na nju s desna naletio auto. (policija , hitna, prelom , itd ) Policijski zapisnik koji slijedi nakon 1.5 mjesec, krivi biciklisticu Čl. 45 S.1 Tj da prilikom uključivanja u promet s nekih površina nije propustila vozila koja se tuda kreću.

Biciklistica se cijelo vrijeme kretala po obilježenim stazama i prijelazima namjenjenima za promet bicikala ,pa me zanima odakle se to mogla uključiti pogotovo kad ju je auto srušio gotovo na samom kraju prijelaska . Inače duljina koju je ona prešla po prijelazu 14-15m otprilike je za koji metar manja od duljine puta koji je auto prešao izlazeći iz garaže Avenue malla .

Dali je moguće da u odnosu na promet s glavne ceste ona ima prednost do pola prijelaza a poslije polovice prednost preuzima sporedna cesta (pravilo desne strane) bez obzirana na trokut prije zebre i bic. prijelaza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...

Po završetku suda biciklistica je oslobođena krivnje.

 

šTO JE I BILO SASVIM LOGIČNO .

No sve izgleda kao pogodovanje vozačici automobila .Ona ne može biti sankcionirana jer nije optužena , dok je biciklistica trebala proći samo s opomenom , no uz dokaze koje je predočila ,(svoje slike s mjesta nezgode ,jer policija nije dala ni slike ni tlocrt raskršća ,svjedoke i sudskog vještaka ) ona je oslobođena krivnje .

I KAJ SAD ???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete u parničnom postupku tražiti naknadu štete. Međutim, morat će se provesti i medicinsko i prometno vještačenje tijekom postupka. Medicinsko kako bi se točno utvrdilo ozljede koje je biciklistica pretrpila i u kojem postotku, a prometno kako bi se utvrdio smjer i način kretanja vozila i biciklistice, kao i tko je odgovoran za nesreću; postoji li podjeljena odgovrnost i u kojem omjeru... Za to ćete morati položiti unaprijed iznos od oko 3000 kuna.

Također, u parničnom postupku sud nije vezan za odluke prekršajnog suda, ali može ih uzeti u obzir u konačnoj odluci.

 

Što se tiče vozačice:

 

Oštećenik i drugi sudionici u postupku

Članak 116.

 

(1) Osoba koja je oštećena prekršajem, a postupak se ne vodi po njezinom optužnom prijedlogu, sudionik je prekršajnog postupka u kojem svoja prava ostvaruje na način i pod uvjetima prema ovom Zakonu.

(2) Oštećenik ima pravo do završetka postupka staviti sudu zahtjev da okrivljenika presudom obveže da mu nadoknadi štetu koja mu je prouzročena prekršajem i s tim u vezi predlagati sudu izvođenje potrebnih dokaza, predlagati dokaze radi utvrđivanja krivnje okrivljenika za prekršaj, prigodom ispitivanja postavljati pitanja okrivljeniku, svjedocima i vještacima te stavljati primjedbe na njihove izjave, te davati druge izjave i prijedloge.

(3) Oštećenik može svoja prava u postupku ostvarivati sam ili putem ovlaštenog opunomoćenika. Za oštećenika koji nije navršio šesnaest godina života ili mu je oduzeta poslovna sposobnost radnje u postupku poduzima zakonski zastupnik koji može imati opunomoćenika.

(4) Oštećenika se može tijekom postupka ispitati kao svjedoka o prekršaju i šteti koju je pretrpio te o drugi činjenicama koje se utvrđuju u postupku.

(5) Kada je oštećenik pravna osoba, za nju će se na okolnosti iz stavka 4. ovoga članka ispitati njezin ovlašteni predstavnik.

(6) Sudac će, kada to oštećenik traži ili ako je očito neuk, upoznati oštećenika s njegovim pravima u smislu ovoga članka i drugim pravima koje ima prema ovom Zakonu.

(7) Sudionik u postupku je i osoba koja nije oštećena prekršajem ali je od nje privremeno oduzet kakav predmet ili se predlaže oduzimanje njezinog predmeta kao predmeta kojim je počinjen prekršaj ili je nastao prekršajem ili se predlaže da se od nje oduzme imovinska korist pribavljena prekršajem, ili je već donesena takva odluka. Svoja prava u postupku ostvaruje na način i pod uvjetima propisanim ovim Zakonom.

 

dakle, možete podnesti optužni prijedlog. samo pazite na zastaru jer je ona godinu dana od počinjenja prekršaja - to je krajnji rok u kojemu se može pokrenuti prekršajni postupak protiv počinitelja prekršaja.

 

Samo me zanima koje je ozlijede pretrpila biciklistica kako bi vam mogao reći da li se to sve isplati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tužite i vozačicu i osiguranje pa će se u postupku razluciti da li je bila osigurana ili ne u vrijeme nezgode. Ako je bila, što je vjerojatnije, onda se nastavlja postupak prema osiguranju, a oni kasnije ako izgube imaju pravo regresa prema njoj u dijelu koje je osiguranje ne pokriva.

Savjetujem vam da ako se već planirate upustiti u parnični postupak, da kontaktirate odvjetnika koji se bavi parnicama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija