Jump to content

Kućna radinost


eugenija1

Preporučene objave

imam par pitanja pa se nadam da možda netko zna više o ovome jer nakon tjedan dana nisam uspjela dobiti konkretne odgovore:

1. pod koju kategoriju kućne radinosti bi se stavila izrada unikatnog nakita?

2. plaćanje poreza (da li je potrebno voditi knjigovostvo?)?

3. plaćanje doprinosa (osoba koja je u već u radnom odnosu)?

 

hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kućna tj.domaća radinost nema kategorije pod kojima bi ste stavili izradu unikatnog nakita, budući da je domaća radinost samostalna kategorija kojom se mogu izrađivati predmeti s posebne liste proizvoda a izrada nakita jest na toj listi.

 

Za domaću radinost ne postavljaju se uvjeti stručne spreme,a prijava obavljanja domaće radinosti vrši se u Uredu državne uprave (ured za gospodarstvo) ili Uredu Grada Zagreba, sa zahtjevom za izdavanje odgovarajućeg odobrenja.

 

Najbitnije ograničenje kod obavljanja domaće radinosti odnosi se na prihode od takve djelatnosti ostvarene u kalendarskoj godini.Ukupni primici od domaće radinosti u jednoj godini ne smiju premašiti deseterostruki iznos prosječne bruto plaće ostvarene u RH u razdoblju siječanj-kolovoz prethodne godine.

 

Vođenje poslovnih knjiga je vrlo pojednostavljeno pa vam u tu svrhu ne treba knjigovođa.

 

S aspekta poreza na dohodak, Vi će te ostvarivati dvije vrste prihoda:plaću iz radnog odnosa, za koju doprinose i porez na dohodak obračunava i uplaćuje poslodavac, te prihode od obavljanja domaće radinosti.

Za obavljanje djelatnosti domaće radinosti možete izabrati plaćanje poreza na dohodak na temelju poslovnih knjiga ili u paušalnom godišnjem iznosu (u nadležnoj ispostavi porezne uprave). Ovisno o izabranom načinu utvrđivanja i plaćanja poreza na dohodak bit će utvrđena i obveza za doprinose.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

situacija je da nakit koji radim iz hobija imam priliku distribuirati kroz nekoliko suvenirnica...radi se naravno o malim količinama...

na koji najjednostavniji način je to moguće napraviti a da bude legalno? jer ovo s otvaranjem kućne radinosti i paušalnim plaćanjem poreza se baš i ne isplati u slučaju malog profita koliko sam shvatila od poreznih savjetnika (navodno cca 6000 Kn godišnje poreza, doprinosa i prireza)...

 

autorsko djelo?

komisiona prodaja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

eugenija.. probaj vidjeti ako ti se isplati to s galerijama računajući da bi platila paušalno cca 1.900,00 kn godišnje. sretno i javi što si odlučila! knjigovodja nije potrebna, vodi se samo ulaz i izlaz robe ;)

 

 

"Porezna uprava paušalni godišnji dohodak određuje kao 12.750 kuna, na što se plaća porez po stopi od 15 posto, dakle 1.912 kuna godišnje (i prirez prema propisanoj lokalnoj stopi)."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
eugenija.. probaj vidjeti ako ti se isplati to s galerijama računajući da bi platila paušalno cca 1.900,00 kn godišnje. sretno i javi što si odlučila! knjigovodja nije potrebna, vodi se samo ulaz i izlaz robe ;)

 

 

"Porezna uprava paušalni godišnji dohodak određuje kao 12.750 kuna, na što se plaća porez po stopi od 15 posto, dakle 1.912 kuna godišnje (i prirez prema propisanoj lokalnoj stopi)."

 

Pitanje - nisam sigurna jesam li dobro shvatila: znači ukoliko se otvori kućna radinost (kod mene se radi o pletenju/heklanju) godišnje bih trebala platiti 1912,00 kuna - bez obzira na prihode?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Ja sam bila u poreznoj i rekli su mi da mjesečno treba uplaćivati 300 kn paušalno, a na kraju godine oko 3800 kn za doprinose, bez obzira na činjenicu da je osoba koja bi obavljala kućnu radinost zaposlena. Znači to ispada godišnje sve zajedno oko 8000 kn samo za doprinose.

Što se tiče ostaloga, ne treba fiskalizacija, vode se samo knjige prometa i porez se plaća isključivo ako se ostvari dobit veća od 80 000 kn.

 

Ono što mene zanima jest prostor: kako bi se djelatnost obavljala u garaži stambenog objekta, koji su nam sve dokumenti potrebni?

 

Prvo su nam rekli da moramo za registraciju donijeti uporabnu i građevinsku dozvolu, a onda smo se raspitali u geodetskom odjelu gdje su nam rekli da nije potrebna uporabna dozvola jer je objekt izgrađen prije 1991. g. i da samo trebamo donijeti potvrdu da se nad njime ne vrši nikakav sudski postupak (obrazac postoji na netu i pošalje se u Ministarstvo) i građevinsku dozvolu.

 

Ima li netko podrobnije informacije jer gospodin koji radi na registraciji otprilike do informacija dolazi kao ja: listajući priručnike i surfajući internetom...:tikvan:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

upravo otvorila, pa mi je sve friško

1. vlasnički list ( trebaju biljezi)

2. pravovaljana ovjerena građevinska dozvola (trebaju biljezi)

3. potvrda iz ureda za geodeziju o kućnom broju - ako se na gađevinskoj dozvoli ne nalazi trenutna adresa onda ovaj dokument veže trenutni naziv i broj ulice sa česticom na građevinskoj dozvoli (trebaju biljezi)

4. ta 3 papira (original i preslik) nosite u građevinsku inspekciju da vam izdaju potvrdu da objekt nije predviđen za rušenje

5. svi ovi papiri (original + preslik) + zahtjev za izdavanje domaće radinosti + potpisana izjava da nemate otvoren obrt ili neku drugu djelatnost + biljezi + uplatnica - predajete u ured za gospodarstvo

6. kada dobijete potvrdu da ste otvorili domaću radinost- morate prijaviti u poreznoj promjenu statusa.

ja sam umirovljenik pa sam ponjela potvrdu o umirovljenju (onda ne plaćam poreze mirovinske,...) i porez sam prijavila plaćanje paušalno - onda vodim samo knjigu prometa

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Lp svima! Molio bih nekoga sa iskustvom ili strucnu osobu da mi pojasni neke detalje oko donace ( kucne) radinosti - da li se ziro racun mora otvoriti na ime "domace radinosti" ili na osobu na koju ista glasi, tj., ako osoba na koju domaca radinost glasi vec ima svoj ziro racun kojeg je prijavila na poreznoj i taj isti ziro racun je naveden u dokumentaciji prilikom otvaranja dom. radinosti moze uplacivati dobit (utrzak) na taj, svoj, ziro rn ili mora biti bas ziro rn otvoren na dom. radinost? Drugo pitanje, da li se kod uplacivanja utrska na racun mora bas u banci uplacivati putem opce uplatnice ili se moze uplatiti jednostavno putem uplatnog bankomata? 

Trece pitanje, da li uopce treba uplacivati utrzak i da li dom. radinost moze naplacivati prodaju transakcijskim putem i pritome koristiti transakcijske racune kupljene u knjizari?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
, Lowrider je napisao:

da li se ziro racun mora otvoriti na ime "domace radinosti" ili na osobu na koju ista glasi, tj., ako osoba na koju domaca radinost glasi vec ima svoj ziro racun kojeg je prijavila na poreznoj i taj isti ziro racun je naveden u dokumentaciji prilikom otvaranja dom. radinosti moze uplacivati dobit (utrzak) na taj, svoj, ziro rn ili mora biti bas ziro rn otvoren na dom. radinost?

Ne, ne mora biti poseban na kućnu radinost.

, Lowrider je napisao:

Drugo pitanje, da li se kod uplacivanja utrska na racun mora bas u banci uplacivati putem opce uplatnice ili se moze uplatiti jednostavno putem uplatnog bankomata?

Nadam se da razlikujete uplatu i polog. Polog je ono što ste utržili isporukom dobara te je vezano za utržak. Napominjem poradi toga jer neki službenici u banci neće prepoznati razliku a i na upaltu naplaćuju proviziju. Što se tiče procedure koju neke banke nude putem dnevno-noćnog trezora (ili uplatnog bankomata kako ga nazvaste), koliko mi je poznato sav novac koji tako stavite na svoj račun bit će tretiran kao polog utrška.  

, Lowrider je napisao:

da li dom. radinost moze naplacivati prodaju transakcijskim putem i pritome koristiti transakcijske racune kupljene u knjizari?

Za rad s gotovinom potrebna je fiskalna. U biti ni Kućna se više ne može otvoriti bez fiskalne blagajne.

 

, manfredi je napisao:

Mene zanima moze li mi netko pojasniti zašto se placaju doprinosi za zdravstveno i mirovinsko, ako je osoba koja obavlja kucnu radinost zaposlena redovno kod drugog poslodavca i vec joj se po toj osnovi uplaćuju ti doprinosi???

Vjerovatno vas odgovor neće zadovoljiti, no tako je propisano zakonom. Treba popuniti Blagajnu. Barem su umanjeni.

, manfredi je napisao:

I ako postoji neka specifičnost za osobe koje otvaraju kucnu radinost, a trenutno koriste roditeljski dopust...

Koliko je meni poznato, ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Spitfire je promijenio naziv u Kućna radinost
  • 4 mjeseci kasnije...

Domaću radinost ili sporedno zanimanje ne može obavljati:

1.osoba koja obavlja registriranu samostalnu djelatnost obrta

2. osoba koja obavlja registriranu djelatnost slobodnog zanimanja prema posebnim propisima

3. osoba koja obavlja samostalnu djelatnost poljoprivrede i šumarstva od koje dohodak ili dobit utvrđuje na temelju poslovnih knjiga prema posebnim propisima, a obveznik je poreza na dodanu vrijednost.

Provjerite na mirovinskom i zdravstvenom i poreznoj kolika bi Vam bila davanja za mirovinsko i zdravstveno+porez i da li bi Vam se to isplatilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija