Jump to content

Pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala d.d. (čl. 349. st.2. ZTD-a)


krester

Preporučene objave

Poštovani,

 

može li skupština d.d. pojednostavljeno smanjiti kapital društva u svrhu pokrića gubitka u slučaju da postoje zakonske rezerve koje zajedno s kapitalnom dobiti ne prelaze 5% temeljenog kapitala. Zadržana dobit je iskorištena. Statutarne i ostale rezerve su iskorištene.

 

Može li se, dakle, pokriti gubitak smanjenjem temeljnog kapitala, a da se pritom ne iskoriste zakonske rezerve?

 

prema odredbi članka 349. st. 2. ZTD-a dopušteno je smanjenje ako se iskoriste statutarne i ostale rezerve i iznos zakonskih rezervi koji prelazi iznos 5% (zakonske rezerve + kapitalni dobici) nakon provedenog smanjenja kapitala.

 

Logično je da se trebaju 1. iskoristite zakonske rezerve, a tek potom ići na smanjenje temljenog kapitala. Što je ispravno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo je tako kako ste naglasili.

 

U odluci glavne skupštine o nominalnom smanjenju temeljnog kapitala mora se odrediti u koje svrhe se kapital smanjuje:

-pokriće (izravnanja) smanjenja imovine društva

-pokriće ostalih gubitaka

-prijenos sredstava u rezerve kapitala (odnosno kapitalne pričuve).

 

Dakle, pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala dopušteno je nakon što se potroši dio zakonskih rezervi i rezervi kapitala za koji one prelaze 5% temeljnog kapitala koji preostane nakon smanjenja kapitala kao i da su potrošene statutarne i ostale rezerve iz dobiti.

Smanjenje temeljnog kapitala nije dopušteno dok društvo ima neraspoređenu dobit.

 

U našem pravu se na pojednostavljeno smanjenje kapitala primjenjuju sljedeće odredbe o redovnom (efektivnom) smanjenju temeljnog kapitala:

- čl.342. st.1.,2.i 4. ZTD-a što znači da se ne primjenjuje st.3. koji govori o mogućnosti da se dijelovi temeljnog kapitala mogu vratiti dioničarima

- Čl.343.do 344. ZTD i čl.346.do 348.ZTD-a što znači da isključuje i čl.345. o zaštiti vjerovnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Poštovani,

 

Što mogu učiniti kada d.d. kojem sam vjerovnik (i protiv koga imam 1st. presudu za platež koja je sad na VTS-u) u novinama objavi poziv za izvanrednu skupšitnu na kojoj namjerava smanjenje temeljnog kapitala za pola (u pitanju su milijuni kuna temeljnog kapitala)? Frapiran sam samim time što to čitam iz lokalnih novina u kojima mi je taj oglas lako mogao promaknuti, umjesto da me vjerovnik službeno obavijesti no više se ni ne čudim.

 

Na kakvu zaštitu imam pravo? Pokušao sam još ranije sa prethodnom mjerom pa sa sam odbijen jer po mišljenju suda nisam učio vjerojatnim da se neću moći naplatiti, iako sve što moj vjerovnik radi ide u tom smjeru. Polako "sisa" d.d., isplaćuje dobit iz ranijih godina, nekretine seli na druge povezane firme, a sud po inerciji traje i traje. Jako me strah.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija