Jump to content

od 5 radnih dana u tjednu, 3 placena?

cub

Preporučene objave

Postovani!

Pozdravljam vas kao novi clan foruma i molio bih vas ako mi mozete odgovoriti na sljedece:

Zbog smanjenja obima posla poslodavac je odrzao sastanak u kojem nam je priopcio kako nemoze odrzati daljnje isplate placa te da bi uspjeli "prezivjeti", nece doci do otkaza vec da normalno radimo 5 dana u tjednu za kojih ce nam biti placena 3 dana u tjednu, sto u financijskom smislu znaci 40% manju placu. U ugovoru mi stoji definirana mjesecna bruto placa.

Zanima me zakonsko stajaliste, te dali je to uopce moguce da poslodavac provede.

Pozdrav!

Dijeli na drugim stranicama

Udovorom se između ostalog definira i bruto plaća. Ugovor je dvostran akt kaj kaže da su se na poštivanje istog obvezale obadvije strane iz njega. Poslodavac ništa nemože i nesmije mjenjati iz vašeg ugovora o radu ako vi na to ne pristanete. Pristanak znaći potpisivanje dodatka (Anexa) ugovoru ili čak i novog ugovora. Dakle kada bi vam kakvom jednostranom pisanom odlukom ili samo kao posljedicu sastanka koji ste imali poslodavac smanjio plaću, napravio bi prekršaj prema Zakonu o radu. Ako želi nešto mjenjati može to na sljedeće načine:

1.Anex ugovora koji ako prihvatite više nemate pravo žalbe, a i nemorate ga prihvatiti pa će slijediti ono pod 2.

2. otkaz ugovora o radu iz poslovno uvjetovanih razloga sa ponudom novog ugovora sa izmjenjenim uvijetima. Ovaj možete prihvatiti ali i nakon prihvačanja imate pravo žalbe ukoliko smatrate da su razlozi poslodavca neopravdani. Isto tako ne morate ga prihvatiti ali će onda vjerojatno usljediti otkaz ugovora o radu iz poslovno uvjetovanih razloga.

• 3 tjedna kasnije...

Danas sam napokon docekao tu placu, satnica sa 27kn smanjena na 16.2kn bez ikakvih pitanja.

Objasnjenje je da su jedino tako mogli isplatiti, da se nadaju nekom poslu koji je ugovoren za par mjeseci i do onda se moramo strpiti s ovakvim placama. Sokiran sam i neznam kako da reagiram na sve to.

Po mom misljenju smanjit ce nam prosjek tako da ce nam za 3 mjeseca podjeliti otkaze i dobiti cemo mizeriju od otpremnine, jer su se u prvom valu otkaza opekli kada su shvatili da uopce moraju dati otpremninu i koliko su morali isplatiti.

Vi morate uputiti poslodavcu "Zahtjev za zaštitu prava" i upozoriti ga da nemože ništa iz ugovora mijenjati bez vašeg pristanka i Zakonom reguliranog načina koji sam vam prethodno savjetovao. Ako nebiste tako učinili u slučaju da dođe do suda a prema sudskoj praksi vi obvezno morate upozoriti poslodavca na propuste prije nego ga eventualno utužite,jer sud u protivnom može smatrati da ste se složili sa umanjenjem plaće.Također morate biti svjesni posljedice Zahtjeva a ona će biti vjerojatno odluka o redovitom otkazu ugovora o radu iz poslovno uvjetovanih razloga kojim otkazom stjećete pravo na otpremninu i naknadu sa zavoda.

Na vama je da odlićite što ćete ućiniti.

Da i ako šaljete Zahtjev,Šaljte ga isključivo poštom, preporućeno uz povratnicu.

• 1 mjesec kasnije...
  • 2 mjeseci kasnije...

bio sam glup, umjesto da sam Vas poslusao, ja sam htio to rjesiti na miran nacin, tj. poslodavac me je uvjeravao da kada dodje posao vratit ce se i placa. Posao se vratio, gotovo kao i prije ali o placi nema ni govora. Sada sam odlucio dati otkaz, probati cu sklopiti sporazumni, i traziti isplatu odredjenog iznosa koji mi duguju, ako nece onda cu dati izvanredni otkaz, koliko sam shvatio u slucaju novcanog potrazivanja nemoram slati zahtjev za zastitu prava?

imam dosta dokaza: prisilno smanjena placa 40%, bez icega potpisanog, nepriznavanje dnevnog odmora, znaci ako bih isao pola sata na dnevni odmor, morao bih ostati pola sata duze raditi, prisiljavao me je da rabljeno ulje isipavam u more!!!!! i to sam sve dokumentirao video uratkom, zajedno s tablom s nazivom firme, nepostivanje zastite na radu itd..

dali vrijedi da im probam usmeno zaprijetiti na sve to i traziti novcana potrazivanja, strah me je da ako inspekcija dodje i vidi stanje u kojem radimo, nema ateste za dizalice i nista nije po zakonu o zastiti na radu, da nebi zatvorili firmu, jer onda ce zbog mene i ostalih 15 radnika ostati bez posla

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija