robi65 objavljeno: 29. svibanj 2010. Dijeli objavljeno: 29. svibanj 2010. 2000 godine na ostavinskoj raspravi nakon smrti majke ,ja i sestra naslijedili smo po 1/2 stana.U stanu je ostala živjeti sestra,pošto smo usmeno dogovorili da i dalje ostane i živi u predmetnom stanu.Sestra je uredno plačala režije i brinula se o stanu, a ja za to vrijeme nisam ništa potraživao od nje, na ime korištenja moje polovice nekretnine.Vjerovatno bi i dalje trajalo idilično stanje, da početkom 2010. godine nije došlo do jedne neugodne prepirke, nakon koje bih ja sada želio putem suda zatražiti razvrgnuče suvlasničke zajednice.Sada sestra međutim prijeti tužbom kojom bi tražila da joj ja nadoknadim troškove koje je imala u proteklih 10 godina, poput uređenja stana,plačanja mjesečnih režija,zatim spominje da je i otplatila nekakav dug pokojne majke koji je majka imala prema privrednoj banci, pa me zanima ,ima li pravne osnove da ostvari svoje naume, to jest postoji li nekakav rok zastare kod takvih potraživanja,i da li sam ih ja dužan i platiti i u kojem omjeru,pošto sestra to do sada nije spominjala,nego tek nakon što sam ja napomenuo mogučnost zahtjeva za razvrgnuče.Veliko hvala unaprijed na mogučem odgovoru. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
bovu odgovoreno: 29. svibanj 2010. Dijeli odgovoreno: 29. svibanj 2010. u nadležnom sudu podnijeti prijedlog za razvrgnuće suvlasništva. primjerak prijedloga je na stranici Općinskog suda u Varaždinu./parnični i izvanparnični postupak/ od sestre možeš tražiti (tužbom za stjecanje bez osnova)pola stanarine za zadnjih 5 godina(ostalo u zastari) korisnik stana dužan je plaćati troškove u svezi stanovanja (a ona je i suvlasnik) . suvlasnik je stana i isti je koristila u cijelosti pa je njena obveza i održavanje stana. ako je isplatila majčin kredit njen problem. bila je dužna o dugu i otplati duga obavjestiti sve nasljednike. ali apsolutna zastara je 5 godina pa više nemože potražiti isplatu djela duga ako je ispata i bila opravdana. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.