Jump to content

Stavljanje firme u mirovanje


mmamma

Preporučene objave

Nisam na forumu našla ovu temu. Nova sam pa se ne snalazim najbolje.

 

Molim nekoga da me uputi u sljedećem, ili da mi barem kaže gdje mogu tražiti daljnje informacije.

 

Imamo obiteljsku firmu 15-tak godina. Nedavno nam je iznenada tata umro, a on je sve vodio - papire, račune.. Mama uskoro ima pravo na prijevremenu mirovinu, a brat studira. Htjeli bismo naime, ako je moguće, staviti firmu u mirovanje na koju godinu pa bi brat eventualno po završetku faksa nastavio.

Zanima me: koji je postupak stavljanja firme u mirovanje, koja su davanja, od čega krenuti, koliko može biti firma u mirovanju.. Imamo i dva automobila koja su na firmu - šta u tom slučaju s njima? Da li se mora platiti porez kad bi se prebacili na nekoga od nas?

Inače, radi se o turističkoj agenciji. D.O.o.

Unaprijed zahvaljujem na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imate vi tu raznih pitanja, ali da krenemo redom.

Mirovanje postoji kao kolokvijalni izraz, čim je tvrtka upisana u sudski registar, ona radi, a ako ne ostvaruje dobite, nema obveze poreza po toj osnovi, to bi bilo najbliže stanju mirovanja. Inače, periode hibernacije ne poznaju u Hrvatskoj gospodarskoj komori, odande traže svaki mjesec za članarinu i godišnje obračunavaju doprinos ovisno o primitku prethodne godine, a slično se ponašaju i lokalnoj zajednici (gradovi, općine) oidakle traže članarinu turističkoj zajednici i spomeničku rentu. Dakle - ove pbveze ne možete izbjeći dok tvrtka postoji.

Nadalje, trebate nekog imenovati u upravu tvrtke tko će biti potpisinik relevantnih dokumenata (znači direktora) ako vam je to do sada bio pokojni otac. Taj koji je u upravi tvrtke kao direktor ne može biti u mirovini.

Što se tiče automobila, oni tehnički gledano mogu ostati u tvrtki, a možete ih i prodati - napišete račun kao tvrtka i prodate ih sami sebi, tvrtka plati PDV ako ste u sustavu i možete s autom činiti što želite. To bi i bilo ispravno, jer ako vozite automobil tvrtke u kojoj niste zaposleni, mogla bi vas policija pitati za punomoć.

Mišljenje okorjelog računovođe (to sam ja):ako ćete nastavljati posao u doglednom vremenu - nemojte zatvarati tvrtku (vi je ustvari morate likvidirati, što znači platiti likvidatora). Gore navedene godišnje obveze dok tvrtka postoji su vjerojatno manje od raznih taksi i troškova koje ćete imati pri zatvaranju, a o utrošenom vremenu da i ne govorim. Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na iscrpnom i strpljivom odgovoru.

 

Malo smo sad pametniji iako mi još puno stvari nije jasno. Ne znam šta onda s maminom mirovinom - ne može biti direktor i u mirovini, a brat je na faksu. Ja radim u drugoj firmi. U svakom slučaju bismo izabrali najpovoljniju opciju, dakle financijski najpovoljniju. Nije sigurno da bi brat nastavio jer je danas tako teško opstati kao mali poduzetnik. Koliko otprilike košta likvidacija firme??

Kad budemo imali još kakvih pitanja, javim se. Drago mi je da ima dobrih ljudi koji žele svojim savjetima pomoći.

Hvala anamih!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, ne znam koliko košta likvidacija, moji su komitenti srećom pozitivni, ali vjerujem da u najbližem trgovačkom sudu možete dobiti tu informaciju. Imate vi mogućnost postati članicom uprave vašeg d.O.o. - nema veze što ste zaposleni u drugoj firmi. Tamo će za vas stanje ostati doslovce nepromijenjeno, to nitko ne mora čak ni znati, osim ako nije konkurentska firma gdje ste onda možda vezani obvezama iz ugovora o radu da se nećete baviti istom djelatnošću. Ako sve ovo nije u vašem slučaju, jednostavno odete kod javnog bilježnika, izmijenite osnivački akt za vaš d.O.o. i kad postanete član uprave (iliti direktor sa svim ovlastima bez ograničenja), odete u banku kod koje se vodi vaš poslovni račun i tamo obznanite tu činjenicu kako bi mogli raspolagati novcem sa žiro računa (inače vam preporučam internet bankarstvo kao znatno jeftiniju varijantu). U cijelu ovu priču valja uključiti i ono što ja ne znam iz vašeg upita - kako je na ostavinskoj raspravi definirano vlasništvo nad d.O.o., jer onaj tko je sad vlasnik jedini vas može promovirati u člana uprave.

Ista stvar je i s bratom - i on može postati član uprave, za to nije nužno da svakodnevno dolazi na posao i da ima ugovor o radu koji bi za njega značio gubitak studentskih prava, ali budući da se za njega nigdje ne uplaćuju doprinosi (a za vas to radi vaš poslodavac), takvi članovi uprave plaćaju mirovinski i zdravstveni doprinos na kraju godine za prethodnu godinu na osnovicu koju čini dobit prethodne godine i po redovnim stopama koje važe i za ostale - 15% zdravstveno i 20% mirovinsko osiguranje. Dakle, jeftinija vam je varijanta da ste vi direktor.

Ima još jedna varijanta - da mama koja je u mirovini (kad bude) postane prokurist. To su praktički iste ovlasti, ali prokurist smije biti osoba koja ostvaruje pravo na mirovinu, a član uprave ne može.

Može li poduzetnik opstati? Ovisi što poduzima u tom smislu i koliko vlada područjem u kojem radi, koliko je strpljiv u očekivanju dobiti i koliko je realnog rada spreman uložiti. Naš je poslovni prostor džungla zbog sveopćeg nepoštivanja prava i zakona, ali nije bolje ni u varljivoj zavjetrini kod nesavjesnog poslodavca koji ne isplaćuje plaće, i čak ne uplaćuje doprinose. Procijenite sami, nadam se da vas nisam udavila opširnim odgovorom, ali htjedoh u svemu naglasiti da ste prve poduzetničke pogreške napravili ako sad zatvorite d.O.o. da bi ga za dvije-tri godine ponovno otvorili, na tome ćete izgubiti prilično pravog novca koji možete oploditi djelatnošću, pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Poštovani,

Imam d.O.o. i radim obrtničku djelatnost (frizerski salon...). Htjela bi zatvoriti salon. Koje sve papire i radnje trebam obaviti? Nebi zatvarala firmu jer to previše košta ali bi odjavila sebe i zaposlenu i zatvorila salon. Neznam više od kud počet i što sve točno predat i kome?

 

Unaprijed veliko hvala na pomoći.

Nina

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Postovani,

 

Muz ima firmu d.O.o. koja se bavi prijevozom putnika,on je vlasnik a ja direktor.

Obzirom da posao koji obavlja funkcionira samo sezonski zanima me sljedece:

1. Da li se moze firma zimu trenutno staviti u mirovanje ili neznam kako to nazvati,obzirom da nam je puno izdataka zimi tj.placati racunovodstvo,placati doprinose...a posla nema :-(...Muz je prijavljen u firmi ja nisam ja sam trenutno nezaposlena...pa neznam da li postoji neka opcija...

UNAPRIJED VAM ZAHVALJUJEM

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija