nebojic objavljeno: 3. lipanj 2010. Dijeli objavljeno: 3. lipanj 2010. Poštovanje. Molim pomoć Već sam pisao ranije na ovom forumu ukratko,imao sam ugovor na neodredjeno na što je direktor rekao da mi raskida taj ugovor i potpisujem novi na mjesec dana (to je bilo u siječnju) odmah sam posumljao da radi to sa namjerom na moju štetu jer u svibnju bi bilo dvije godine i pravo na otpremninu a i sada su strojevi završeni pa je kolegi dao otkaz (sve smo isto prošli sa ugovorima) a ja sam trenutno odsutan u firmi jer smo supruga i ja zadnja dva tjedna po bolnicama. Prije nekih tri tjedna smo dizali teret u firmi i ozbiljno sam ozlijedio kičmu na što me je gazda nagovarao da radim koliko mogu jer je jako velika gužva a sad mi sprema otkaz,ugovor mi traje do osmoga lipnja a još mi ništa ne govori to sam čuo razgovor direktora i poslovodje koji su pričali o mome otkazu,ne znajući da sam u skladištu.sada me zanima ako ja otvorim bolovanje što sam budala već trebao da li mi može dati otkaz tijekom bolovanja ako imam ugovor na neodredjeno? I još jedno pitanje,pročitao sam da radnik tokom kalendarske godine ima pravo 7 dana na plaćeni dopust u nekim odredjenim okolnostima,da li imam pravo na plaćeni dopust pošto sam izbivao par dana jer smo supruga i ja u postupku umjetne oplodnje? Hvala unaprijed svima!!! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anamih odgovoreno: 3. lipanj 2010. Dijeli odgovoreno: 3. lipanj 2010. Poštovani, malo mi je nejasno jeste li vi pristali na otkaz ugovora na neodređeno i potpisali novi ugovor na određeno vrijeme, a sve zbog toga da ne navršite neprekidne dvije godine na neodređeno kod poslodavca? Ne znam što vas je navelo na to, valjda vi znate, ali šteta za vas, a 1:0 za vašeg poslodavca, sad ga ne možete ni tužiti za otpremninu, premda su te tužbe nalik na epizode humorističke serije na naš način, obzirom na njihov krajnji ishod. Kad ste se u firmi ozlijedili, da li ste išli liječniku i jeste li tamo rekli da ste se ozlijedili na radu? Ako ni to niste, vaš poslodavac već vodi sa 2:0, jer bi mu inspekcija za zaštitu na radu, koju bi liječnik obavijestio po službenoj dužnosti, bila već slijedeći dan na vratima. Ako sad imate ugovor o radu na određeno vrijeme, taj se u principu ne otkazuje, nego istječe protekom roka na koji je zaključen ili ispunjenjem uvjeta koji se u njemu navodi (npr.povratak zamjenjivanog radnika), ali se i u njemu može ugovoriti da se može redovno otkazati. Međutim, otkazni rok ne teče tijekom bolovanja, pa se sad morate utrkivati s poslodavcem da otvorite bolovanje prije nego vam on uruči odluku o otkazu ugovora, osim ako vam ugovor istekne prije prvog dana vašeg bolovanja. Znači, ako preteknete poslodavca, morat će vam plaćati bolovanje prvih 42 dana i za to vrijeme ne teče otkazni rok, a imate pravo i na plaću tijekom tog roka. Ako imate ugovor na neodređeno vrijeme, tad ste u sličnoj situaciji -morate dobiti odluku o otkazu uz navođenje razloga i trajanje otkaznog roka, te ako u njemu otvorite bolovanje, on prestaje trajati i traje bolovanje. Znači - bolovanje nikog ne spašava od otkaza, samo tijekom njega ne teče otkazni rok. Što se tiče plaćenog dopusta, to vam je kategorija kolektivnih ugovora, oni detaljnije od ZOR-a razrađuju u kojim slučajevima i koliko dana plaćenog dopusta radnik može zatražiti od poslodavca, što ne znači da mu ovaj to mora i dati. Obično se to zahtjeva pisano, uz navođenje razloga ili dokaza (npr.potvrda o dobrovoljnom davanju krvi) za što dopust tražite, ali ne znam kako će vam se to uklopiti u plan sa bolovanjem? Sretno u vašim zdravstvenim postupcima, a ovo sve drugo će se već nekako uz dječji plač posložiti, pozdrav Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
nebojic odgovoreno: 2. studeni 2010. Autor Dijeli odgovoreno: 2. studeni 2010. Ako netko zna pa nek mi odgovori. Bivsi poslodavac mi je dao otkaz i ne radim kod njega od 6 mjeseca.Prije mjesec i pol dana je zaposlio drugog radnika na moje radno mjesto.znam da ako radniku koji bio prijavljen na neodredjeno da ako u roku od 6 mjeseci zaposli nekoga na njegovo radno mjesto.da ga moze prijaviti e sad mene zanima,vec sam napisao da sam do sjecnja imao ugovor na neodredjeno pa mi je onda pod prijetnjom otkaza dao da potpisem ugovor na odredjeno u trajanju od mjesec dana,i od veljace do svibnja sam svaki mjesec potpisivao ugovor na mjesec dana i pocetkom lipnja mi nije produzio ugovor da li ono sa onih 6 mjeseci ako zaposli drugog radnika na isto mjesto vrijedi i u mome slucaju??? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.