Jump to content

otkaz ugovora na neodredjeno

nebojic

Preporučene objave

Poštovanje.

Molim pomoć

Već sam pisao ranije na ovom forumu

ukratko,imao sam ugovor na neodredjeno na što je direktor rekao da mi raskida taj ugovor i potpisujem novi na mjesec dana (to je bilo u siječnju)

odmah sam posumljao da radi to sa namjerom na moju štetu jer u svibnju bi bilo dvije godine i pravo na otpremninu a i sada su strojevi završeni pa je kolegi dao otkaz (sve smo isto prošli sa ugovorima) a ja sam trenutno odsutan u firmi jer smo supruga i ja zadnja dva tjedna po bolnicama.

Prije nekih tri tjedna smo dizali teret u firmi i ozbiljno sam ozlijedio kičmu na što me je gazda nagovarao da radim koliko mogu jer je jako velika gužva a sad mi sprema otkaz,ugovor mi traje do osmoga lipnja a još mi ništa ne govori to sam čuo razgovor direktora i poslovodje koji su pričali o mome otkazu,ne znajući da sam u skladištu.sada me zanima ako ja otvorim bolovanje što sam budala već trebao da li mi može dati otkaz tijekom bolovanja ako imam ugovor na neodredjeno?

I još jedno pitanje,pročitao sam da radnik tokom kalendarske godine ima pravo 7 dana na plaćeni dopust u nekim odredjenim okolnostima,da li imam pravo na plaćeni dopust pošto sam izbivao par dana jer smo supruga i ja u postupku umjetne oplodnje?

Hvala unaprijed svima!!!

Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, malo mi je nejasno jeste li vi pristali na otkaz ugovora na neodređeno i potpisali novi ugovor na određeno vrijeme, a sve zbog toga da ne navršite neprekidne dvije godine na neodređeno kod poslodavca? Ne znam što vas je navelo na to, valjda vi znate, ali šteta za vas, a 1:0 za vašeg poslodavca, sad ga ne možete ni tužiti za otpremninu, premda su te tužbe nalik na epizode humorističke serije na naš način, obzirom na njihov krajnji ishod.

Kad ste se u firmi ozlijedili, da li ste išli liječniku i jeste li tamo rekli da ste se ozlijedili na radu? Ako ni to niste, vaš poslodavac već vodi sa 2:0, jer bi mu inspekcija za zaštitu na radu, koju bi liječnik obavijestio po službenoj dužnosti, bila već slijedeći dan na vratima.

Ako sad imate ugovor o radu na određeno vrijeme, taj se u principu ne otkazuje, nego istječe protekom roka na koji je zaključen ili ispunjenjem uvjeta koji se u njemu navodi (npr.povratak zamjenjivanog radnika), ali se i u njemu može ugovoriti da se može redovno otkazati. Međutim, otkazni rok ne teče tijekom bolovanja, pa se sad morate utrkivati s poslodavcem da otvorite bolovanje prije nego vam on uruči odluku o otkazu ugovora, osim ako vam ugovor istekne prije prvog dana vašeg bolovanja. Znači, ako preteknete poslodavca, morat će vam plaćati bolovanje prvih 42 dana i za to vrijeme ne teče otkazni rok, a imate pravo i na plaću tijekom tog roka. Ako imate ugovor na neodređeno vrijeme, tad ste u sličnoj situaciji -morate dobiti odluku o otkazu uz navođenje razloga i trajanje otkaznog roka, te ako u njemu otvorite bolovanje, on prestaje trajati i traje bolovanje. Znači - bolovanje nikog ne spašava od otkaza, samo tijekom njega ne teče otkazni rok.

Što se tiče plaćenog dopusta, to vam je kategorija kolektivnih ugovora, oni detaljnije od ZOR-a razrađuju u kojim slučajevima i koliko dana plaćenog dopusta radnik može zatražiti od poslodavca, što ne znači da mu ovaj to mora i dati. Obično se to zahtjeva pisano, uz navođenje razloga ili dokaza (npr.potvrda o dobrovoljnom davanju krvi) za što dopust tražite, ali ne znam kako će vam se to uklopiti u plan sa bolovanjem? Sretno u vašim zdravstvenim postupcima, a ovo sve drugo će se već nekako uz dječji plač posložiti, pozdrav

• 4 mjeseci kasnije...

Ako netko zna pa nek mi odgovori.

Bivsi poslodavac mi je dao otkaz i ne radim kod njega od 6 mjeseca.Prije mjesec i pol dana je zaposlio drugog radnika na moje radno mjesto.znam da ako radniku koji bio prijavljen na neodredjeno da ako u roku od 6 mjeseci zaposli nekoga na njegovo radno mjesto.da ga moze prijaviti e sad mene zanima,vec sam napisao da sam do sjecnja imao ugovor na neodredjeno pa mi je onda pod prijetnjom otkaza dao da potpisem ugovor na odredjeno u trajanju od mjesec dana,i od veljace do svibnja sam svaki mjesec potpisivao ugovor na mjesec dana i pocetkom lipnja mi nije produzio ugovor da li ono sa onih 6 mjeseci ako zaposli drugog radnika na isto mjesto vrijedi i u mome slucaju???

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija