Jump to content

Honorarni rad za stranu firmu


A_L

Preporučene objave

Postovanje,

 

nisam siguran da pitam na pravom mjestu, al eto, pokusat cu.

 

Prica ide ovako. Hrvat sam koji je posljednje dvije godine zivio i radio u Irskoj. Od iduceg mjeseca cu ponovno zivjeti u Zagrebu, a s kompanijom za koju sam do sada radio pregovaram o mogucnosti nastavka suradnje iz Hrvatske. S obzirom na to da se "lomimo" oko love, tj njihovih izdataka za mene, molio bih za savjet. Koliko sam ja proucavao stvari, postoji nekoliko (legalnih) opcija.

 

1. I ona koja njih najvise zanima, a to je ja osnivam vlastitu firmu u HR i svaki mjesec njima ispostavljam racun za svoje usluge (klasificirajmo ih pod nekakav consulting). U tom slucaju ja uz obaveze odrzavanja firme, imam trosak knjigovodje i naravno placam porez na dobit od 20%. Kamen spoticanja je to sto bi na racun koji im ja ispostavljam oni jos trebali platiti VAT(PDV) u Irskoj, ukoliko se radi o firmi, dok u slucaju da se radi o fizickoj osobi, ne moraju platiti VAT. Sad mene zanima, ukoliko netko zna, da li onda oni u tom slucaju imaju pravo na povrat tog VAT-a u Irskoj?

 

2. Druga opcija je znaci da ja isto to obavljam kao fizicka osoba i tu mi nije jasno kako to tocno ide. Oni u tom slucaju ne moraju platiti VAT, a sto je samnom? Koje sve izdatke u tom slucaju kao fizicka osoba imam. Napominjem da sam osim tog honorarnog rada za njih - nezaposlena osoba. Da li u tom slucaju potpisujemo ugovor o djelu ili sto? Da li sam i kao fizicka osoba njima u mogucnosti ispostaviti racun.

 

I jedno podpitanje. Kako cu vise od pola ove godine provesti u Irskoj, u slucaju da nastavim sa tim honorarnim radom za njih iz Hrvatske, da li sam i dalje kao fizicka osoba za ostatak godine obavezan platiti porez u HR?

 

Isto tako, ako netko zna ili mu pada na pamet bilo kakva druga opcija ili mogucnost placanja ovakve suradnje, stvarno bih cijenio...

 

Ako je ikako moguce, stvarno bi mi puno znacio sto brzi odgovor, jer se natezem s njima vec tjednima, a oni su poprilicno losi u poznavanju irskih propisa, a kamoli tek hrvatskih.

 

Unaprijed zahvalan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako imate stan ili kuću u posjedu (čitaj: najmu) ili vlasništvu u Hrvatskoj tada se prema tuzemnim poreznim propisima smatrate hrvatski poreznim rezidentom. vidi čl. 38. Općeg poreznog zakona.

 

Irska kao članica EU, i Hrvatska u svoj porezni propis o općem porezu na promet dobara i usluga (Zakon o PDV-u) implementirale su zahtjeve VI. smjernice (Direktive EU) o mjestu oporezivanja obavljanja usluga. U praksi, sva Europa i Hrvatska jednako definiraju mjesto oporezivanja obvaljanja usluga. Ako bi vaš d.O.o. izdao račun za naknadu za obavljenu uslugu poslovnog savjetovanja irskoj pravnoj osobi, obvezniku irskog VAT-a, tada na račun vašeg d.O.o.-a ne bi sadržavao iznos PDV-a. Treba li bi navesti tekst:"Naknade ne podliježe oporezivanju PDV-om sukladno odredbama članka 5. stavak 5. i 6. točka 3. Zakona o PDV-u." Uz pretpostavku da je u Irskoj postupak oporezivanja isti, irski obveznik VAT-a plaća VAT i odbija ga. U Hrvatskoj je se takav PDV prvo plaća pa se naknadno odbija, dok u drugim zemljama nema novčanog toka već se to samo iskazuje u mjesečno obračunu.

 

Kao fizička osoba ostvarujete oporezivu naknadu temeljem ugovora o djelu koja se oporezuje kao drugi dohodak u Hrvatskoj prema načelu blagajne. Dužni ste sami obračunati MIO, porez na dohodak, prirez i poseban porez u roku od 8 dana od dana primitka iznosa u korištenje srednjeg tečaja HNB-a. Treba dostaviti PU IDD, R-Sm i druge obrasce. Ne trebate izdavati račun, već je dovoljno sastaviti obračun naknade.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija