Jump to content

"Pisana oporuka pred svjedocima"


Flower55

Preporučene objave

Zamolila bi za pravni savjet. Što učiniti kada susjedi potražuju imovinu žene koja je umrla i za sobom ostavila jedino brata i njegovu obitelj? Susjedi su odjednom "pronašli" oporuku u kojoj su oni nasljednici a nije pisana vlastoručno već uz potpis dva svjedoka koji su čudom dobro sa tim susjedima,i uz navodni potpis umrle osobe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oporuka ne mora biti vlastoručno pisana, ali mora biti osobno potpisana! Tako da i uz njih dvoje kao svjedoke, oporuka je nevažeća

 

ZN kaže:

Pisana oporuka pred svjedocima

Članak 31.

(1) Oporučitelj koji zna i može čitati i pisati može sastaviti oporuku tako što će za ispravu, bez obzira tko ju je sastavio, izjaviti pred dva istodobno nazočna svjedoka da je to njegova oporuka te je pred njima potpisati.

(2) Svjedoci će se potpisati na samoj oporuci, a korisno je da se naznači njihovo svojstvo svjedoka, kao i druge okolnosti koje bi mogle koristiti njihovom lakšem pronalaženju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svjedoci koji su "dobri sa susjedom" mogu bez nekih prepreka biti svjedoci oporuke.

Za slucaj da je oporuka sastavljena suprotno clanku 31. Zakona o nasljedjivanju moze se sudskim putem traziti utvrdjenje nistavosti.

Za sada ne vidim da je nesto sporno.

Evo nekoilko clanaka iz Zakona

 

 

 

 

 

Zakon o nasljedjivanju

 

 

 

 

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/305192.html

 

 

Pisana oporuka pred svjedocima

 

Članak 31.

 

(1) Oporučite­­lj koji zna i može čitati i pisati može sastaviti oporuku tako što će za ispravu, bez obzira tko ju je sastavio, izjaviti pred dva istodobno nazočna svjedoka da je to ­­nje­gova oporuka te je pred ­­njima potpisati.

 

(2) Svjedoci će se potpisati na samoj oporuci, a korisno je da se naznači ­­njihovo svojstvo svjedoka, kao i druge okolnosti koje bi mogle koristiti ­­njihovom lakšem pronalaže­­nju.

 

 

 

Svjedoci pisane oporuke pred svjedocima i javne oporuke

 

Članak 35.

 

(1) Pri sastav­­lja­­nju pisane oporuke pred svjedocima (članak 31.) i javne oporuke (članak 33.) svjedoci mogu biti puno­­ljetne osobe kojima nije oduzeta poslovna sposobnost i koje znaju i mogu čitati i pisati.

 

(2) Ne mogu biti svjedoci pri sastav­­lja­­nju pisane oporuke pred svjedocima ni javne oporuke, niti oporuku sastaviti po oporučite­­ljevu kaziva­­nju u svojstvu ovlaštene osobe: oporučite­­ljevi potomci, ­­nje­gova posvojčad i ­­njihovi potomci, ­­nje­govi pred­ci i posvojite­­lji, ­­nje­govi srodnici u pobočnoj lozi do zak­­ljučno četvrtog stup­­nja, bračni drugovi svih tih osoba ni oporučite­­ljev bračni drug.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

igla91 je napisao:

Oporuka ne mora biti vlastoručno pisana, ali mora biti osobno potpisana! Tako da i uz njih dvoje kao svjedoke, oporuka je nevažeća

 

....a što kad ti svjedoci "potvrde" da je osoba pred njima potpisala..i krivotvore njezin potpis?Tko će dokazati da ona nije potpisala?

 

Nasljednici, kao zainteresirani...

Jedna je mogucnost vodjenja parnicnog postupka u cilju dokazivanja neistinitosti isprave...Ako se osnovano sumnja u falsifikat, moze se podnijeti i krivicna prijava.

 

 

 

 

Flower55 :Što ako je oporuka napisana naknadno iznad stvarnog potpisa umrle osobe?Može li se to kako dokazati? Ulazi li u obzir i sam izgled oporuke?

 

I ovo spada u djelokrug rada vjestaka grafologa.

 

 

 

Flower55:Čini mi se da postoji grafološko vještačenje ukoliko se sumnja na krivotvorenje potpisa. Nadam se da je pouzdano.Još je veći problem ako je potpis valjan a oporučitelj ni nezna da se je potpisao!

 

Ovo vec spada u djelokrug drugog vjestaka...psihijatra.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija