Jump to content

razbojništvo


anonimno

Preporučene objave

Pomozite!

Naime imam mlađeg brata koji ima punih 16 godina i koji je prodao dečkima DVD za 2000 kuna bez znanja mame i mene. Dečki nisu vraćali lovu godinu dana i buraz im je zaprijetio. Prije mjesec dana ti isti dečki opljačkali kiosk i maznuli oko 5000 kn završili na murji i rekli kako ih je moj brat nagovorio na to. Policija došla doma i privela brata (mama to do sada nije znala) i rekli su kako će ga teretit za iznudu. Danas došao poziv Županijskog suda na pripremno ročište za KD čl. 218. - razbojništvo. Malo nas je frka jer ne znamo kako to ide sa maloljetnicima inače buraz je stvarno dobar pubertetlija čak prolazi sa 4 u školi i do sada nismo imali s njim nikakvih problema. Kakav je sad postupak jel nam treba odvjetnik jer nismo baš pri lovi i neće ga valjda zatvoriti ilil nekamo poslati? Pliz pomozite nekim savjetom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kako je maloljetan, protiv njega se pokreće i u ovoj fazi vodi pripremni postupak (kod odraslih je to istraga), tijekom kojega se ispituju prijavljeni maloljetnici, pribavljaju ostali dokazi, ispituju potencijalni svjedoci, pribavljaju za prijavljene maloljetnike socioanamnestički podaci (djelatnik iz Centra za socijalni rad će doći u obitelj, razgovarati sa svima, provjeriti stanje u školi, druženja, navike, hobije i sl ), i onda se spis dostavlja državnom odvjetniku na odluku.

Ovisno o svim prikupljenim podacima i dokazima može se pripremni postupak obustaviti, a može se ići i dalje sa prijedlogom za primjenu odgojne mjere čiji izbor ovisi i o težini počinjenog kaznenog djela ali i o ovim podacima iz sojalne anamneze..

Maloljetnici imaju uvijek odvjetnika/branitelja po službenoj dužnosti, ali svaki roditelj može angažirati i branitelja po svom izboru..

Malo mi je čudno to sve skupa, pa mislim da vam brat nije baš sve ispričao kako je bilo...

Ne bi njega prijavljivali za razbojništvo ako nije u njemu sudjelovao na bilo koji način, npr. kao supočinitelj, pomagač, poticatelj...a za to ipak moraju imati malo "jače" dokaze, koje su oni izgleda pribavili...

Mala je razlika između iznude i razbojništva, ali oba kaznena djela spadaju u grupu "težih" kaz. djela koja se i strože sankcioniraju...pogotovo kada su počinjena od strane maloljetnika...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma ja sam isto mislila da nam je nešto slagao ali kad su ga policajci priveli i obavili razgovor rekli su da se tu radi najgore o iznudi ili o protupravnoj naplati a i sad na ovom pozivu tuženi je jedan od ovih što mu duguju a ime mog brata nije navedeno ni u kome svojstvu pa nas to malo zbunjuje.

Što mislite pod tim "jače" dokaze i što možemo očekivati od kazni?

Puno hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija