Jump to content

uknjižba u zemljišne knjige


dadoni

Preporučene objave

Pozdrav svima !

Novi sam član pa se unaprijed isprićavam ako nešto krivo radim ili nešto glupo napišem i što sam možda preopširan.

Molim savjet (upute) od onoga koji je imao sličan problem ili zna što sve treba, za uknjižbu prava vlasništva nekretnine u zemljišne knjige?

 

1.) U gruntovnici je upisana kao vlasnik osoba (nazovimo ju x) koja ja

umrla prije 40 g.(imamo smrtovnicu).

2.) Druga osoba (nazovimo ju y) je kupila nekretninu od osobe x

(dok ie bila živa naravno) i temeljem kupoprodajnog ugovora ( koji

postoji u katastru ali naravno nije original) 1976 g. se upisao kao

posjednik u katastru (preslik toga ugovora imamo).

3.) Od te druge osobe, moja majka ,sestra i ja smo 1977 g.

kupili tu nekretninu ,tj. zemljište i kuću na tom zemljištu i također

temeljem kupoprodajnog ugovora (ovoga puta sastavljenog i

ovjerenog od prisutnog odvjetnika -znači imamo original-) nako

čega smo i upisani u katastar kao posjednici svaki za 1/3.

E sad, problem bi mogao biti u tome, što u izvadku iz zemlj. knjige stoji da je vlasnik kuće osoba x, a zemljište na kojem je kuća društveno je vlasništvo,(zakon o nacionalizaciji) te se 1981 g.uknjižuje pravo korištenja zemljišta u korist vlasnika kuće tj. osobe x, dok god na njemu postoji kuća,

U Zagrebu u toj kući živi moja majka neprekidno od kupnje 1977 g.i pošto je već vrlo stara ,bojimo se da u toj zavrzlami ne ostanemo bez kuće i zemlje.

 

- Znam da postoji zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, po kojem se može brisati društveno vlasništvo i pravo korištenja ali kako to sve izvesti? Logično sa što manje para (jer da istih imam - a tko ih danas ima - predao bih sve odvjetniku)

- Može li probjem biti i ugovor između osoba x i y, jer nitko nemamo original, nego samo presliku iz katastra?

- Ako netko zna : a) proceduru , b) koji sve dokumenti

trebaju , c) makar okvirno cijene - bio bih mu jako zahvalan.

 

Hvala !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete nasljednicu tužiti ili možete pokrenuti ispravni postupak u kojem ćete nju navesti kao protustranku. Ona bi se pred sudom trebala izjasniti da prihvaća vaš zahtjev da se uknjižite.

 

Troškovi su sudska pristojba koja ovisi o vrijednosti nekretnine, oglas u Službenom listu (ako je potreban), izlazak suda na lice mjesta (ako je potrebno), troškovi pribavljanja dokumenata i naknada odvjetniku.

 

Sve skupa od nekoliko tisuća kuna na više.

 

Recimo, ispravni postupak bez odvjetnika s izlaskom suda na lice mjesta i oglasom koštat će barem oko 2000 kuna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru

Možda sam prezahtjevan ali još bih pitao glede ispravnog postupka ,bojim se da nasljednica zbog starosti, ne bi htjela ići na sud ,pa pitam da li bismo mogli napraviti ugovor kod javnog bilježnika kojim ona dozvoljava unjižbu i da li mi onda trebaju oni kupoprodajni ugovori koje imam?

 

Mislio sam da je ispunjen pravni slijed, pošto imam ugovore između prve i druge osobe, i između druge i nas i da bi to prošlo u gruntovnici, a ovako je problem ako ona neće nikuda ići ili čak nije sposobna ,to još moram provjeriti.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne treba ugovor nego njezina izjava kojom vam dozvoljava upis. Izjava mora biti propisno sročena, u čemu će vam pomoći bilježnik.

 

Međutim, budući da ona nije upisana kao prednik u zemljišnoj knjizi, sama izjava nije dovoljna da temeljem nje zatražite izravno promjenu u z.k. nego je potreban postupak u kojem će sud utvrditi postojanje valjanog pravnog slijeda.

 

Pogledajte ovo:

 

Prijedlog za pokretanje ispravnog postupka

 

Mislim da bi vam to bio najkraći put, i najjeftiniji, naročito ako sud ocijeni da ne treba izlaziti na lice mjesta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani! Postavio bi slično pitanje.Nasljedni sam vlasnik oranice kojom prilikom sam pronašao ugovor od 1926.god.kada je moj djed kupio navedenu oranicu,ovjerena.Međutim nikad nitko nije potegnuo gruntovni prijepis.Katastralni sam vlasnik od nasljedstva oko 30 god.,a unazad je bio moj pokojni otac i njegova majka.Uglavnom poteže se katastralno vlasništvo kako sam naveo od 1926.god.Pravi gruntovni vlasnik umro je 1927.god.te i svjedoci potpisa ugovora o kupnji više nisu živi.U selu, po pričanju samo postoje nagađanja da je nekada bio u selu i imao kuću na mjestu gdje je sada sasvim deseta osoba.Nasljednika,provjereno i kod matičara (po smrtnom listu,nema.) Kako najednostavnije i financijski proči šta bolje i prevesti vlasništvo u pravo stanje ,odnosno na mene? Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@Draganec

 

Pretpostavljam da je u zemljišnim knjigama još zabilježen vlasnik koji je prodao, tj. potpisnik ugovora.

 

Ako imate dokumente o nasljeđivanju iz kojeg je vidljiv slijed nasljeđivanja te nekretnine nakon kupoprodaje te original ili ovjereni prijepis ugovora, mislim da biste mogli zatražiti upis u zemljišne knjige temeljem tih dokumenata, uz pretpostavku da ugovor sadrži i tabularnu izjavu, tj. izjavu prodavatelja da dozvoljava upis u zemljišne knjige. To što je ugovor star ništa ne mijenja na stvari.

 

Ipak bi bilo dobro da prethodno provjerite u gruntovnici hoće li vam to priznati, da ne čekate na upis pa se onda ustanovi da postoji neki nedostatak.

 

Ako postoji bilo koja prepreka za izravni upis, pa čak i ako ne postoji nego želite biti sigurniji u ishod, pokrenuti pojedinačni ispravni postupak. Pogledajte poveznicu koji sam dao u prethodnom postu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana Kronična Stranka! U zemljišnim knjigama je još uvijek zabilježen vlasnik koji je prodao oranicu.Što se tiče Kupo-prodajnog ugovora,točnije sastavljen 20 prosinca 1927.god.uz potpis prodavaoca i njegovog svjedoka (pokojni obadvoje),te kupca,moj djed sa svjedokom (pokojni obadvoje) stoji novčani iznos od 8.125 dinara,površine 1 rali,te da se kupcu (mom djedu) dozvoljava da se propisana nepokretnost odmah na kupca u gruntovnici provede,te da se bez daljnjeg pitanja i privoljenja prodavačevog u gruntovnici uknjižiti dade,da se obje stranke odriču napadati ovaj ugovor po smislu §§ 933,937 o.g.z. radi prikrate preko polovice običajne vriednote.

Ugovor ovaj prihvačaju prodavaoc i kupca,te ga u dokaz toga potkrepljuju sa vlastoručnim potpisom,dotično rukoznakom u prisutnosti zato naročito umoljenih svjedoka..

Što se tiče ugovora o nasljeđivanju: Iza djeda 1967.god.nasljedila njegova supruga (moja baka),a poslije bakine smrti,1983.god.obzirom da je moj otac umro prije,nasljednik sam ja kao unuk 1983.god.(rješenjem suda o nasljeđivanju).

U gruntovnici mi rekli da uzmem odvjetnika,da trebam tužiti prodavaoca (mrtvu osobu).Odvjetnik neslužbeno izjavio da če me postupak stajati oko 2.000 kn.

Da li mogu sam pokrenuti pojedinačni ispravni postupak? ( primjer ako može ) ili moram odvjetniku ili možda može Javni bilježnik obaviti sve.Da li ima ovlasti za uknjižbu u zemljišne knjige? Izvinite na opširnijem izlaganju.Hvala na odgovoru unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste napisali da li se u rješenjima o nasljeđivanju spominje ta nekretnina kao vanknjižna imovina.

 

Moje je mišljenje da biste imali uvjete za izravan upis jer imate dokumentirani izravan slijed.

 

Osim toga, pokojnik ne može biti stranka u postupku.

 

No, tu se radi o tome da se uvriježila određena šablona u postupanju, pa više nitko ne uključuje mozak već sve provode po toj šabloni. Kad se takve šablone jednom uvriježe, ni zakon ne pomaže.

 

Šablona je da se pokrene tzv. "formalka" tj. formalna tužba protiv upisanog vlasnika, svi se prave blesavi da ne znaju da je taj umro, postavi mu se privremeni zastupnik jer je "nepoznat, a postupak bi dugo trajao" (kao da je koja godina važna ako uknjižbe nije bilo 70 godina) i onda privremeni zastupnik "prizna" tužbeni zahtjev (iako to po zakonu nikako ne može), i to je to.

 

Budući da vam se ne isplati glavom kroza zid, možete ići tom "formalkom" ili ispravnim postupkom. Oboje možete sami, ali je ispravni postupak manje formalan pa ga je nepravniku lakše provesti.

 

Poveznicu na primjer zahtjeva sam gore dao, kao što sam vam već napisao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru Kronična Stranka ! Javit ću se osobno predsjedniku Općinskog suda u mjestu prebivališta sa svom dokumentacijom i potkovanim argumentima Vašeg mišljenja,na spominjuči Vas.Mislim osobno da je to vrlo jednostavno rješit legalno jer nema nikakve ilegale u vezi prijenosa i upisa u zemljišne knjige sporne čestice.Potrebitu dokumentaciju posjedujem,a ako će biti potrebno službeni postupak,osobno ću ga podnijet u ispravnom postupku,a i vidio sam primjer od Vaše strane,samo je potrebna naravno korekcija ( čestica,naslova imena i prezimena itd...)

Bio sam OSO (drž.službenik)malo sam zakržljao komunikacijom i izrazom pisanja,ali ću se podsjetiti!

Što se tiče vanknjižnog postupka ili ugovora,nema ništa u vezi toga,samo privremeni ugovor kojom prilikom je moj djed uz navedene svjedoke dao kaparu prije sklapanja Kupo-prodajnog ugovora kada je dao ostatak novca i u potpunosti isplatio prodavaoca uz ovjeru potpisanih navedenih svjedoka kod sklapanja Kupoprodajnog ugovora na vrijeme,odnosno danom navedenim u privremenom ugovoru.

Sa poštovanjem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

@ Za kroničnu stranku !

 

Predao sam na sudu prijedlog za upis spornih čestica.Sve obrazložio u prijedlogu, priložio dokumentaciju ( kupoprodajni ugovor,rješenja o nasljeđivanju,posjedovne listove i smrtovnice,kao i moje podatke kao predlagatelja.)Zaprimili su spis,udarili štambilj sa datumom i br. i rekli da čekam.Ako će što nedostajati od dokumentacije,da će me izvjestiti.Samo da Vas izvjestim da je prodavaoc bio samac ,bez rodbine i nasljednika , umro 1928.po smrtnom listu. Pozdrav i hvala! Javit ću rezultat! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

@@@ Pitanje za gosp."Kronična Stranka".

 

Zadnji post je bio prema Vama 11.06.2010.god.

 

Da ne pišem sve što sam prema Vama upitno poslao......

Dobio sam rješenje po sucu pojedincu "Otvara se pojedinačni z.k.ispravni postupak na nekretninanma u k.o..... upisane u z.k.ul.br......itd.,te da će se temeljem rješenja objavit oglas u kojem će biti rok za podnošenje prigovora ili prijava svih zainteresiranih osoba,time da će rok početi teći od dana određenog u javnom oglasu... Te se temeljem rješenja nalaže predlagatelju da u roku 8 dana uplati predujam za objavu oglasa u Narodnim novinama,kao i predujam za identifikacijeu nekretnina očevidom na licu mjesta uz sudjelovanje mjerničkog vještaka u ukupnom iznosu od 2.000,00 kn i to na račun........Da ne duljim.Ja kao predlagatelj podnio sam prijedlog za otvaranje pojedinačnog zemljišnoknjižnog ispravnog postupka za nekretnine.....,navodeči da sam izvanknjižni vlasnik i katastarski posjednik.Dostavio javne isprave kojim dokazujem da mi pripada pravo (čl.108 zk poslovnika)-NN-81/97.Izvršen je uvid u posjedovne listove i kupoprodajni ugovor,zbog čega sud,prijedlog predlagatelja ukazuje opravdanim razlogom za otvaranje pojedinačnog ispravnog postupka.Žalba nije dopuštena.

 

Največi problem je što ja kao predlagatelj u ovom trenutku ne mogu i nemam tih spornih 2.000,00-kn.

 

Pitanje: Ako ne uplatim navedeni iznos do navedenog roka u rješenju...... kako dalje....Novac je trebao sjest na račun po datumu,ali na recesijske mjere ,ekonomsku krizu,nestabilnost tržišta-love nema i šta dalje?????

 

Molim hitno! :place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost bez uplate neće ići. U jednom postu gore napisao sam da je trošak od 2000 kuna na više uz uvjete koje ste naveli - oglas, izlazak suda. Šteta što niste uočili.

 

Ako ne uplatite u roku, sud naprosto neće objaviti oglas i neće zakazati izlazak na lice mjesta, tj. postupak će stati. Ovisi o sucu koliko dugo će tolerirati da postupak stoji.

 

Najbolje bi bilo da se osobno dogovorite sa sucem i zamolite ga da pričeka neki rok u kojem ćete pribaviti novac. Druga mogućnost je da zatražite formalni prekid postupka, u kojem slučaju se ne računa tok vremena pa se sucu predmet ne broji u nedovršene poslove, ali nisam sasvim siguran da li je to moguće u izvanparničnom postupku i zbog takvog razloga. I to ga možete pitati.

 

U svakom slučaju bilo bi korektno da sud obavijestite o situaciji.

 

Osobno sam imao sličnu situaciju, ne zbog nedostatka novca nego zbog određenih formalnih propusta, i sutkinja je u tom pogledu bila susretljiva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@@@ Kronična stranka!

Zahvaljujem na savjetu.Danas sam osobno predao zamolbu nadležnom sudu da se pričeka,odnosno odgodi tražena uplata.Obrazložio sam pojedinosti i osobno smatram da će sud imati sluha za susretljivost.Dobio štambilj sa datumom i br.spisa te potpisom službenika koji je zaprimio zamolbu,na svoj primjerak zamolbe.Na meni je samo da se držim dogovorenog roka uplate i iste izvjestim.

Još jednom hvala i izvjestit ću Vas kako je sporni predmet završen! :sudac::-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija