Jump to content

ugovori o prijevozu i slična pitanja


anonimno

Preporučene objave

Molila bih nekog tko je odgovarao ili slušao ispitivanje kod Lovrić ili Gašpar da kaže koliko detaljno se moraju dati odgovori na pitanja poput ugovor o prijevozu stvari brodom, brodar, naknada štete kod željeznice i slično. Naime, te su stvari u zakonima dosta detaljno uređene pa ne znam jel to sve treba učiti ili je dovoljna samo definicija od jedne recenice. Hvala! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, na žalost se čini kao da treba sve, oni nabrojani članci definitivno nisu dosta, ali koliko sam bila na slušanju vidim da prvi dio treba znati maltene napamet, a onda što se tiče pojedinih društava ne treba ići previše u detalje, ja ću to po pitanjima - ono, zaštita manjine, i takve gluposti. Svega ima toliko puno da mi se nekad čini bez veze ići u detalje s nekim glupostima čisto da si ne opteretim memoriju, pa onda ne popamtim ono osnovno. sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

povremeno se nekome zalomi željeeznica, a za ostalo nisma čula, s tim da u vrijeme kada sam ja polagala nije ni bilo onih ugovora iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu jer su označeni članci prestali vrijediti. Za pomorsko se zna pojaviti pitanje o pomorskom dobru i event, hipoteka, ali ne bi išla s tim u šitinu, nabavi si neku skriptu. ZTD opći dio jako dobro nauči, a za pojedine tipove društva definiciju i tipska pitanja, vrste dionica, pavo glasa, zaštita manjine i sl. Stečaj je dovoljno samo po označenim člancima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

gašpar najčešće pita upravo ugovor o nalogu, punovlašću, zastupanju, komisionu, špediciji... prvenstveno trgovačke ugovore. i, da, što se tiče detalja, zna biti čupavo - treba znati definiciju i prava i obveze svake strane (nije dovoljno samo osnovnu, tipa kupac kupuje, prodavatelj prodaje), a također ima osobiti pik na to da pita one neke posebnosti svakog od tih ugovora, kao što je delkredere klauzula, ili npr. kod ugovora o građenju, je li rok bitan sastojak ugovora ili klauzula ključ u ruke i sl. dapače, neki put džabe znaš cijeli ugovor, kad te on pita samo tu jednu bedastoću...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

ja još nisam izašla, ali odlučila sam ovako:

1. ZTD, one članke s početka jako dobro nabubati, a ostalo u ZTD-u samo osnovno, u svakom društvu definiciju, odgovornost, organe.

2. Stečajni zakon ću naučiti stečajne razloge, stečajne organe... ostalo pomalo prelistati.

3. naučiti mjenicu i ček iz Vedriš Klarića

Što se tiče ostalih zakona, jednostavno mi se ne da opterećivati željeznicama i pomorskim jer su mi suhoparni i čujem da baš to ne pitaju... pa valjd me neće zbog toga srušit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija