Jump to content

Jesu li isti doprinosi na puno radno vrijeme i na pola radnog vremena?


malalasica

Preporučene objave

Bok!

Po novim odredbama na burzi radni dan s punim radnim vremenom izjednačen je sa radnim danom s pola radnog vremena.

Zna li netko koliko iznose doprinosi (sveukupni) na puno radno vrijeme i da li je taj iznos u potpunosti jednak i onda kada se radi o pola radnog vremena. Radi se o minimalnoj plači.

Molim , ako tko zna da mi odgovori !

Hvala !

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nitko ne zna odgovor ili već postoji negdje pa sam ga preskočila(tražila sam ima li slično pitanje već postavljeno, ali ga nisam našla)?

Bila bih zahvalna na bilo kakvom odgovoru jer imam oprečne informacije od toga da su u kunu isti do toga da se jedan dio prepolavlja...

Hvala na bilo kakvom odgovoru!

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko je meni poznato, doprinosi ovise o opsegu radnog vremena - za puno radno vrijeme koje u RH 40 sati tjedno, najniža osnovica za doprinose je 2814 kuna (na to 15% 1.stup, 5% drugi za MIO, 15% zdravstveno, 05% zaštita na radu i 1,7% doprinos za zaštitu na radu.) Mirovinsko ne želi vršiti prijave radnika na opseg vremena manji od 1 sat dnevno, jer u radnoj knjižici se pri prijavi upisuje podatak o dnevnom radnom vremenu (tako se kasnije računa staž). Znači, ako radite pola radnog vremena, i doprinosa bi trebalo biti pola. Svojevremeno je jak lobi fonda zdravstvenog osiguranja uspio progurati da osnovica za njihove doprinose bude ova najniža, jer je opseg zdravstvene zaštite pun (moš' misliti, u to se uvjerim svaki put kad dođem zubaru) iako je radno vrijeme smanjeno, ali mislim (nisam 100% sigurna) da su ipak od te nebuloze odustali i da smo sad pri stavu-koliko sati rada, toliko kuna doprinosa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru!

Zbunjuje me to što je došlo do nekih promjena,npr. na burzi se priznaje pola radnog vremena kao dan staža, kod određivanja prava na naknadu(provjereno i točno). Prema informacijama nekih koji bi to trebali znati(zbog prirode posla koji rade)iako je pola radnog vremena ,sva davanja ukupno iznose isto kao i na punu plaču, dok drugi tvrde da je nešto manje.

Bilo kako bilo, hvala na odgovoru!

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Burza ima svoja pravila vezana na Zakon o zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, oni po tim kriterijima računaju dane zbog dužine trajanja naknade. A izvanproračunski fondovi (MIO i HZZO) imaju svoja pravila vezana za opseg prava koja doprinosima plaćamo-prvima za mirovinu a drugima za zdravstvenu zaštitu. Znam sigurno da se mirovinsko plaća u opsegu u kojem osoba radi, osobno tako radim i za zdravstveno kod ljudi koji rade nepuno radno vrijeme i nemam problema, pa valjda su onda HZZO-ovci odustali od svojih zahtjeva da se njima mora plaćai pun iznos doprinosa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na objašnjenju!

Nisam rekla zapravo zašto mi je to važno: radim kod jedne gospođe kao domačica i zamolila sam ju da me prijavi jer mi nedostaje nešto staža do pune mirovine, s tim da bi troškove podmirila ja od zarađenog novca. Zato me zanima koliko bi to sve iznosilo nzapola , a koliko za puno radno vrijeme. S obzirom da od nečega treba i živjeti, naravno da bih išla na pola radnog vremena da mi više ostane, ako razlike ima.

Još jednom hvala!

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija