Jump to content

Da li je moguć prijenos poreznog duga na drugu osobu


tommyVZ

Preporučene objave

Imao bih pitanje u vezi poreznog dugovanja. Imam obrt i dužan sam poreznoj. Smanjujem dugovanje poreznoj svaki mjesec, ali imam i dugovanje prema meni privatno. Čovjek koji duguje meni spreman je potpisati da preuzima porezni dug od mene i da tako napravimo neku vrstu cesije. (Imam ugovor o pozajmici i bjanko zadužnicu koju mogu priložiti kao dokaz dugovanja.) Da li je moguće i na koji način (ako jest) prebaciti moj porezni dug na njega pa da on to plaća obročno ili kako već odluči?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na cesuju moraju pristati vjerovnik i primatelj, a dužnik ne mora pristati, već ga se prema čl.82.Zakona o obveznim odnosima o tome treba obavijestiti. U vašem je slučaju je za vas vjerovnik porezna uprava, a vi ste prema njoj dužnik i moje dugogodišnje iskustvo s njima govori mi da oni ne bi podržali vašu ideju da utjeruju vaše dugove, e da bi naplatitli svoje od vas, pa i sa tim zadužnicama koje opisujete, oni se naprosto time ne bave. Bojim se da ćete morati iznalaziti načine da i dalje plaćate svoj dug poreznoj i što prije nagovorite vašeg dužnika da vam plati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

....samo da pitam, razmišljam glasno... A da li bi rješenje bilo moguće kad bi osoba koja meni privatno duguje imala d.O.o. (firmu) i da mi izda gotovinske R-1 račune? Npr. da mi recimo napravi nekoliko gotovinskih računa ispod 5000 kn i da si u obrtu prebijem PDV u ovom kvartalu. Može li to tako biti rješeno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U knjigovodstvu možete raditi što god želite dok vas nitko ne uhvati. Ova vaša ideja je školski primjer toga. D.O.o. mora na te fantomske račune koje će izdati platiti PDV, jer oni plaćaju po fakturiranoj realizaciji. To je njihova briga, da se sad time ne bavimo. Vaša je briga da i vi morate njima platiti po njihovim gotovinskim R-1 računima, a da bi mogli koristiti pretporez, jer obrtnik koristi pretporez po onome što plati. Recimo da ste se dosjetili kompenzaciji, pa ćete sad kompenzirati svoje potraživanje prema tom d.O.o. (ne znam koliko je staro) za ovaj dug koji sad imate po njihovim gotovinskim računima. Bojim se da vam je to sve tanak, tanak led, na vašem mjestu bih razmislila o tome. Ako je vaš dužnik (taj d.O.o.) pravna osoba kojoj će se dogoditi porezni nadzor, bit će neobično da vama fakturira uz uvjet gotovinskog plaćanja ono što drugima vjerojatno fakturira uz uvjet plaćanja bezgotovinski, pa bi se moglo dogoditi da poreznici dođu pitati i vas. Ne znam o kojoj se svoti radi, moguće je da vas porezna traži i kopije računa po kojima tražite pretporez (u mom gradu to rade za veće svote novca), razmislite dobro, malo je cijeli plan opasan za vas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda se nismo razumjeli - moje je skromno mišljenje da to ima neku labavu konstrukciju, ali osobno bih dobro razmislila da li da se u to upustim. Primjerke kao ja ljudi zovu "ziheraši" - možda zato što sam knjigovođa, svom bih komitentu savjetovala isto što i vama - ja ne bih, a ti odluči, tebe će porezna ganjati ako stvari krenu nizbrdo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači, nema drugog sigurnog načina, osim da plaćam kao i do sad, a sve ostalo se može zakomplicirati! Koje mogu biti posljedice za mene, ako nešto krene nizbrdo? Čovjekova tvrtka će priznati da su usluge pružene, da je faktura plaćena gotovinom, meni izdat(i) račun(i) i neće više biti nikakvih potraživanja. Vrijedi kava, ako budeš u okolici Varaždina! Hvala još jednom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da je ovo hipotetska rasprava "što bi bilo kad bi porezna pitala".Može se sve odigrati id a ništa ne pitaju nego vam priznaju pretporez po gotovinskim računima za koje kažete da će čovjek potvrditi da ste ih platili. Ako porezna ide u nadzor, onda gleda u njegovu knjigu blagajne (d.O.o. to obavezno vodi) ima li on uplatnicu na svotu koju ste mu vi gotovinski platili i da li je ista uplaćena na žiro račun kao polog blagajne, nadalje vodi li on i knjigu prometa za te gotovinske uplate. Ako mu vi zaista i platite i on provede sve kroz knjige kako sam opisala, onda je cijeli manevar za vas obojicu uzaludan - kako da on sad vrati sa žiro računa i opet dade vama ispod stola? Tako bih ja kontrolirala gotovinsku uplatu da sam poreznik (srećom nisam). Ziheraši razmišljaju ovako kako ja opisujem, ali poštivam ljude koji imaju želudac za rizik, vidim da se to u najvećem broju slučajeva isplati, ne treba možda ovako crno gledati kao da svi poreznici samo čekaju da vas uhvate, ali u poslu kojim se bavim uvijek komitentu nudim najcrnji scenarij, pa sve što bude bolje možemo lakše podnijeti, a i da zna što je najgore moguće. Opći porezni zakon (NN 147/08) u članku 207. i 208. ima pobrojane nedozvoljene radnje, jedan od njih je i neistinito prikazivanje poslovnih događaja. Najmanja kazna je 5000 kuna, pa nadalje. Hvala na pozivu, jednom bijah u Varaždinu prije dvije godine prilikom gostovanja Boba Dylana i obećah si da ću ponovno doći, pa možda i dođem na Špancirfest da popijemo kavu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno je ovo što se tiče "neistinito prikazivanje poslovnih događaja", ali ovo je sve istiniti događaj... Ja sam sve to platio u gotovini kroz razdoblje od nekoliko mjeseci i sad kad se to nakupilo, samo zahtjevam račune koje će mi ta pravna osoba i ispostaviti i u slučaju nekih pitanja i problema, ujedno i potvrditi da je plaćeno gotovinom. Da li bi uz gotovinski R-1 račun bilo pametno napraviti još koju potvrdu ili dokument?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po svojoj suštini računi su dokumenti koji se ispostavljaju za isporučenu robu ili obavljene usluge. Ako ste to sve već platili, trebali ste i tada dobiti račune, ne znam o čemu se radilo, i možda ste ih već tada trebali tražiti kad već isporučitelj roba/usluga nije sam postupio zakonito i izdao račune ili račune za predujam ako je bilo neko plaćanje unaprijed.

Ako račun sadrži sve propisano (oznaku R-1 u vašem slučaju jer je isporučitelj d.O.o., uobičajeni trgovački naziv, količinu, jedinicu mjere, jediničnu cijenu, ukupan iznos, svotu PDV-a i sveukupan iznos računa), ne treba drugih papira. Ako vam taj izdavatelj računa na njemu uredno napiše "plaćeno gotovinom" vi nemate problema da pretporez po tom računu odbijate u razdoblju u kojem ste ga platili (to će biti datum računa), a ono što sam ranije opisala (knjiga prometa i blagajnička uplatnica) to je briga vašeg poslovnog partnera, ako ga netko uopće pita. Ako ti računi budu nosili datum ranijih mjeseci, hajde recimo da ih možete koristiti za pretporez u mjesecu u kojem ih fizički dobijete u ruke, ali pripremite obrazloženje (ako netko pita) zašto ih niste tražili tada kad ste plaćanje izvršili. Slučajno da imaju datum iz 2009. - neupotrebljivi su, PDV-K ste već predali, ali smatram da ni vaš partner to više ne može izvesti ako njegovo knjigovodstvo liči na ono što bi trebalo biti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija