Jump to content

razvod

nena30

Preporučene objave

objavljeno:

Molim Vas da ni kažete nešto o razvodu kame se treba obratiti kakva je procedura i koliko to financijski iznosi i ko plaća troškove da li se dijeli na dva dijela ili onakj ko podnosi zahtjev? Hvala !

odgovoreno:

možete se razvesti: -sporazumno ili

-tužbom

ako je sporazumno znači da ste suglasni,pa u tom slučaju biste trebali napisati prijedlogu sudu o sporazmnom raskidu braka( tu pišete ime prezime datum rođenja za vas i supruga da ste se dana u vjenčali i sve što smatrate važnim i oko čega ste postigli dogovor akoimate djecu tibate i to navesti kao i s kime po dogovoru djeca nastavljaju živjet a skime od roditelja će održavati susrete i druženja i na koji način, iznos uzdržavanja za djecu...)

ukoliko ćete tužbom za razvod procedura je ista samo zahtjev sudu glasi tužba za razvod braka i onda( u slučaju da se ne možete dogovoriti o svemu sud će (na temelju iskaza, mišljenja czss ili nekih drugih dokaza)doniti svoje rješenje tj odluku.

kad to sa sudom rješite biti ćete pozvani saslušani i upućeni da se obratite CZSS zbog posredovanja prije razvoda. tamo će vas "slušati", ispitivati što se i kako dogodilo i kad utvrde da od vašeg mirenja nema ništa, isti će sudu dostaviti svoje mišljenje pa ćete nakon još jedne ili možda više 8ovisno o slučaju) biti razvedeni.a ako imate djecu onda je to poseban slučaj.svakako ako imate djecu javite se a tako ako bude nešto nejasno sritno!

odgovoreno:

Pitanje vezano uz istu temu;

Predala sam, konačno, sporazumni zahtjev za razvod i dobila poziv na "glavnu raspravu". Zanima me, s obzirom na to da imamo dvoje malodobne djece, kada na scenu stupa Centar?

Napominjem da već četiri godine živimo odvojeno i da je zahtjev napisan po naputcima s ovog foruma.(btw, hvala svima) :hvala:

odgovoreno:

prvo će se rješavati razvod između roditelja(tribali ste ili ćete nakon rasprave) biti upućeni na posredovanje prije razvoda braka kod czss ili u nekom obiteljskom savjetovalištu.kad posredovanje završi czss šalje sudu mišljenje nakon toga ćete biti pozvani na sud i razvest će se brak. kad su djeca u pitanju također czss mora posredovati tj. dostaviti sudu svoje mišljenje i prijedlog o tome s kim djeca nastavljaaju živit a s kojim će roditeljem održavati susrete i druženja(kako, kada...),te o visini uzdržavanja koje je roditelj s kojim djeca održavaju susrete dužan plaćati. czss će svoje mišljenje temeljiti na obavljenim razgovorima s roditeljima, ponekad i djecom, kao i nakon što utvrde materijalne, stambene i dr. prilike svakog od roditelja. djeca ukoliko su dovoljno stara imaju pravo reći svoje mišljenje što se uzima u obzir u većini slučajeva ali i ne znači da će tako biti.također se uzima u obzir dogovor roditelja i procjenjuje da li je isti u skladu s pravima i interesima djece ili djeteta.

odgovoreno:

Još nešto me zanima;

Što se dešava sa postupkom ukoliko otac, koji je potpisao sporazumni, nakon prve rasprave, a prije posredovanja centra, odluči otići u inozemstvo, bez naznaka da će se uskoro (ili uopće) vratiti. Hvala

odgovoreno:

marlino je napisao:

ukoliko se ne bude odazivao na ročišta može se rješenje i bez njegovog prisustva doniti(mislim da vam to i piše na poleđini poziva za ročište)

ne može. ne bez posredovanja CZSS-a i ne tako lako i glatko. odlazak oca u inozemstvo svakako znači odgodu i odugovlačenje postupka.

odgovoreno:

nisam ni mislio reći da može bez rada tj. posredovanja czss već da ukoliko se otac ne odaziva da sud može doniti rješenje, a ja sam osobno imao takav slučaj da sam bio na nekoliko ročišta a na zadnje nisam pa je sud prema mišljenju czss izjavi majke kao i mojim prehodnim izjavama donilo presudu.a što se tiče czss to svakako roditelji ili čak supružnici bez djece moraju proći posredovanje

odgovoreno:

ne znam što ste mislili, znam samo što ste napisali (da se postupak može okončati i ukoliko se suprug ne pojavljuje na ročištima, uspoređujući to sa svojom situacijom koja je znatno različita od one postavljačice upita, gdje je tek održano prvo ročište). i na to sam reagirala. u drugom ste postu napisali ipak nešto značajno drugačije, zar ne? :-D

prema OZ-u posredovanje prije razvoda vrši se u slučajevima kad bračni drugovi imaju maloljetnu djecu, ili punoljetnu nad kojom još ostvaruju roditeljsku skrb (čl.44), pa ne znam od kud Vam informacija da se isto provodi i kod parova koji djecu nemaju.

odgovoreno:

očito je moja greška pa se ispričavam, ali koliko znam u dijelu posredovanja se ne raspravlja samo o djeci već czss "utvrđuje" koliko su odnosi imeđu partnera narušeni i poremećeni....a pitanje djece tek naknadno dolazi npr.ja sam razveden 19.02.2008 a to je bila jedna presuda nakon onih "mirenja" na czss a drugim pitanjima se rješavalo 20.10.2008 drugim rješenjem kojim je određeno da će mlt.nastaviti živjeti s majkom a sa mnom održavati susrete i druženja....

a isto tako nakon višekratnih ročišta na czss

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija