Rexa objavljeno: 25. lipanj 2010. Dijeli objavljeno: 25. lipanj 2010. Pozdrav ! Obraćam vam se vezano uz moj problem oko zaštite svojih radničkih/ljudskih i majčinskih prava, pa Vas molim ako imate vremena i volje da mi se javite i pokušate pomoći. Moj problem je slijedeći: Zaposlena sam kod privatnika (turistička agencija Fortuna travel d..) na neodređeno od 2003. Prošle godine sam rodila (03.07.2009.). Negdje početkom 12.mj 2009 poslodavac me zvao (telefonski) da je firma u problemima i pitao da li bih se ranije vratila na posao da im pomognem izvući se iz teških organizacijskih i poslovnih problema. Ja sam pristala i dogovorili smo se da 01.02.2010. počinjem s radom od doma jer priroda posla to dopušta - radim na izradi turističkih programa i kalkulacija. Dali su mi službeni laptop, te da ću raditi od doma dok moje dijete ne krene u jaslice, tj. do 09. mj 2010. Do 01.04. sam radila od doma i bila prijavljena na HZZO na porodiljnom ne bi li firma uštedjela za doprinose. Na moje traženje, 31.03. sam i formalno prekinula porodiljni, te me poslodavac prijavio s 01.04. Sve je funkcioniralo dobro do svibnja, čak nas je kao odjel i direktorica pohvalila. Krajem 5. mj počeli su vršiti pritisak na mene da počnem dolaziti u ured na puno radno vrijeme i po potrebi ostajati prekovremeno (a ta potreba je vrlo česta s obzirom da se radi o visokoj sezoni; inače radno vrijeme je od 9-18h), te firma opet u problemima (to im se događa vrlo često). Tada sam ih podsjetila na naš dogovor da radim od doma do 09. mj jer nemam kome ostaviti dijete te im ponudila varijantu da iskoristim godišnji iz 2009 na koji imam pravo budući da radim od 01.04. formalno (imam 27 neiskorištenih dana) plus 10 dana novog (iz 2010) te se 01.09. vratim u ured na puno radno vrijeme. No oni su bili iziritirani što se uopće usuđujem tražiti godšnji, te su se oglušili na naš prethodni dogovor i ponudili mi 3 varijante: 1. u kojoj ću se vratiti u ured od 01.07. i raditi puno radno vrijeme plus prekovremene, bez mogućnosti korištenja godišnjeg odmora (starog ili novog) 2. ako varijantu 1 ne prihvatim - degradaciju na nižu poziciju, sa smanjenjem plaće za 2000 kn, sa mogućnosšću korištenja godišnjeg odmora i povratka u ured 01.09. 3. otkaz Na našem slijedećem sastanku, s obzirom da sam opet pokrenula pitanje godišnjeg jer sam smatrala da imam na njega pravo u sve 3 varijate, poslodavac je odmah u startu otklonio prvu mogućnost kao nemoguću i ostavio mi na izbor druge dvije, od čega sam ja, neimavši zapravo nikakav izbor odabrala drugu. Sve se temeljilo na usmenom razgovoru, iako mi je u jednom e-mailu direktorica napisala, pišući o problematici godišnjih odmora unutar ueda, da mi je godišnji odobren na zadnjem sastanku (taj e.mail imam) Jutros sam primila mail od strane direktora da mi je porodiljni istekao i da se u ponedjeljak izvolim vratiti na posao u ured ili si mogu doći po radnu knjižicu, pa onda na GO. Ponavljam porodiljni sam zatvorila sa 31.03.2010. i od onda radim i redovito primam plaću za to. Moje pitanje je sad što mi je činiti ? U pon ujutro se moram pojaviti na poslu, sporazumni otkaz nemam najmjeru potpisati. Zanima me da li je poslodavac obavezan dati mi da iskoristim stari GO (iz 2009) prije nego mi da otkaz - to je varijanta koja bi mi najbolje odgovarala te da onda eventualno iskoristim novi GO za vrijeme otkaznog roka ? Mora li mi poslodavac to omogućiti ? Moram li nužno potpisati otkaz prije odlaska na GO? U ugovoru o radu koji sam potpisala još 2003 i koji se nije mijenjao od tada iako sam od tada promijenila nekoliko radnih mjesta (zadnje radno mjesto mi je Voditelj odjela proizvodnje) stoji da je otkazni rok mjesec dana - u zakonu o radu sam pročitala da je za zaposlenike sa stažom iznad 5 god otkazni rok 2 mj - mogu li se pozvati na to pravo? Imam li kakve osnove za tužbu ili sudski postupak za naknadu kakve štete? Još bih htjela dodati da nisam jedina "novopečena" majka u uredu, još je jedna kolegica sa sličnim problemom. Ostatak zaposlenih su 97% žene tj. mlade djevojke koje još nemaju djecu, te se ne mogu oteti dojmu da smo diskriminirane jer smo majke koje pokušavaju pomiriti svoj privatni i poslovni život; a budući da ne možemo i ne želimo nastaviti isti tempo kao i prije trudnoće (prije svega mislim na ostajanje prekovremeno) za to nas se pokušava kazniti. Nadam se da ćete imate malo vremena za proučiti moju problematiku, te mi se javiti sa savjetom u što kraćem roku. Unaprijed zahvaljujem na pomoći. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.