Jump to content

Trešnja smeća i plahti kroz prozor--


president0

Preporučene objave

Zanima me da li susjeda koja je u kući iznad mene (ja sam prizemlje, ona 1.kat) krši zakon ako na moj dio vrta i ulaz u kuću trese mrvice kruha pa se sakupljaju ptice, trese se prašina, pseće dlake i sl. Doleti i poneki čep. Pred nekoliko dana pio sam sa suprugom kavu kad je točno iznad nas tresla plahte. Vidjela nas je! I svejedno je tresla. Razgovor ne pomaže. Najviše me smetaju te pseće dlake i prašina, jer vidi da svaki dan sušimo dječju robicu, gaze, pelene.

Što da radimo?? Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovo je pitanje za podforum stvarno pravo

 

IMISIJE su štetni utjecaji koji dolaze sa susjedne nekretnine u obliku dima, neugodnih mirisa, čađe, otpadnih voda, buke i sl.

Vlasnik nekretnine s koje dolaze dužan je otklanjati njihove uzroke a vlasnici nekretnina na koje one dolaze dužni su ih trpjeti do određene mjere.

 

Vrste imisija:

1. NEPOSREDNE- su one imisije kod kojih je radnja direktno upravljena na to da one dospiju na susjedno zemljište. Ove su imisije uvijek zabranjenje

2. POSREDNE- su one imisije koje slučajno ili zbog djelovanja prirodnih sila dospiju na susjedno zemljište. Njih dijelimo na:

• Prekomjerne-ako su ti utjecaji prekomjerni s obzirom na namjenu

• Uobičajene-ako su ti utjecaji uobičajeni s obzirom na namjenu. Ove imisije moraju svi trpjeti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imisije

 

Članak 110.

 

(1) Nitko se ne smije služiti ni koristiti nekretninom na način da zbog toga na tuđu nekretninu slučajno ili po prirodnim silama dospiju dim, neugodni mirisi, čađa, otpadne vode, potresi, buka i sl., ako su prekomjerni s obzirom na namjenu kakva je primjerena toj nekretnini s obzirom na mjesto i vrijeme, ili izazivaju znatniju štetu, ili su nedopušteni na temelju odredaba posebnoga zakona (prekomjerne posredne imisije).

 

(2) Vlasnici nekretnine koje su izložene prekomjernim posrednim imisijama ovlašteni su od vlasnika nekretnine s koje one potječu zahtijevati da otkloni uzroke tih imisija i naknadi štetu koju su nanijele, kao i da ubuduće propušta činiti na svojoj nekretnini ono što je uzrokom prekomjernih imisija, dok ne poduzme sve mjere koje su potrebne da onemoguće prekomjerne imisije.

 

(3) Iznimno, od stavka 2. ovoga članka, kad prekomjerne posredne imisije potječu od djelatnosti za koju postoji dopuštenje nadležne vlasti, vlasnici nekretnine koja im je izložena nemaju pravo dok to dopuštenje traje zahtijevati propuštanje obavljanja te djelatnosti, ali su ovlašteni zahtijevati naknadu štete koju su imisije nanijele, kao i poduzimanje prikladnih mjera da se ubuduće spriječe prekomjerne imisije, odnosno nastupanje štete, ili da se smanje.

 

(4) Vlasnik nekretnine nije dužan trpjeti da ga itko bez posebnoga pravnoga temelja uznemirava time što posebnim uređajima ili na drugi način neposredno odašilje na njegovu nekretninu dim, neugodne mirise, čađu, otpadne vode, potrese, buku i sl. (neposredne imisije), pa je ovlašten zahtijevati da to uznemiravanje prestane i da mu se nadoknadi pretrpljena šteta.

 

(5) Vlasnik čijoj nekretnini prijeti predvidiva opasnost s tuđe nekretnine od neposrednih ili posrednih imisija koje ne bi bio dužan trpjeti, ovlašten je zahtijevati da se odrede i provedu svrhovite mjere radi njihova sprječavanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija