Jump to content

otkaz - tehnološki višak


angor

Preporučene objave

U 10.mj 2009.g. dobila sam otkaz kao tehnološki višak u firmi u kojoj sam radila preko 15 g. u rješenju piše da imam 9 god.neprekinutog rada u toj firmi i zbog toga pravo na manju otpremninu (maksimalno 3 plaće). Naime, vlasnik je više puta mijenjao naziv firme, imao više sestrinskih firmi, pa sam i ja, ne svojom voljom samo papirnato bila prebačena u jednu takvu ali sam i dalje bez prekida radila na istom radnom mjestu, isti posao, ista stolica. Nakon cca 2 god. sam vraćena u prvu firmu ali se navodno te dvije godine jedan od naših direktora vodio kao vlasnik firme u kojoj smo privremeno bili, pa se to ne smatra neprekinutim radnim stažom u istoj firmi!?

Uskraćuju nam pravo na neiskorišteni godišnji odmor, otkazni rok mi je bio određen 2 mj. ali budući da sam se ja u 9.mj.2009.g. razbolila, znači mjesec i pol prije otkaza, još uvijek nisam odradila cijeli otkazni rok. Radim po malo s prekidima jer sam 2 puta bila u bolnici na liječenju. Sada imam još 2 tjedna za odraditi i mislim da imam pravo i na ostatak g.o. iz prošle godine i na cijeli g.o. iz ove godine. Sada sam već napunila više od 16 god.staža (ukupno imam 29 god.staža i 50 god.života), ali kažu da se otpremnina računa sa danom urućenja rješenja o otkazu. Molim mišljenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Pomoć - hitno! Radim još samo 2 dana (ponedjeljak i utorak) do isteka otkaznog roka. Bila sam kod direktora na razgovoru zbog pitanja vezanih za stari i novi godišnji te iznos otpremnine (9 ili 15 god.). Napominjem da mi duguje i 1/2 plaće za 5.mj.; plaću za 6. i skoro cijelu za 7. Nikakav odgovor nisam dobila. uputio me na svoju sestru koja je gl.blagajna. Ona je otišla na g.o. i ništa mi nije odgovorila. Sada ju mijenja njegova pokćerka koja kaže da ona ne zna ništa i da to nikada nije radila. Šta da radim? Dočekat ću utorak, 15 h i oni će otići kući... mirne savjesti i bahati sve više i više, a ja u srijedu na biro! Da li mi moraju zaostale plaće isplatiti odjednom? Što sa otpremninom? Ni radnici koji su otišli prije 6 mj. još nisu dobili (samo 1 ratu jer su naknadno dobili dopise na kućnu adresu da će isplata ići na 6 rata, čak i oni koji imaju samo 1 plaću dobiti...?) Nikakav obračun još nisam dobila, da li da pristanem na obročnu isplatu? Bojim se da bi uskoro mogao proglasiti stečaj!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

angor,

vi morate odmah sastaviti "Zahtjev za zaštitu prava" (prema čl.129 Zakona o radu) koji ćete poštom,preporućeno sa povratnicom dostaviti poslodavcu.Zahtjev se predaje u roku od 15 dana od saznanja kada je vaše pravo povrijeđeno a to je od datuma kada ste bili kod direktora na razgovoru. U zahtjevu ćete, zahtjevati:

1.Obračun otpremnine na bazi 15 godina staža.( Otpremnine se računa sa danom prestanka radnog odnosa odnosno po završetku otkaznog roka-preme sudskoj praksi sud tvrdi da nema razloga da bi za vrijeme trajanja otkaznog roka vaša plaća bila umanjena- kao 1/3 bruto primanja unatrag tri mjeseca umnoženo sa brojem godina radnog staža kod tog poslodavca

2. Isplatu otpremnine u zakonskom roku( 15 dana po prestanku radnog odnosa).

3. Obračune zaostalih plaća ,ako ih niste dobili odnosno ako jeste i ako na njima ne piše da su to obračuni NEISPLAČENIH plaća, tražit ćete nove obračune na kojima MORA pisati da je to OBRAČUN NEISPLAČENE PLAĆE a koji mora biti ovjeren od odgovorne osobe. Naime je samo takav obračun OVRŠNA isprava kojom možete putem javnog bilježnika uputiti poslodavcu ovršniprijedlog i naplatiti se. Ovew ćete obračune tražiti odmah.

4.Isplatu neisplačenih plaća tražit ćete odmah ili najkasnihje u roku od 8 dana.

5. GO za 2010 g. tražite isplatu odmah ili najkasnije u roku od 8 dana.

GO za 2090 zaboravite jer ste ga mogli koristiti samo do kraja lipnja ove godine.

 

Dakle ovih gore pet točaka jest vaš zahtjev. Isod njih čete napisati OBRAZLOŽENJE kako slijedi:

 

S obzirom da je poslodavac odsbio dana tog i tog na razgovoru prema Zakonu o radu izvršiti svoje obveze prenma vam vi ste bili prisiljeni uputiti mu ovaj Zahtjev paje slijedom toga dužan Vam

ad.1 i 2. prema 85. i čl.119.Zakona o radu izdati obračun otpremnine a neprekinui staž od 15 godina prema priznati prema čl.133. istog zakona. (uvo što kaže čl. nemorate pisati u obrazloženju- u kratko , ako se poslovanje poduzeća ili njegovog dijela prenosi na novog poslodavca prenose se i svi ugovori njegovih djelatnika i radnici zadržavaju sva prava koja su imali po starim ugovorima. Slijedom toga i pravo na otpremninu)

ad.3 i 4. prema čl.85 zakona o radu dužan Vam je izdati obračune neisplaćenih plaća i isplatiti iste prema čl.84. istog zakona.

ad.5. obzirom da ste Odlukom poslodavca vaš radni odnos prestao Redovitim otkazom iz poslovno uvjetovanih razloga a nije vam omogućio korišrtenje Go 2010 godini,imate pravo na naknadu za neiskorišteni GO prema čl. 61. Zakona o radu.

 

Dalje čete napisati da ukoliko poslodavac ne udovolji ovim vašim opravdanim razlozima da čete biti prisiljeni obratiti se Državnom inspektoratu za radne odnose i u konačnici sudu.

 

Poslodavac bi vam trebao odgovoriti u roku od 15 dana no i nemora. Ukoliko vam ne odgovori ili odgovori negativno, vi ćete prijaviti poslodavca inspektoratu i svoja potraživanja utužiti putem suda. Za taj dio, ako do njega dođe, bit će vam potreban odvjetnik.

Mislim da kad dobije vaš zahtjev da će dobro razmisliti jer samo za neizdavanje obračuna NEISPLAČENIH plaća je zapriječena niovčana kazna od 61.000 do 100.000 kn.

Eto toliko. Odmah se primite posla. Još danas napišite Zahtjev i sutra to šaljite.

 

:palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da,

i htio sam reči ...potrebno je da imate potvrdu da je poslodavac zaprimio vaš zahtjev,odnosno da ste ga vi poslali. Naime on može i odbiti zaprimiti zahtjev ali će onda na popratnici pisati da je: "obavješten i da je odbio primiti pošiljku". U tom slučaju poslat ćete još jednom zahtjev na isti način i te će dvije popratnice biti dovoljan dokaz sudu da ste se "trudili" dostaviti poslodavcu Zhtjev za zaštitu prava ,prije tužbe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da će mi zadnji dan ponuditi isplatu zaostalih plaća, umanjenu otpremninu (za 9 god.) i reći da nemam pravo na naknadu za g.o. ali takav obračun neću potpisati. To nije možda velika razlika ali je stvar principa jer znam koliko i kako smo radili svi u toj firmi za male i neredovite plaće a sada bi nas se riješio i da može ne bi nikom dao ništa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

angor,

vi ne kužite. Nema u ovoj situaciji usmenog dogovaranja. Razgovara se samo pismeno. I dogovor usmeni stavlja se na papir = SPORAZUM o bitnim stvarima za vas i poslodavca i takav se oakt obostrano potpisuje. Obračun vi nemate što potpisivati. Vi možete potpisati samo njregov primitak. To što ste potpisali primitak neznači da se sa njime slažete i vi imate pravo tražiti novi kakav smatrate da Vam prema Zakonu o radu propada.Obračun je obveza poslodavca kao i on Vam ga MORA dati i za otpremninu i za NEISPLAČENE plaće. To ste tražili u Zahtjevu kako sam vas uputio i vaš poslodavac mora dobro razmisliti prije nego vas zakine za išta od onoga što ste u zahtjevu tražili,jer niste tražili ništa što je protivno propisima i što niste zaslužili. Kazna poslodavcu za nepoštivanje nekih odredbi Zakona o radu ,kolika je, sam vam rekao ako ga prijavite inspektoratu za radne odnose. Dakle gotovo ništa razgovarati,sve na pismeno i prema Zakonu u protivnom je pojeo vuk magare.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razumijem, samo znam da su radnicima uz takve umanjene obračune poturali da potpišu i izjavu da od firme ne potražuju više ništa a većina u strahu da ne dobiju ništa potpisuju i to iako su zakinuti. Znam da za g.o. vode duple papire. Na onima za inspekciju prikazano je da je radnik iskoristio g.o.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svašta rade poslodavci. No međutim dosta su tu i radnici "krivi". Najviše radi neznanja i straha. No neznanje nas ne opravdava a strah,e to moramo spriječiti na način da saznamo što više o svojim pravima i naročito OBVEZAMA. Pa ako smo ispravni,ako pošteno,marljivo i predano radimo svoj posao, e onda imamo pravo tražiti i svoja prava. Najme ni radnici nisu uvijek,"cvijeće. I onoi često tarže kruha povrh pogaće a skloni su raznim muljanjima.

Da ,hoće poslodavac podvaliti kakv dokument na potpis kako bi se "zaštitio". Samo se štite od krivih ljudi. Radnički i poslodavčev interes trebao bi biti isti. Efikasan rad i ostvarivanje radnig zadataka te postizanje pozitivnih ekonomskuh efekata. često to nije tako,radi situacije u kojoj nam je društvo.

E da,treba paziti što se potpisuje pa neće biti moguće da tza GO vodi duple papire,jer ako ste potpisali rješenje za GO onda je ispalo kao da ste ga koristili iako možda niste GO vidjeli,nego ste radili. Bit je stvari i što piše u obračunu plaće za taj GO. dali su sati prikazani kao GO ili kao redovni. Ako su obračunati GO e onada je to za radnika pušiona, jer nemože dokazati da na Go nije bio, a obračun nije "reklamirao". Treba paziti i pridržavati se propisa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rješenje za g.o. nisam vidjela otkako sam 94.-e otišla iz d.d.-a. Koriste se potvrde o korištenju g.o. na kojima je samo period korištenja i potpis šefa ali zato ja čuvam obračunske liste... A to da su i ljudi dobrim dijelom i sami krivi je točno, svi su tako zaplašeni i ako netko i pokuša reći ili napraviti nešto (za sve) često ostane sam i bez podrške.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija