Jump to content

kuća sagrađena prije 1968.


anonimno

Preporučene objave

Kako legalizirati našu obitrljsku kuću ???????

Kuća je napravljena prije 1968. godine , imamo lokacisku i građevinsku dozvolu iz 1964. godine i dokaz o priključenju struje prije 1968 .godine.

Građevina nije ucrtana u katastarski plan - vodi se kao gradilište ,a u zemljišniku je upisano zemljište - vrt na meni u tri čestice - nisu objedinjene.

Napominjemo da je kuća rađena na temelju tipskih projekata koje je davala općina te izgrađena kuća ne odgovara projektu .

Molimo odgovorite nam kako postojeću kuću uknjižiti kao zgradu u katastar i dokazati nad njom vlasništvo .

Zvali smo ovlaštenog geodeta da nam snimi situaciju na terenu , ali tu je došlo do problema - treba suglasnost ureda za urbanizam - oni pristaju dali suglasnost ako damo izjavu da je kuća na terenu ista kao i građevinska dozvola .

Savjetovali su nam da radimo novu lokacisku , ali da li ćemo imati uvjete ( izgrađenost parcele ) i kakvi se uvjeti traže .???? :-?:-?:-?:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pitanje ucrtanosti građevine je jedno, a vlasnička prava drugo.

prvo, trebate predati kaatstru molbu za izdavanje prijavnoga lista.(tražite ucrtavanje kuće u katastar , a priložite građevinsku i lokacijsku dozvolu)

tada , oni prijavni list šalju u zemljišne knjige.

 

 

vlasnička prava rješavat će se po pravilima stvarnog prava

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Hvala na pomoći , a sad trebam stručnjaka za stvarno pravo - a gdje ga naći ? :-?:-?:-?

 

odgovor leži u prijelaznim odredbama zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima

po činjeničnom stanju koje se iznijeli meni se čini:

 

Pravno sjedinjenje zemljišta i neupisane zgrade

 

Članak 368.

 

(1) Ako je do stupanja na snagu ovoga Zakona na zemljištu u društvenom vlasništvu izgrađena zgrada koja je u trenutku stupanja na snagu ovoga Zakona u nečijem vlasništvu, ali nije upisana u zemljišnoj knjizi iako je upisano zemljište na kojem je izgrađena, vlasnik te zgrade steći će pravo vlasništva cijele nekretnine upisom postojanja zgrade na zemljišnoj čestici na kojoj je izgrađena, uz upis prava vlasništva na cijelom zemljišnoknjižnom tijelu u korist vlasnika zgrade.

 

(2) Ako je do stupanja na snagu ovoga Zakona na zemljištu u društvenom vlasništvu izgrađena zgrada koja je u trenutku stupanja na snagu ovoga Zakona u nečijem vlasništvu, a na tom je zemljištu upisano pravo korištenja građevinskoga zemljišta u društvenom vlasništvu, odnosno prvenstvenoga prava korištenja građevinskoga zemljišta u društvenom vlasništvu u korist vlasnika te zgrade, nadležni će sud na zahtjev vlasnika zgrade odrediti upis iz stavka 1. ovoga članka na temelju obavijesti nadležnoga katastarskoga tijela da je na odnosnoj građevinskoj čestici izgrađena zgrada.

 

(3) Ako je do stupanja na snagu ovoga Zakona na zemljištu u društvenom vlasništvu izgrađena zgrada koja je u trenutku stupanja na snagu ovoga Zakona u nečijem vlasništvu, ali na zemljištu nije upisano pravo korištenja građevinskoga zemljišta u društvenom vlasništvu, odnosno prvenstvenoga prava korištenja građevinskoga zemljišta u društvenom vlasništvu u korist vlasnika te zgrade, nadležni će sud na zahtjev vlasnika zgrade odrediti upis iz stavka 1. ovoga članka na temelju ovršne odluke vlasti kojom je radi izgradnje zgrade dodijeljeno pravo korištenja njegovu nositelju, s rješenjem o oduzimanju građevinskoga zemljišta iz posjeda prijašnjega vlasnika ili korisnika i o davanju toga zemljišta na korištenje, s ugovorom o međusobnim pravima i obvezama sklopljenim u skladu s uvjetima utvrđenim u tom rješenju, te obavijesti nadležnoga katastarskoga tijela da je na odnosnoj građevinskoj čestici izgrađena zgrada.

 

(4) Ako je do stupanja na snagu ovoga Zakona na zemljištu u društvenom vlasništvu izgrađena zgrada koja je u trenutku stupanja na snagu ovoga Zakona u nečijem vlasništvu, ali to zemljište nije upisano u zemljišnu knjigu, vlasnik te zgrade steći će vlasništvo cijele nekretnine odgovarajućom primjenom odredaba stavka 3. ovoga članka, s time da će, umjesto upisom u zemljišnu knjigu, vlasništvo nekretnine steći polaganjem u sud isprave na temelju koje bi se inače mogao dopustiti upis prema odredbi stavka 3. ovoga članka; na to će se na odgovarajući način primijeniti odredba članka 120. stavka 4. ovoga Zakona.

 

Pravno sjedinjenje nekretnine i pretvorba prava upravljanja, korištenja ili raspolaganja

 

Članak 369.

 

(1) Ako je do stupanja na snagu ovoga Zakona na zemljištu u društvenom vlasništvu izgrađena zgrada koja je u trenutku stupanja na snagu ovoga Zakona u društvenom vlasništvu, a pravo upravljanja, korištenja ili raspolaganja zgradom pripadalo je pravnoj osobi različitoj od one kojoj je pripadalo pravo upravljanja ili korištenja i raspolaganja zemljištem, pravo vlasništva cijele nekretnine steći će vlasnik zgrade na način određen člancima 367. i 368. ovoga Zakona, koji se primjenjuju na odgovarajući način.

 

(2) U slučaju iz stavka 1. ovoga članka vlasnik je osoba čije se pravo upravljanja, korištenja ili raspolaganja pretvorilo u pravo vlasništva prema odredbama ovoga ili posebnoga zakona.

 

 

molim vas pojašnjenje činjenica, jel zemljište bilo u drštvenom vlasništvu jel bilo ujpisano kakvo pravo korištenja, onda ću vam vjerojatno točno odgovoriti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

veoma h v a l a na tako opširnom odgovoru . Nama laicima je to velika pomoć za snalaženje u šumi naših zakona i propisa.

Radi se o privatnom vlasništvu .

Zamlja je na mom svekru 1 /1 u katastru na 3 čestice , a u zemljišnim knjigama je upisano gradilište .Čestice nisu objedinjene niti je ucrtana kuća koja je sagrađena prije 68. niti ona odgovara građevinskoj dozvoli .

Šta dalje .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim Vas pokušajte mi objesniti šta da radimo :

1. kuća sagrađena prije ...68. , ima lokacisku i građevinsku , ali kuća ne odgovara građevinskoj dozvoli .

U katastru se zemlja na kojoj je sagrađena kuća vodi na 3 čestice , otac je vlasnik 1/ 1 , a u zemljišnim knjigama se vodi kao gradilište tj. kuća nije ucrtana.

Ovlašteni geodet nam je snimio situaciju na terenu , i krenuo u rješavanje situacije .U uredu za urbanizam (bar mislim da je tako rekao ) .Su rekli da će dati potvrdu ,ako izjavimo da je kuća indentična građevinskoj dozvoli - a nije . Mi smo tu zaustavili postupak ( geodetski ured traži puno novaca ) i nismo sigurni da nas "ne vesla" jer je kuća sagrađena prije 68.

Po njegovom bi morali vaditi novu lokacisku - za već sagrađenu kuću - a po novim zakonima izgrađenost parcele je veća od predviđenog i tko nam garantira da ćemo dobiti tu lokacisku dozvolu. itd....

Bila bi veoma zahvalna ,ako bi mi neko razrješio ili pomoga o razrješiti ovaj goldiski čvor .

Imaš kuću , a u stvari nemaš ništa ...

Stvarno niti znamo kome da se obratimo i šta da radimo . :-(:-(:-(:-?:-?:-(:-(:-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija