Jump to content

Blokada ugovora za otkup dionica s popustom


Pero52

Preporučene objave

Kao novak otvaram novu temu, jer ovu problematiku nisam pronašao pretražujući forume (mislim da bi je trebalo objaviti pod Porezno i financijsko pravo-dionice, ili možda pod Stvarno pravo-vlasništvo).

 

Naime, u svibnju 1999.g. dobio sam dopis trg.društva X da je ugovor koji imam potpisan s Hrvatskim fondom za privatizaciju (HFP) za otkup dionica s popustom tog trg.društva (iz srpnja 94.g., anex, veljača 97.g.), blokiran od strane HFP, jer da imam potpisan još jedan ugovor za dionice s popustom u drugom društvu, te da se za status ugovora i dionica obratim Fondu. Tek tada, shvaćajući da stvarno imam dva ugovora (prvi iz 1992.g.), jedan kao zaposlenik, a drugi kao bivši zaposlenik, nekoliko puta godišnje odlazim u Fond tražeći (usmeno) mogućnost za raskid jednog od ugovora, s povratom dotad uplaćenih sredstava. I dobivam stalno isti odgovor - ne može, čeka se mišljenje Upravnog odbora. U travnju 2005.g. prvi put tražim, pismeno od HFP, deblokadu ugovora/dionica u svrhu prodaje, odnosno povrat uplaćenih sredstava. Fond se očituje – da je u HFP evidentirano 9.000 takvih prekobrojnih, popusnih ugovora, koji su blokirani do daljnjega, s osnovnom dilemom prodavatelja, da li kupcima koji su već jednom (ili čak više puta) konzumirali svoja zakonska prava-priznati popust kod kupnje ili ne, te da ću Potvrdu o vlasništvu nad otplaćenim dionicama dobiti tek po donošenju odluke UO Fonda (a koja je u pripremi). Od tada, na telefonske upite ili posjete Fondu, opet ništa –nema Odluke. S namjerom da podignem tužbu, saznajem u Fondu da tužbi ima, ali da nema presuda, jer kao sudovi čekaju rješavanje prethodnog pitanja – očitanje Fonda i Vlade po tom pitanju. Čekam dalje, ne podižem tužbu, vrijeme prolazi. Prošle godine (svibanj 09.), ponovo pred dilemom, što napraviti, tužiti ili ne, pismeno se obraćam predsjedniku Vlade RH, predsjedniku UO HFP i predsjedniku HFP s pitanjem „Zašto se problem tzv.blokiranih ugovora za otkup dionica s popustom ne rješava već punih 10 godina, dok Fond (Država) istovremeno slobodno raspolaže našim novcem od izvršenih uplata?“ (s kompletnom dokumentacijom u privitku). Osim ljubaznog odgovora Ureda predsjednika Vlade-da su predmet proslijedili HFP, na uvid i daljnje postupanje, i odgovora HFP da će podnesak proslijediti UO Fonda na razmatranje i odlučivanje - opet ništa! Isti upit ponovio sam 1.srpnja o.g. na predsjednicu Jadranku Kosor. I to je to.

 

Pitate se zašto dosad nisam podigao tužbu? Osnovna misao vodilja bila je – isposlovati odgovor, Odluku, bilo kakvu, ali pravovaljanu Odluku, a zatim podnijeti tužbu za naknadu izgubljene dobiti (za vrijeme od blokade do Odluke), na vrijednost uloženog, odnosno bolje rečeno, zbog blokade-oročenog novca, ili razliku tržišne vrijednosti dionica (koje se nisu mogle prodavati ni u vrijeme kad ih je većinski vlasnik otkupljivao, a niti kasnije na burzi, kad je njihova vrijednost, jedno vrijeme tijekom 2007.g., dostigla 450 kuna, dok danas iznosi samo 33 kune!).

 

Smatram da se ovdje radi o ograničavanju ustavnih prava građana ove zemlje da raspolažu svojim vlasništvom već punih 11 godina (bilo dionicama, ili novcem uloženim u otkup istih), pa stoga molim sve koji mogu pomoći da se uključe u rješavanje ovog problema, otvarajući samo neka od pitanja:

- Da li ima netko od forumaša isti problem? Da li je netko uspio ovo riješiti? Kako?

- Da li netko ima tužbu? U kojoj je fazi? Mogu li se pridružiti?

- Možda je netko od odvjetnika već objedinjavao tužbe? (Rečeno mi je da je najviše slučajeva blokiranih ugovora bilo kod radnika i bivših radnika Arenaturista Pula?)

- Možda netko od odvjetnika može pozvati zainteresirane na objedinjavanje tužbi?

- Ima li možda koja presuda? Pravomoćna, ili ne?

- Što napraviti – odmah tužiti ili još ne? Koga -HFP, Državu? Gdje –doma, ili vani?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija