Jump to content

mirovinsko i zdravstveno


Ready00

Preporučene objave

evo imam jedan problem i molio bi savjet ako ga netko ima. imao sam obrt 10 godina i 2008 sam ga zatvorio. objekt u mom vlasnistvu sam iznajmio. ostao sam u sustavu PDV-a jer inace bi trebao platiti Amortizaciju koju sam koristio tokom 10 godina obrta. sada su me zvali iz porezne da moram placati mirovinsko i zdravstveno osiguranje. nakon 2 godine su se sjetili toga. meni ne treba vise mirovinsko jer ionako imam godina dovoljno za minimalnu penziju jednom.

Ja i supruga i dijete zivimo na tom jednom najmu posto smo oboje nezaposleni.dali sam ja to duzan placati i sto napraviti da se izbjegne to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Očito niste zatvorili obrt kad vas traže da platite zaostatke za mirovinsko i zdravstveno. Dok ne dobijete od ureda za gospodarstvo rješenje o zatvaranju obrta, on nije zatvoren. Nakon toga morate platiti PDV koji ste odbijali kao pretporez pri nabavi dugotrajne imovine, pri čemu se dozvoljava da osnovica ne bude nabavna nego tržišna vrijednsot te imovine u trenutku zatvaranja, i kad to platite imovina postaje privatno vlasništvo da s njom radite što želite. Ovaj se obračun radi kroz PDV-K obrazac. Ne možete biti u sustavu PDV-a ako niste gospodarski subjekt. Bojim se da vaša socijalna situacija neće biti alibi pred poreznim vlastima da platite što ste dužni, a sad je tu još vjerojatno i kamata. Nadalje, ako ste iznajmili prostor u kojem ste imali obrt, i po tome ste trebali plaćati porez od imovine po rješenju koje također donosi porezna uprava na osnovu ugovora o najmu koji ste sklopili s najmoprimcem. Probajte tražiti obročnu otplatu, vidjet ćete što će vam porezna odgovoriti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

UFF..Obrt je zatvoren 2008 i imam rijesenje o tome. Ne traze oni mene da platim nikakve zaostatke jos za mirovinsko i zdravstveno. Nego su me sad nazvali nakon 2 godine da bi ja to trebao placati iako mi je obrt zatvoren. Ja sam ostao u sustavu PDV-a zbog te Amortizacije ali kao Fizicka osoba a ne obrt. To su mi oni savjetovali ako zelim da se izbjegne placanje pdv-a na Amortizirana sredstva. Ne razumijem po kom zakonu sam ja duzan placati ta davanja ako nemam obrt?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije mi sve jasno, ali naslućujem da ste vi zatvorili obrt, ali rješenje niste poslali poreznoj upravi, i udruženju obrtnika, pa vas na tim mjestima i dalje vode u svojoj evidenciji. Ne razumijem zašto ga nisu dobili od ureda za gospodarstvo u kojem ste obrt i zatvorili. Nadalje, nema mogućnosti da zatvorite obrt i ostanete u sustavu PDV-a, tamo su samo oni koji imaju prihod od gospodarskih aktivnosti - trgovačka društva, obrtnici, slobodna zanimanja (liječnici, odvjetnici), obični građani koji su zatvorili obrt ne mogu ostati u sustavu PDV-a da ne bi morali platiti PDV na preostalu vrijednost dugotrajne imovine. Ili ste nešto krivo razumjeli ili su vas u poreznoj upravi krivo uputili, jer čim vas traže da plaćate mirovinsko i zdravstveno osiguranje to može značiti samo da vas još uvijek vode kao obrtnika ili da imate dugove koje niste podmirili kod zatvaranja. U dopisu koji ste dobili od porezne vjerojatno imate neko obrazloženje ili pouku o pravnom lijeku (mogućnosti žačlbe i roku), pa se nadam da vam to nije prekasno za reagiranje. Probajte osobno otići u poreznu upravu i pitati da vam objasne koji je vaš status, možda će vam to biti najbrži put do pravih podataka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na pomoci najprije. Ja imam to rijesenje o zatvaranju obrta i Porezna ga ima isto. Rijesnje jos kuci za to mirovinsko i zdravstveno nisam dobio. Jedino telefonski poziv prije par dana i kad me nisu uspjeli dobiti zvali su zenu koja mi je vodila financije dok sam imao obrt i koja mi i danas ispunjava te obrasce kad treba za PDV. Ja pojma nemam zasto sam u PDV-u i na koji nacin i po kom zakonu i 2 god nakon zatvaranja. Ali tako je to do sada. I na najamninu u 1 mjesecu koju sam dobio za 2010 ja sam platio puni PDV. Ja sada planiram nekretninu prepisat na suprugu pa cemo vidjeti onda po kojem ce me zakonu tretirat. Nisam im duzan lipe. Sva dugovanja davno zatvorena. Jos 2008.

Ja sam cuo da su cak i ljude koji su u mirovini i iznajmljuju apartmane tjerali da placaju mirovinsko i zdravstveno jer da imaju dodatnu zaradu. Po kom zakonu nemam pojma. Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija