Jump to content

PDV na poštarinu


anonimno

Preporučene objave

Poštovanje!

 

Molio bih nekoga da mi objasni (ukratko ako je moguće) zašto su mi na paket koji sam dobio poštom na carini naplatili PDV osim na vrijednost pošiljke <b>i na troškove poštarine</b>. Ima li ikakve logike u naplati PDV-a na poštarinu? <b>To je ipak usluga plaćena u zemlji pošiljatelja.</b>

 

Da li je to puka pogreška, nesposobnost carinika ili nesposobnost zakonodavca? <b>Ima li se smisla žaliti na carini?</b>

 

Unaprijed hvala na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,

Koliko sam upucena, a radim na uvozu odredjene robe, prilikom uvoza placa se pdv i na postarinu (ili ti ga uslugu prijevoza) bez obzira na to sto je dio te usluge napravljen u inozemstvu. Mislim da Vam zalba nece proci, ali ne gubite nista ako probate, cinjenica jest da onaj dio prijevoza-postarine koji se odvija do Hrvatske granice ne bi smio biti predmet oporezivanja. Drzava nema pravo naplate poreza za uslugu ucinjenu van granice.

 

Mozda sam i u krivu ali pogledajte deklaraciju koji je iznos na koji je obracunat pdv, mozda samo na postarinu od hrvatske granice.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru!

 

Za par dana idem gospodu na carini malo priupitati da mi objasne kako oni to oporezuju. Po papirima koje imam ispada da je roba oslobođena carinskih pristojbi, a PDV su jednostavno naplatili na ukupan iznos napisan na dnu računa koji je bio priložen uz robu. (Na računu piše popis robe, ukupna cijena robe, cijena poštarine i na dnu ukupan iznos.)

 

Javit ću šta mi budu rekli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo sam bio u carinskoj ispostavi u pošti pitati ih da mi objasne kako oni to carine.

 

Kao što sam i pretpostavljao, potvrdili su mi da oni carine robu na temelju ukupnog iznosa na računu (tj. na vrijednost robe + troškovi poštarine). Carinik je tvrdio da je to sasvim u redu i da su carinski propisi takvi da oni moraju to upravo tako raditi.

 

Na moje pitanje kako to da se npr. na graničnom prijelazu ne carini putnikova autobusna karta, nego samo roba koju je putnik autobusom unio u zemlju, odgovorili su vrlo kratko: <b>propisi za carinjenje poštanskih pošiljaka su drukčiji od propisa za carinjenje ostale uvezene robe</b>.

 

Da li itko zna da li je to zaista tako? I da li itko zna na čemu se uopće temelje takvi "posebni" propisi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija