Jump to content

Dopunsko zdravstveno osiguranje


Nilda

Preporučene objave

Zamolio bih potvrdu točnosti podatka, da branitelj koji ima 40% HRVI, i policu dopunskog zdravstvenog osiguranja ( plača se iz državnog proračuna ), a vrijedi do kraja 4. mjeseca 2011., koristi to besplatno stvarno do kraja 4. mjeseca 2011.?

 

Ovakav podatak su mi dale ¨tete¨ u HZZO u Splitu. Ne bih želio nešto zabrljati pa molim odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na stranicama HZZO nisam našao ništa, ali sam sada našao u NN 88/10 :

 

Članak 7.

 

Ugovori o dopunskom zdravstvenom osiguranju koje je Zavod sklopio na temelju članka 14.a Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju (»Narodne novine«, broj 150//08.) do dana stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju (»Narodne novine«, broj 71/10.) važe do isteka roka na koji su sklopljeni.

 

NN 150/08 je Zakon, a prve izmjene važne za nas su u NN 71/10 koje stupaju na snagu mislim, 19.06.2010..

 

Vjerujem da to onda znači da svi HRVI sa najmanje 30% imaju još besplatno dopunsko osiguranje do 19.06.2011., a 100% i iza toga datuma. Ako sam dobro razumio ??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

http://narodne-novine.nn.hr/default.aspx

 

Članak 14.a mijenja se i glasi:

 

»Sredstva za premiju dopunskoga zdravstvenog osiguranja koje provodi Zavod osiguravaju se u državnom proračunu za osiguranike:

 

1. osigurane osobe s invaliditetom koje imaju 100% oštećenja organizma, odnosno tjelesnog oštećenja prema posebnim propisima, osobe kod kojih je utvrđeno više vrsta oštećenja te osobe s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem ili psihičkom bolešću zbog kojih ne mogu samostalno izvoditi aktivnosti primjerene životnoj dobi sukladno propisima o socijalnoj skrbi,

 

2. osigurane osobe darivatelje dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja,

 

3. osigurane osobe dobrovoljne davatelje krvi s više od 35 davanja (muškarci), odnosno s više od 25 davanja (žene),

 

4. osigurane osobe redovite učenike i studente starije od 18 godina,

 

5. osigurane osobe čiji prihod po članu obitelji u prethodnoj kalendarskoj godini ne prelazi iznos utvrđen člankom 14.b ovoga Zakona.«

 

Članak 10.

 

Ovaj Zakon stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

 

Klasa: 500-01/10-01/02

 

Zagreb, 28. svibnja 2010.

 

http://narodne-novine.nn.hr/default.aspx

 

Nigdje ne piše da isto pravo ( besplatno ) imaju osobe liječene od PTSP-a, što su govorili da će imati, ali evo sada crno na bijelo niti riječi o istim osobama što znači da i nemaju pravo.

 

Točka pod rednim brojem 2. mi nije sasvim jasna , to bi zančilo ako se prijaviš kod svoga doktora da imaš želju darivati organe ( kao donor nakon smrti ) da imaš pravo na besplatno osiguranje ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

depresivac je napisao:

U svakom slucaju ja konstantno posjecujem lijecnike i pogotovo stomatologa i oni uzimaju podatke iz iskaznice dopunskog osiguranja i nemam nikakvih problema.U nekim ljekarnama mi iskaznicu provlace kroz kompjuter i tu nemam problema,ona je vazeca e sad do kada vidjet cu.Nemojte me cvrsto drzat za rijec ali koliko znam nema nikakvih promjena u pravima HRVI na besplatno dopunsko osiguranje.Samo se za sada nagada o mogucnosti da nam to pravo ukinu.Ponavljam,kod mene nema nikakvih promjena u odnosu na prosle godine i nije to samo kod mene jer sam provjerio i kod vise kolega sa statusom HRVI.Kolega Kompa i u najavi novog zakona kojeg predlaze Milinovic svaki donator organa imat ce pravo na besplatnu policu dopunskog osiguranja.To nije sporno,onaj tko to zeli mora se prijaviti kod lijecnice primarne zdravstvene zastite.

 

 

Kod mene je ista situacija sa dopunskim,do sada nisam imao nikakvih problema.dokada vidjet ćemo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako stoje stvari šta se dopunskog osiguranja tiče, samo stopostotni ivnalidi imaju pravo na dop. na trošak države, a svi vi koji imate policu bez datuma do kada vrijedi (ona vrijedi god. dana ) e sad iduće godine nakon isteka, tog vremena nećete imati to pravo, nego se ide na dohodovni cenzus ( oko 1500kn) po članu obitelji, moje iskustvi iz 6mj.Pozdrav svim braniteljima!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ana456 je napisao:

e sad iduće godine nakon isteka, tog vremena nećete imati to pravo, nego se ide na dohodovni cenzus ( oko 1500kn) po članu obitelji, moje iskustvi iz 6mj.Pozdrav svim braniteljima!!!!

 

 

2. osigurane osobe darivatelje dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja

 

Po ovoj točki 2. bi znači svi koji su donori organa imali pravo na besplatno dopunsko , odnosno da im isto dopunsko plati država ???? :-?:misli:

 

To bi značilo tko postane donor organa ima besplatno dopunsko ???? :palac::ideja:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rijetko se uključujem u rasprave jer nisam neki poznavatelj tematike,ali sada bih mogao nešto napisati.

 

Pri onih 30% treba razlikovati branitelja i HRVI.Ja sam kao HRVI sa 20% dobio besplatno osiguranje dok mislim da ivalid sa statusom branitelja je morao imati barem 30%.U novom ugovoru koji je stigao sa karticom bez datuma navodi se da isti vrijedi do nekih promjena (nemam ga pri ruci) te da će zavod tražiti od mene da dostavim novu dokumentaciju kako bih potvrdio svoj status.

Valjda su mislili na promjene zakona.

Inače 100% invalidi (svi) su oslobođeni plačanja dopunskog.

 

Ovo oko donorskog nije mi baš čisto,moguče je tumačiti na dva načina :

1- osoba koja je več donirala organ

2- osoba koja je potpisala donorsku karticu

 

Ja imam potpisanu donorsku karticu več 8 godina i prijavljenu kod doktorice ali kvaka je u tome da ju mogu povuči u bilo koje doba.

 

Nadam se da nisam zakomplicirao raspravu.

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da kompa , to nisam napisala dobrovoljni davaoci krvi , mislim da je rekla koji su dali krv najmanje 25 puta i donatori organa, iako po novom zakonu mi smo svi potencijalni donatori, osim ako nismo izričito zabranili i to potpisali kod svoje liječnice, a ako želiš donorsku karticu, onda si u registru i s tom karticom možeš ostvariti neka prava, kao DZO... :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju od 02.06.2010.godine propisano je da se sredstva za premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja koje provodi Zavod za zdravstveno osiguranje osiguravaju u državnom proračunu za osiguranike-osigurane osobe s invaliditetom koje imaju 100% oštećenje organizma, osobe kod kojih je utvrđeno više vrsta oštećenja te osobe s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem ili psihičkom bolešću zbog kojih NE mogu samostalno izvoditi aktivnosti primjerene životnoj dobi sukladno propisima o socijalnoj skrbi.

Ugovori o dopunskom zdravstvenom osiguranju koje je Zavod sklopio na temelju čl.14.a Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju do dana stupanja na snagu ovog Zakona, važe do isteka roka na koji su sklopljeni. Znači, da će HRVI od 20-90% oštećenja organizma nakon isteka roka na koji su sklopili ugovore o dopunskom zdravstvenom osiguranju , morati plaćati sami premije dopunskog zdravstvenog osiguranja (ukoliko žele).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

JPJ je napisao:

Znači, da će HRVI od 20-90% oštećenja organizma nakon isteka roka na koji su sklopili ugovore o dopunskom zdravstvenom osiguranju , morati plaćati sami premije dopunskog zdravstvenog osiguranja (ukoliko žele).

 

Ili ako ne spadaju pod ove točke zakona o DZO:

 

2. osigurane osobe darivatelje dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja,

 

3. osigurane osobe dobrovoljne davatelje krvi s više od 35 davanja (muškarci), odnosno s više od 25 davanja (žene),

 

Znači ako je netko donor - potpisao je da se nakon njegove smrti može raspolagati sa njegovim organima u liječničke svrhe ! Ne vjerujem da je već trebao donirati organe jer bi to pisalo isto što i piše za darivatelje krvi koliko puta su morali darivati i to posebno za žene posebno za muškarce.

Ne mora plaćati DZO

 

Zašto ne bi bio donor, prvo je humano a drugo se imaju i određene povlastice !?

 

Neki čak iz očaja prodaju svoje organe dok su živi .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

JPJ je napisao:

 

Kad sam bio na školovanju za policajca u Valbadonu gledao sam seciranje čovječjeg tijela pa ne bih baš htio da to rade sa mojim tijelom radije ću plačati 80 kuna dopunsko

 

Nakon specijalne policije - 1999 godine počeo sam raditi u krim. policiji u odjelu za krvne delikte ( ubojstva, samoubojstva, nesretni slučajevi i slične stvari ).

Samo tijekom jednog ljeta prisustvovao bi barem na 7 do 10 obdukcija tijela ( godišnje gledajući barem 1 do 2 obdukcije mjesečno ). Radio sam na tom poslu do 2002 godine.

 

Niti jedan od " pacijenata " doktora koji je radio obdukciju nije se žalio na njegov rad ili na rad njegovog asistenta ( ja sam samo stajao u istoj prostoriji pokraj stola i zapisivao što bi mi doktor pričao o lešu - leš nisam dirao, a prvi podaci o smrti su mi bili bitni poradi izvješća koje sam slao ODO-u ).

 

Kada bi se vratio u zgradu policijske uprave svi od kolega pokraj kojih bi prošao znali bi da sam upravo došao s obdukcije ( na mojoj odjeći je ostao miris - smrad leša kao da se našpricam sa nekim parfemom pa kada prođem ostane iza mene i oko mene taj miris ). A samo inormativno miris leša bi se osjetio 5 m kada bi se prošlo pokraj stare zgrade bez ventilacije u kojoj su se radile obdukcije.

 

Tako da što se tiče mojih uvjerenja oko toga - totalno mi je sve jedno ali u doslovnom smislu šta će biti s mojim tijelom nakon smrti, a ako će koji od mojih organa nekome spasiti život tim bolje nego da organi strunu i pojedu ih crvi ili se spale.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kompa je napisao:

JPJ je napisao:

 

Kad sam bio na školovanju za policajca u Valbadonu gledao sam seciranje čovječjeg tijela pa ne bih baš htio da to rade sa mojim tijelom radije ću plačati 80 kuna dopunsko

 

Nakon specijalne policije - 1999 godine počeo sam raditi u krim. policiji u odjelu za krvne delikte ( ubojstva, samoubojstva, nesretni slučajevi i slične stvari ).

Samo tijekom jednog ljeta prisustvovao bi barem na 7 do 10 obdukcija tijela ( godišnje gledajući barem 1 do 2 obdukcije mjesečno ). Radio sam na tom poslu do 2002 godine.

 

Niti jedan od " pacijenata " doktora koji je radio obdukciju nije se žalio na njegov rad ili na rad njegovog asistenta ( ja sam samo stajao u istoj prostoriji pokraj stola i zapisivao što bi mi doktor pričao o lešu - leš nisam dirao, a prvi podaci o smrti su mi bili bitni poradi izvješća koje sam slao ODO-u ).

 

Kada bi se vratio u zgradu policijske uprave svi od kolega pokraj kojih bi prošao znali bi da sam upravo došao s obdukcije ( na mojoj odjeći je ostao miris - smrad leša kao da se našpricam sa nekim parfemom pa kada prođem ostane iza mene i oko mene taj miris ). A samo inormativno miris leša bi se osjetio 5 m kada bi se prošlo pokraj stare zgrade bez ventilacije u kojoj su se radile obdukcije.

 

Tako da što se tiče mojih uvjerenja oko toga - totalno mi je sve jedno ali u doslovnom smislu šta će biti s mojim tijelom nakon smrti, a ako će koji od mojih organa nekome spasiti život tim bolje nego da organi strunu i pojedu ih crvi ili se spale.

 

to je stvar gledišta čovjek ima pravo da sam odlučuje što će sa svojim tijelom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

PTSP i ostale slične bolesti i stanja već su davno uređena na način da je zakonom propisano da se za takvu vrstu korištenja zdravstvene zaštite ne plaća iznos sudjelovanja, o čemu smo ovdje više puta pisali........ Sama činjenica da je netko obolio od te bolesti generalno ga ne oslobađa plaćanja doplate, no ciljano za tu vrstu korištenja da.

 

Što se donora tiče, nije dovoljna izjava, namjera doniranja, već je potrebna činjenica da je nešto već donirano što se dokazuje potvrdom zdravstvene ustanove i u tom slučaju će ta osoba biti oslobođena od plaćanja sudjelovanja, odnosno na teret ministarstva financija ostvarivat će pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rubens je napisao:

PTSP i ostale slične bolesti i stanja već su davno uređena na način da je zakonom propisano da se za takvu vrstu korištenja zdravstvene zaštite ne plaća iznos sudjelovanja, o čemu smo ovdje više puta pisali........ Sama činjenica da je netko obolio od te bolesti generalno ga ne oslobađa plaćanja doplate, no ciljano za tu vrstu korištenja da.

 

Što se donora tiče, nije dovoljna izjava, namjera doniranja, već je potrebna činjenica da je nešto već donirano što se dokazuje potvrdom zdravstvene ustanove i u tom slučaju će ta osoba biti oslobođena od plaćanja sudjelovanja, odnosno na teret ministarstva financija ostvarivat će pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje.

 

Daj molim te kakav link di se to može viditi u kakvom zakonu ( crno na bijelo ). Tako da imam temelj na koji se zakon i koju točku pozivam kod ovih u HZZO-u prilikom traženja oslobođenja plaćanja, po osnovu oboljenja i za liječenje PTSP-a.

 

U kojem se toćno zakonu i pod kojom toćkom može vidjeti vezano za PTSP i ne plačanja participacije vezano za tu bolest ?

 

Dok ovo za donore isto tako u zakonu ne piše da je osoba već trebala donirati koji organ kao za krv i koliko puta , nego piše : "ZDO-a točka 2. osigurane osobe darivatelje dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja " - ne piše da je trebala dati koji organ kao za krv što piše toliko i toliko puta

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za Kompu:

 

Pazi sad ovo.Potpišeš donorsku karticu,prijaviš doktorici da je upiše u karton (mislim da HZZO prije uzimanja organa konzultira tvojeg doktora i obitelj o tvom mišljenju o darivanju organa )i plača ti DZO naprimjer 20 godina.Tada ti promjeniš vjeru,prijeđeš u mormone ili samo promjeniš mišljenje i HZZO-u ode 20 godina uplata.

Hoče li te sudski tražiti povrat uloženih sredstava?

Na njihovom mjestu ja bih!

 

Pozz

 

:vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tema je O.K. ali meni je zao sto je uopce potrebito o tome raspravljati.Podrazumijeva se da je gotovo svaki branitelj sa statusom HRVI a nazalost i vecina onih bez tog statusa,kronicni bolesnik.Svi zagovaraju tezu da je nasa drzava socijalno uredena ili se barem prave da je to tako.Neznam bi li se moglo bas smatrati socijalnom drzavom kad kronicni bolesnici u njoj nemaju ona osnovna prava.U redu,imamo osnovno zdravstveno osiguranje ali kakva nam je to drzava koja nije u stanju pruziti kronicnim bolesnicima dopunsko osiguranje.Moramo imati na umu da s godinama cemo morati jos cesce koristiti zdravstvene usluge sto je razumljivo.Mozemo se jedino nadati da nam standard nece jako padati pa cemo placati tih vrazjih 80 kuna mjesecno za dopunsko.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sviby je napisao:

Za Kompu:

 

Pazi sad ovo.Potpišeš donorsku karticu,prijaviš doktorici da je upiše u karton (mislim da HZZO prije uzimanja organa konzultira tvojeg doktora i obitelj o tvom mišljenju o darivanju organa )i plača ti DZO naprimjer 20 godina.Tada ti promjeniš vjeru,prijeđeš u mormone ili samo promjeniš mišljenje i HZZO-u ode 20 godina uplata.

Hoče li te sudski tražiti povrat uloženih sredstava?

Na njihovom mjestu ja bih!

 

Pozz

 

:vrti:

20 godina ! Puno je danas i 1 godina ! Ali recimo da ne promjeniš mišljenje iz bilo kojeg razloga i da umreš kao donor i da time što će doktori tvojim zdravim organom spasiti nekome barem 1 život ili ga produžiti, mislim da to nema cijene i da se to ne može stavljati na vagu ( novac ili život )

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

 

Daj molim te kakav link di se to može viditi u kakvom zakonu ( crno na bijelo ). Tako da imam temelj na koji se zakon i koju točku pozivam kod ovih u HZZO-u prilikom traženja oslobođenja plaćanja, po osnovu oboljenja i za liječenje PTSP-a.

 

U kojem se toćno zakonu i pod kojom toćkom može vidjeti vezano za PTSP i ne plačanja participacije vezano za tu bolest ?

 

Dok ovo za donore isto tako u zakonu ne piše da je osoba već trebala donirati koji organ kao za krv i koliko puta , nego piše : "ZDO-a točka 2. osigurane osobe darivatelje dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja " - ne piše da je trebala dati koji organ kao za krv što piše toliko i toliko puta

 

 

 

Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, osiguranim osobama Zavoda u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu izobveznoga zdravstvenog osiguranja Zavod osigurava

plaćanje zdravstvenih usluga u cijelosti za: cjelokupno liječenje kroničnih psihijatrijskih bolesti.

 

Dakle ne moraš se nigdje reklamirati nikakvim zakonima i točkama, već ti jednostavno kada budeš eventualno koristio zdravstvenu zaštitu po tom pitanju, nitko neće obračunati ništa.

 

Nadalje, zakon govori o donorima, ne u budućem vremenu.....kužiš? Kada bi to bio slučaj, onako kako ti tumačiš tu odredbu, vjeruj ama baš nitko ne bi plaćao dopunsko zdravstveno osiguranje, jel tako?.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rubens je napisao:

 

 

Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, osiguranim osobama Zavoda u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu izobveznoga zdravstvenog osiguranja Zavod osigurava

plaćanje zdravstvenih usluga u cijelosti za: cjelokupno liječenje kroničnih psihijatrijskih bolesti.

 

Dakle ne moraš se nigdje reklamirati nikakvim zakonima i točkama, već ti jednostavno kada budeš eventualno koristio zdravstvenu zaštitu po tom pitanju, nitko neće obračunati ništa.

 

Nadalje, zakon govori o donorima, ne u budućem vremenu.....kužiš? Kada bi to bio slučaj, onako kako ti tumačiš tu odredbu, vjeruj ama baš nitko ne bi plaćao dopunsko zdravstveno osiguranje, jel tako?.

 

Ti spominješ zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju a ja pitam za zakon o dopunskom zdravstvenom osiguranju ! Tu je razlika velika ! Ne mislim na nikakvu reklamu , već jednostavno praktično dođem u zgradu hzzo-a i tražim svoja prava koja imam po tom i tom zakonu te i te točke ! Jednostavnije ne može biti ! A vjeruj mi po razno raznim institucijama se prave blesavi ako im ne spomeneš po kojem zakonu imaš neko pravo !

 

A drugo ovo o donorima da bi bio svatko, pa baš i ne znam jer bi onda isto tako svatko bio i darivatelj krvi a nije !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, došla su takva vremena da duboko moralna i altruistička ponašanja ( donatori, davatelji krvi ) ponekada to rade iz materijalnih razloga.

Zar vas to ne podsjeća i na naš status ? Pojedinci su mimo zakona i moralnih normi stekli status branitelja, HRVI i tako diskreditirali večinu moralnih i pravih.

 

Gadna su vremena kada etika, moral i poštenje vrijede manje od npr. jedne povlastice za uvoz stroja.

 

Kada bi bar neke naše udruge, npr. HVIDRA, tražile da besplatno dopunsko ZO imaju i invalidi sa manje od 100%, bar za kronična oboljenja iz DR. Kako to pokrenuti ??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jel ti pise na iskaznici do kad vrijedi?Ako je ta rubrika prazna kao sto je meni a isto sam je dobio ove godine,onda ti vrijedi do daljnjega.Nemoramo jako glavu razbijati u ovoj temi do kad i dali ce nam uopce vrijediti dopunsko.Sve cemo to sigurno doznati na vrijeme.Sigurno ce svi mediji puno pisati o tome a mora prije proci i Sabor. :palac::smijeh:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rubens je napisao:

A već je prošlo Sabor, te iskaznice vrijede još godinu dana nakon toga .........

 

NN 88/10 :

Članak 7.

 

Ugovori o dopunskom zdravstvenom osiguranju koje je Zavod sklopio na temelju članka 14.a Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju (»Narodne novine«, broj 150//08.) do dana stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju (»Narodne novine«, broj 71/10.) važe do isteka roka na koji su sklopljeni.

 

NN 150/08 je Zakon, a prve izmjene važne za nas su u NN 71/10 koje stupaju na snagu mislim, 19.06.2010..

 

Vjerujem da to onda znači da svi HRVI sa najmanje 30% imaju još besplatno dopunsko osiguranje do 19.06.2011., a 100% i iza toga datuma. Ako sam dobro razumio ??

 

Ne bi mi bilo drago da iza toga, nakon nekog vremena dobijem neki račun, ili "iš wraže", neku ovrhu.

 

Neki invalidi ( ne HRVI ) imaju besplatno dopunsko na sve što se odnosi na njihovu konkretnu bolest.

To me i ponukalo da se pokrene pitanje besplatnog dopunskog i za HRVI s manje od 100%, bar za oboljenja-liječenja onoga što je i dovelo do invalidnosti. To bi bilo moralno !!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nilda je napisao:

 

Neki invalidi ( ne HRVI ) imaju besplatno dopunsko na sve što se odnosi na njihovu konkretnu bolest.

To me i ponukalo da se pokrene pitanje besplatnog dopunskog i za HRVI s manje od 100%, bar za oboljenja-liječenja onoga što je i dovelo do invalidnosti. To bi bilo moralno !!

 

Di to piše crno na bijelo u kojem zakonu ili nečem sličnom ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nazalost,cesto koristim i to vise puta mjesecno iskaznicu dopunskog osiguranja.Novu bez datuma do kojeg vrijedi, dobio sam u cetvrtom mjesecu i koristio sam je i cesto poslije tih izmjena zakona kako ti tvrdis nilda(19.06.2010).Za sada nisam dobio nikakav racun i nadam se da necu.Jos mi samo nekakvi racuni od HZZO fale ovih dana. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav branitelji

također imam iskaznicu dopunskog zdravstvenog osiguranja bez datuma do kada važi...

ali...u polici osiguranja piše "OPĆI UVJETI UGOVORA O DOPUNSKOM ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU", točka VIII (trajanje osiguranja, "Ugovor se sklapa na godinu dana s mogućnošću produljenja na novo osiguravajuće razdoblje od godinu dana". E pa sad vi iz ovoga donesite zaključke sami. Po mom mišljenju, dopunsko ti vrijedi godinu dana od datuma izdavanja zadnje police (iskaznice)...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mrgud50 je napisao:

pozdrav branitelji

također imam iskaznicu dopunskog zdravstvenog osiguranja bez datuma do kada važi...

ali...u polici osiguranja piše "OPĆI UVJETI UGOVORA O DOPUNSKOM ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU", točka VIII (trajanje osiguranja, "Ugovor se sklapa na godinu dana s mogućnošću produljenja na novo osiguravajuće razdoblje od godinu dana". E pa sad vi iz ovoga donesite zaključke sami. Po mom mišljenju, dopunsko ti vrijedi godinu dana od datuma izda

 

vanja zadnje police (iskaznice)...[/quote

 

 

Već sam pisala o ovoj temi...

Kartice DZO vrijede do daljnjeg, bit ćete na vrijeme obavješteni kada dođe do neke promjene, ako vam slučajno vaša medicinska sestra ili doktorica OP kaže da su obrisani vaši vaši podaci s karice DZO (to briše HZZO) onda ćete otići k njima popuniti obrazac, prikupiti traženu dokumentaciju,i ostaje vam ista kartica, samo što ćete plačati...

pozdrav branitelji :palac::kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kompa je napisao:

http://narodne-novine.nn.hr/default.aspx

 

Članak 14.a mijenja se i glasi:

 

»Sredstva za premiju dopunskoga zdravstvenog osiguranja koje provodi Zavod osiguravaju se u državnom proračunu za osiguranike:

 

1. osigurane osobe s invaliditetom koje imaju 100% oštećenja organizma, odnosno tjelesnog oštećenja prema posebnim propisima, osobe kod kojih je utvrđeno više vrsta oštećenja te osobe s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem ili psihičkom bolešću zbog kojih ne mogu samostalno izvoditi aktivnosti primjerene životnoj dobi sukladno propisima o socijalnoj skrbi,

 

2. osigurane osobe darivatelje dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja,

 

3. osigurane osobe dobrovoljne davatelje krvi s više od 35 davanja (muškarci), odnosno s više od 25 davanja (žene),

 

4. osigurane osobe redovite učenike i studente starije od 18 godina,

 

5. osigurane osobe čiji prihod po članu obitelji u prethodnoj kalendarskoj godini ne prelazi iznos utvrđen člankom 14.b ovoga Zakona.«

 

Članak 10.

 

Ovaj Zakon stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

 

Klasa: 500-01/10-01/02

 

Zagreb, 28. svibnja 2010.

 

http://narodne-novine.nn.hr/default.aspx

 

Nigdje ne piše da isto pravo ( besplatno ) imaju osobe liječene od PTSP-a, što su govorili da će imati, ali evo sada crno na bijelo niti riječi o istim osobama što znači da i nemaju pravo.

 

Točka pod rednim brojem 2. mi nije sasvim jasna , to bi zančilo ako se prijaviš kod svoga doktora da imaš želju darivati organe ( kao donor nakon smrti ) da imaš pravo na besplatno osiguranje ?

 

 

Moje pitanje znači li to da ako je osoba ostvarila status ratnog vojnog invalida na osnovu dvije bilesti ima pravo na besplatno zdravstveno osiguranje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja jednostavno ne vjerujem da Donorska kartica donosi beneficiju oslobađanja plačanja DZO.

 

Kako sam napisao,za Donorsku karticu vam treba par minuta da napišete svoje podatke i prijavite svom doktoru(ci).To možete napraviti pri redovnom pregledu ili pri dolasku po recepte.

To znači da bi RH u roku oko 20 dana mogla imala oko 2 milijuna donora.Svjetski rekord.

Cilj države je smanjiti broj osoba kojima država plača DZO a ne obratno.

Jedini izlaz bi bio aukcija organa za transplantaciju na svjetskoj razini(tko da više - njegov).

A to je potpuno neetički.

 

Napominjem - imam potpisanu i prijavljenu Donorsku karticu 8 godina.Kad sam je prijavio da se upiše u karton na pitanje kaj dobivam s time,na odgovor ništa dobio sam začuđen pogled sestre koja je upisivala podatke.

 

:vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima i tu neceg kaj ti prijatelju govoris,sad cemo najednom svi postati donori. :misli: .Daj Bog zdravlja i srece da se sve sredi u ovoj zemlji pa budemo placali tih 80 kuna dopunskog,pa nije kraj svijeta.I jos k tome mi ovdje pisemo samo o tome kako cemo izgubiti pravo na besplatno dopunsko.Tko zna sto jos donosi cjelovita zdravstvena reforma i sto cemo jos morati placati.Evo citam kako su neki dan nekakvi plivini voltaren cepici poskupjeli preko 600%. :-?:vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sviby je napisao:

 

 

A to je potpuno neetički.

 

 

:vrti:

 

Moramo biti svijesni vremena u kojima živimo, nešto što je prije bilo etično sada možda više nije. Danas se vrti oko novca ( ideš doktoru plačaš pregled ako nemaš dopunsko - toga prije nije bilo - bilo je sve besplatno ).

 

Evo recimo dobrovoljno darivanje krvi ima još kod nas u RH i malo kojoj drugoj zemlji u EU ili šire. " Darivatelji krvi " daju krv ali za to im banke krvi plate - daju novac ( čist kapitalizam ).

 

Počelo je polako i kod nas , samo tako što čovijek mora dati krv 25 ili 35 puta da bi dobio sve besplatne usluge HZZO-a. Znači plačanje za krv ali indirektno, ne direktno i ne odmah po uzetoj krvi nego naknadno - poslije ti plate besplatnim zdravstvenim uslugama.

 

Prije u bivšoj dršavi SFRJ se išlo na " dobrovoljne " radne akcije . Možete misliti kako su bile dobrovoljne - jer je bilo ako ne ideš " dobrovoljno " odma su te proglasili državnim neprijateljem br. 1.

Danas nema više dobrovoljnih radnih akcija i svaki čovijek ili bager kao i svaki kilometar neke nove ceste se plaća. Kako su se vremena promjenila u tome tako se mjenjaju i u uslugama u zdravstvu.

 

Živimo u kapitalizmu i toga moramo biti svjesni, jer u kapitalizmu jedini Bog je novac i oko njega se sve vrti.

Što je etično ili neetično je postalo manje bitno i stavljeno je iza novca ( nažalost ali to je realnost u kojoj živimo ).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

depresivac je napisao:

Nazalost,cesto koristim i to vise puta mjesecno iskaznicu dopunskog osiguranja.Novu bez datuma do kojeg vrijedi, dobio sam u cetvrtom mjesecu i koristio sam je i cesto poslije tih izmjena zakona kako ti tvrdis nilda(19.06.2010).Za sada nisam dobio nikakav racun i nadam se da necu.Jos mi samo nekakvi racuni od HZZO fale ovih dana. :misli:

 

Ne, mislio sam na vrijeme iza 19.06.2011.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kompa, nas petorica iz Krapine i okolice smo 1970. dobrovoljno htjeli i išli na ORA ¨Sava70¨, bez nagovaranja ili što drugo, isto kao i 1991. u rat.

Tada sam, iako maloljetan prvi put dao i krv, ali zamisli, nisu mi dali polagati vozački jer nisam bio punoljetan.

 

Ne tvrdim da nije bilo drugačijih iskustava, ali eto mi smo se priključili ORB iz Samobora, i mjesec dana od ranog jutra do uvečer radili na nasipima Save kod Zagreba ( bez novaca ili koristi, i svi se radom grebli za značku udarnika - pravi pioniri ). :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kompa je napisao:

sviby je napisao:

 

 

A to je potpuno neetički.

 

 

:vrti:

 

Moramo biti svijesni vremena u kojima živimo, nešto što je prije bilo etično sada možda više nije. Danas se vrti oko novca ( ideš doktoru plačaš pregled ako nemaš dopunsko - toga prije nije bilo - bilo je sve besplatno ).

 

Evo recimo dobrovoljno darivanje krvi ima još kod nas u RH i malo kojoj drugoj zemlji u EU ili šire. " Darivatelji krvi " daju krv ali za to im banke krvi plate - daju novac ( čist kapitalizam ).

 

Počelo je polako i kod nas , samo tako što čovijek mora dati krv 25 ili 35 puta da bi dobio sve besplatne usluge HZZO-a. Znači plačanje za krv ali indirektno, ne direktno i ne odmah po uzetoj krvi nego naknadno - poslije ti plate besplatnim zdravstvenim uslugama.

 

Prije u bivšoj dršavi SFRJ se išlo na " dobrovoljne " radne akcije . Možete misliti kako su bile dobrovoljne - jer je bilo ako ne ideš " dobrovoljno " odma su te proglasili državnim neprijateljem br. 1.

Danas nema više dobrovoljnih radnih akcija i svaki čovijek ili bager kao i svaki kilometar neke nove ceste se plaća. Kako su se vremena promjenila u tome tako se mjenjaju i u uslugama u zdravstvu.

 

Živimo u kapitalizmu i toga moramo biti svjesni, jer u kapitalizmu jedini Bog je novac i oko njega se sve vrti.

Što je etično ili neetično je postalo manje bitno i stavljeno je iza novca ( nažalost ali to je realnost u kojoj živimo ).

U potpunosti se slazem sa ovakvim razmisljanjem.Nista u zivotu nije besplatno pa ni ova polica dopunskog koju mi koristimo a ne placamo.Sve se to opet placa iz proracuna koji pune svi porezni obveznici.Znamo kakvo je zdravstvo u zemljama koje su dugo u kapitalizmu.Znam da ce sad mnogi reci i da su tamo place i mirovine puno vece ali mi tu nista nemozemo. :misli:
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kompa je napisao:

Nilda je napisao:

 

Neki invalidi ( ne HRVI ) imaju besplatno dopunsko na sve što se odnosi na njihovu konkretnu bolest.

To me i ponukalo da se pokrene pitanje besplatnog dopunskog i za HRVI s manje od 100%, bar za oboljenja-liječenja onoga što je i dovelo do invalidnosti. To bi bilo moralno !!

 

Di to piše crno na bijelo u kojem zakonu ili nečem sličnom ?

 

Nažalost, konkretan primjer je moj ¨šuro¨, profesionalno oboljenje - azbestoza, Salonit - ¨kaput¨, on u mirovini i ima besplatno dopunsko osiguranje za sve u vezi azbestoze.

Ne mogu kod njega trenutno provjeriti zakon, ali vidio sam mogućnost u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju ( NN 71/2010., čl.2, točka 1 ) - ovo zadnje je moje amatersko mišljenje.

 

To sam spomenuo samo da potaknem inicijativu da slično zatražimo za HRVI sa manje od 100% !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sviby je napisao:

 

 

Ali kod nas u vezi davanja krvi vrijedi - Kad daš : Dobiješ

 

 

 

:-(

 

Dobiješ krv ako ti je život u opasnosti i bez te krvi ne bi preživio. Ali isto tako ako se to i desi ( ne daj bože ) a nemaš dopunsko ( po bilo kojoj osnovi ) HZZO će ti ( ako preživiš ) uredno ispostaviti račun za njihov rad.

Bez obzira da je isti čovjek kojmu je pružena hitna medicinska pomoć prilikom koje je izvršena neka operacija, primio litre i litre infuzije krvi, bio darivaoc krvi 20 puta do tada a nema dopunsko osiguranje uplaćivano, istome će čovjeku bez brige hzzo uredno uručiti račun.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nilda je napisao:

Kompa je napisao:

Nilda je napisao:

 

Neki invalidi ( ne HRVI ) imaju besplatno dopunsko na sve što se odnosi na njihovu konkretnu bolest.

To me i ponukalo da se pokrene pitanje besplatnog dopunskog i za HRVI s manje od 100%, bar za oboljenja-liječenja onoga što je i dovelo do invalidnosti. To bi bilo moralno !!

 

Di to piše crno na bijelo u kojem zakonu ili nečem sličnom ?

 

Nažalost, konkretan primjer je moj ¨šuro¨, profesionalno oboljenje - azbestoza, Salonit - ¨kaput¨, on u mirovini i ima besplatno dopunsko osiguranje za sve u vezi azbestoze.

Ne mogu kod njega trenutno provjeriti zakon, ali vidio sam mogućnost u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju ( NN 71/2010., čl.2, točka 1 ) - ovo zadnje je moje amatersko mišljenje.

 

To sam spomenuo samo da potaknem inicijativu da slično zatražimo za HRVI sa manje od 100% !

 

Dodatak podatcima : U međuvremenu, ¨šuro¨ mi je dobio i mezoteliom ( rak plućne ovojnice ) i ima besplatno DZO za tu bolest, ali pošto ima i drugih komplikacija, sam plača DZO,

 

Vjerujem da bi tako bilo i sa HRVI, ali bio bi to barem moralan čin prema nima !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Citao sam cesto u nekim postovima pisanje nekih kolega u stilu kako oboljeli od azbestoze mogu biti oslobodeni od placanja dopunskog osiguranja a mi koji imamo status HRVI nemamo.Ovaj tvoj primjer Nilda sa tvojim "surom" pokazuje da kad pisemo o odredenim pravima branitelja nije potrebno spominjati neku drugu populaciju u smislu "a zasto bi oni imali a mi ne".Mislim da branitelji trebaju imati besplatnu policu jer su sve goreg zdravstvenog stanja.Svjestan sam da su i ti ljudi u jadnom zdravstvenom stanju kao i tvoj "suro".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Depreasivac,

 

Citat:

 

 

Nilda je napisao:

 

Neki invalidi ( ne HRVI ) imaju besplatno dopunsko na sve što se odnosi na njihovu konkretnu bolest.

To me i ponukalo da se pokrene pitanje besplatnog dopunskog i za HRVI s manje od 100%, bar za oboljenja-liječenja onoga što je i dovelo do invalidnosti. To bi bilo moralno !!

 

 

 

Di to piše crno na bijelo u kojem zakonu ili nečem sličnom ?

 

Samo zbog toga pitanja sam to malo pojasnio, inače, ne gledam preko plota i drago mi je kada bilo koja populacija ostvari neko pravo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam mislio na tebe osobno,upravo tvoj primjer sa tvojim "surom" sam uzeo za primjer ne samo drugim forumasima nego i sebi da moramo iskljucivo raspravljati o svojim pravima koje imamo i koje cemo eventualno izgubiti.Slican je slucaj sa tzv. "povlastenim" mirovinama,boli me briga za saborske zastupnike,borce NOB-a,bivse udbase itd.Ne zelim o njima raspravljati,moja je zelja da nase mirovine izuzmu iz te stavke i prestanu ih zvati "povlastenim". :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav svima braniteljima

na ovom forumu pa nisam dugo al ga pratim

pa me zanima i jedan odgovor.

jucer sam bio u , HZZMO i pitao za policu dopunskog zdrastvenog osiguranja.

inace sam RVI ranavanje.

gospođa u HZZMO mi je rekla,da se ne iznedanim ako zavrsim u bolnici i dobijem račun.

Pa molim da netko tko zna.(mrljavac).

rečeno mi je ako mi je cenzus preko 1500 i nesto kuna placam 130 kn.I pito gospođu iz HZZMO-a koji se prihod računa,ona kaže "prošla godina".Polica vrijedi 07.04.2010.

MRLJAVAC briši post opet ali ja moram reći svoje dali je fer da baba četnika ima mirovinu 3 600 kn i sama i šalje kune unuku u REPUBLIKU SRBSKU bio četnik 91(moj školski)

a ja imam cenzus 1 600 kn.E PA MOJ BOŽE HOCEMO LI OPET SLUŠATI BOŽE PRAVDE.Naš predsjednik je brzo pao u SRBIJI :).

Puno nas je palo 91 sa jednim,drugim,trećim metkom al smoo išli i branili svoje!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav svima braniteljima

na ovom forumu pa nisam dugo al ga pratim

pa me zanima i jedan odgovor.

jucer sam bio u , HZZMO i pitao za policu dopunskog zdrastvenog osiguranja.

inace sam RVI ranavanje.

gospođa u HZZMO mi je rekla,da se ne iznedanim ako zavrsim u bolnici i dobijem račun.

Pa molim da netko tko zna.(mrljavac).

rečeno mi je ako mi je cenzus preko 1500 i nesto kuna placam 130 kn.I pito gospođu iz HZZMO-a koji se prihod računa,ona kaže "prošla godina".Polica vrijedi 07.04.2010.

MRLJAVAC briši post opet ali ja moram reći svoje dali je fer da baba četnika ima mirovinu 3 600 kn i sama i šalje kune unuku u REPUBLIKU SRBSKU bio četnik 91(moj školski)

a ja imam cenzus 1 600 kn.E PA MOJ BOŽE HOCEMO LI OPET SLUŠATI BOŽE PRAVDE.Naš predsjednik je brzo pao u SRBIJI :).

Puno nas je palo 91 sa jednim,drugim,trećim metkom al smoo išli i branili svoje!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko imas status HRVI onda moras imati i besplatno dopunsko osiguranje.Tvrdis da ti je stara iskaznica istekla u 4 mjesecu ove godine.Trebao si dobiti novu koja vrijedi do daljnjega.Ukoliko nisi dobio, zatrazi je od te zene u HZZO koja ti je rekla da se ne iznenadis ako ces morati platiti bolnicko lijecenje.Inace mi u ovoj temi raspravljamo o najavi o gubljenju prava na besplatno dopunsko.Ako je tvoja tvrdnja tocna da imas status HRVI onda je nemoguce da trenutacno nemas besplatnu policu jer za sada nema promjena.To su samo najave.Pusti babu cetnicku i sredi to sa policom da nemoras kesirati bolnicko lijecenje. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

JPJ je napisao :

 

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju od 02.06.2010.godine propisano je da se sredstva za premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja koje provodi Zavod za zdravstveno osiguranje osiguravaju u državnom proračunu za osiguranike-osigurane osobe s invaliditetom koje imaju 100% oštećenje organizma, osobe kod kojih je utvrđeno više vrsta oštećenja te osobe s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem ili psihičkom bolešću zbog kojih NE mogu samostalno izvoditi aktivnosti primjerene životnoj dobi sukladno propisima o socijalnoj skrbi.

Ugovori o dopunskom zdravstvenom osiguranju koje je Zavod sklopio na temelju čl.14.a Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju do dana stupanja na snagu ovog Zakona, važe do isteka roka na koji su sklopljeni. Znači, da će HRVI od 20-90% oštećenja organizma nakon isteka roka na koji su sklopili ugovore o dopunskom zdravstvenom osiguranju , morati plaćati sami premije dopunskog zdravstvenog osiguranja (ukoliko žele).

 

-------------------------------------------------------

 

zadnji rok do kojega vrijedi besplatno ZO je 19.06.2011. godine, ili i prije ako je tako upisano u Ugovor ili Iskaznicu ( meni je datum 20.04.2011.).

 

Riječ ¨povlašteni¨ je skovana kako bi bila uvredljiva, pa predlažem da ju ne koristimo na bilo koga da se odnosi.

 

Teško da če vratiti besplatno DZO za sve HRVI, pa sam zbog toga i predložio da se ide sa prijedlogom da bude oslobođen HRVI za ranjavanje-stradanje-boles,t koja je i osnova za HRVI.

 

Da, bilo je jadnih pojava, pa sam i ja na bolovanju negdje 2000. kao DVO, teško bolestan-na bolovanju, bio bez dopunskog zdravstvenog osiguranja. Trebao ga je plačati MORH, ali nije, a privatno nisam mogao sklopiti ugovor jer su ( kao i svim DVO ) dostupni podatci u HZZO bili tajni. u isto vrijeme ( pokazao mi iskaznicu ) pukovnik bivše JA, koji je tukao topovima po Splitu i mojoj obitelji to može.

 

Puknulo mi je pa sam pisao svugdje da ne tražim privilegije, samo da budem bar ravnopravan sa onima koji su tukli po nama.

Međusobnim dogovorom, moji su podatci 1 (jedan) dan bili dostupni HZZO pa mi je napravljena polica dopunskog zdravstvenog osiguranja.

 

Svašta su nam radili, još 2000. godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Molim za pomoc

U mirovini sam od VI/'09 (profesionalna) i imam slijedecih problema:

- ne mogu promjeniti iskaznicu zdrastvenog osiguranja (u socijalnom mi kazu da su im podaci nedostupni,gđa mi je pokazala ispis na monitoru-podaci nedostupni zbog tajnosti)

- ne mogu produziti policu dopunskog zdrastvenog osiguranja iz gore navedenih razloga

- ne mogu rijesiti probleme u Poreznoj upravi jer me jos uvjek vode kao djelatnika MORH-a (predali su mi poreznu karticu koja je trenutno kod mene)

 

Casni otpust iz HV-a dobio sam u XI/'08,pa mi nije jasno kako do sada nadlezne sluzbe u MORH-u nisu odradile ostatak.Vjerojatno sa njima treba postupiti kako je Napoleon rekao pri napadu na Rusiju - Svaki dan jednog pozadinca nadrvo i nemas problema s vojskom (kod nas bi umjesto pozadinaca trebalo vjesati personalce).

 

Moje pitanje,ako mi netko moze odgovoriti,kome poslati upit,dopis ili bilo sto drugo , da mogu rjesiti navedene probleme.Svaki odlazak kod lijecnika opce prakse,kontrola,lijekovi me kostaju poveci iznos.

 

U mirovinskom podrucnom uredu dobio sam potvrdu da sam u mirovini,ali nista od navedenog ne mogu rjesiti.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zombix, meni je 1999. bilo isto. MORH nije postupio po zakonu i riješio dopunsko zdravstveno osiguranje, a pošto sam bio bolestan ( bolnica, liječenje ) trebalo mi je to dopunsko. U područnom uredu HZZO mi nisu mogli ništa pomoći jer su moji podatci bili tajni.

Pisao sam u MORH, pa su mi na jedan dan otvorili podatke, tako da su u HZZO mogli napraviti policu.

 

Vjerojatno bi bilo dobro telefonom nazvati kadrovsku i tražiti da ti podatci postanu javni ( nema tu nikakvih tajni ), ionako si u mirovini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nilda je napisao:

Zamolio bih potvrdu točnosti podatka, da branitelj koji ima 40% HRVI, i policu dopunskog zdravstvenog osiguranja ( plača se iz državnog proračuna ), a vrijedi do kraja 4. mjeseca 2011., koristi to besplatno stvarno do kraja 4. mjeseca 2011.?

 

Ovakav podatak su mi dale ¨tete¨ u HZZO u Splitu. Ne bih želio nešto zabrljati pa molim odgovor.

Da se nadovežem na ovo prvo pitanje,na web stranici HZZO se može provjeriti valjanost iskaznice dopunskog zdravstvenog osiguranja.Onim braniteljima koji su ove godine dobili novu iskaznicu gdje ne piše do kad vrijedi(prazna rubrika),valjanost je jedna godina a kaj bumo poslije :-? pa valjda plačali,kaj sad. :misli:
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema više za HRVI ( osim za 100 % 1. skupine ) od donošenja novog zakona o dopunskom osiguranju tj. od kada je isti stupio na snagu. Negdje 6. mj 2010 - nakon tog datuma nitko od HRVI-a osim onih 100 % 1. skupine nije dobio i neće dobiti iskaznicu koja ga oslobađa participacije po osnovu statusa HRVI-a.

 

Svi koji imaju priznato oslobođenje po osnovi kao HRVI a dobili su iskaznicu prije stupanja na snagu istoga zakona ( negdje 6 mj. 2010 ) imaju pravo iskoristiti to pravo participacije najaksnije do isteka jedne godine od kada im je iskaznica izdana, bez obzira da li je u iskaznici napisan datum do kada vrijedi ili ne.

 

Tko se liječi od PTSP-a ima pravo na besplatno dopunsko osiguranje ali opet to mu vrijedi samo za liječenje te bolesti. Ako će ići operirati mandule ta participacija po osnivi PTSP-a mu neće vrijediti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam baš u šestom mjesecu dobio iskaznicu,znači pri kraju tih prava za tekuču godinu i to je O.K.,ali sad ne kužim ovo što ti veliš kolega Kompa da če oni branitelji koji se liječe od PTSP imat i dalje besplatno dopunsko ali samo za liječenje te bolesti.Ima li to negdje napisano u zakonu,ak ima,koje su to fore,nedaj Bog obolim od raka i nemam pravo na dopunsko i onda poslije kemoterapije otiđem kod psihijatra i to je besplatno. :cita: :tupan: :smijeh:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo i tumačenje iz HZZO na temelju izmjena Zakona o .....:

 

Prema izmjenama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju od 18. lipnja 2010. godine pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret sredstava Državnog proračuna mogu ostvariti:

 

1. osigurane osobe s invaliditetom koje imaju 100% oštećenja organizma, odnosno tjelesnog

 

oštećenja prema posebnim propisima, osobe kod kojih je utvrđeno više vrsta oštećenja te osobe s tjelesnim

 

ili mentalnim oštećenjem ili psihičkom bolešću zbog kojih ne mogu samostalno izvoditi aktivnosti

 

primjerene životnoj dobi sukladno propisima o socijalnoj skrbi,

 

2. osigurane osobe darivatelje dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja,

 

3. osigurane osobe dobrovoljne davatelje krvi s više od 35 davanja (muškarci), odnosno s više od

 

25 davanja (žene),

 

4. osigurane osobe redovite učenike i studente starije od 18 godina,

 

5. osigurane osobe čiji prihod po članu obitelji u prethodnoj kalendarskoj godini ne prelazi utvrđeni imovinski cenzus

 

Da bi se utvrdilo da li možete ostvariti pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret Državnog proračuna, trebali bi uz Vašu ponudu za sklapanje ugovora za dopunsko osiguranje priložiti rješenje centra za socijalnu skrb ili Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, o utvrđenom tjelesnom ili mentalnom oštećenju odnosno psihičkoj bolesti zbog kojih ne možete samostalno izvoditi aktivnosti primjerene Vašoj životnoj dobi.

 

Nezaposlene osobe u skladu s navedenim izmjenama ne mogu više ostvariti pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret Državnog proračuna. Međutim, njihove postojeće police temeljem kojih su ostvarili isto pravo važe još još godinu dana od dana početka važenja.

 

 

Prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, osigurane osobe ostvaruju pravo na cjelokupno liječenje kroničnih psihijatrijskih bolesti. To znači da im se, u okviru prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja, osigurava zdravstvena zaštita koja uključuje primarnu, specijalističko-konzilijarnu i bolničku zdravstvenu zaštiti te pravo na lijekove sa osnovne liste lijekova HZZO-a u 100% iznosu i nemaju obvezu sudjelovanja u njezinim troškovima ako je takva zdravstvena zaštita korištena u vezi liječenja kroničnih psihijatrijskih bolesti. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

depresiva je napisao:

Sve O.K. Znači li to da na svaku uputnicu ili recept koji je vezana uz moju kroničnu bolest neću trebat plačat participaciju a na ostalo ću morat,ak je tak onda O.K.

 

Da, tako nekako koliko sam uspio shvatiti iz prakse osoba koje su se s istim i susrele.

 

Imale su oslobođenje participacije na osnovu oboljenja od PTSP-a ali samo za lječenja vezana za tu bolest !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nilda je napisao:

Evo i tumačenje iz HZZO na temelju izmjena Zakona o .....:

 

Prema izmjenama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju od 18. lipnja 2010. godine pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret sredstava Državnog proračuna mogu ostvariti:

 

1. osigurane osobe s invaliditetom koje imaju 100% oštećenja organizma, odnosno tjelesnog

 

oštećenja prema posebnim propisima, osobe kod kojih je utvrđeno više vrsta oštećenja te osobe s tjelesnim

 

ili mentalnim oštećenjem ili psihičkom bolešću zbog kojih ne mogu samostalno izvoditi aktivnosti

 

primjerene životnoj dobi sukladno propisima o socijalnoj skrbi,

 

2. osigurane osobe darivatelje dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja,

 

3. osigurane osobe dobrovoljne davatelje krvi s više od 35 davanja (muškarci), odnosno s više od

 

25 davanja (žene),

 

4. osigurane osobe redovite učenike i studente starije od 18 godina,

 

5. osigurane osobe čiji prihod po članu obitelji u prethodnoj kalendarskoj godini ne prelazi utvrđeni imovinski cenzus

 

Da bi se utvrdilo da li možete ostvariti pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret Državnog proračuna, trebali bi uz Vašu ponudu za sklapanje ugovora za dopunsko osiguranje priložiti rješenje centra za socijalnu skrb ili Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, o utvrđenom tjelesnom ili mentalnom oštećenju odnosno psihičkoj bolesti zbog kojih ne možete samostalno izvoditi aktivnosti primjerene Vašoj životnoj dobi.

 

Nezaposlene osobe u skladu s navedenim izmjenama ne mogu više ostvariti pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret Državnog proračuna. Međutim, njihove postojeće police temeljem kojih su ostvarili isto pravo važe još još godinu dana od dana početka važenja.

 

 

Prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, osigurane osobe ostvaruju pravo na cjelokupno liječenje kroničnih psihijatrijskih bolesti. To znači da im se, u okviru prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja, osigurava zdravstvena zaštita koja uključuje primarnu, specijalističko-konzilijarnu i bolničku zdravstvenu zaštiti te pravo na lijekove sa osnovne liste lijekova HZZO-a u 100% iznosu i nemaju obvezu sudjelovanja u njezinim troškovima ako je takva zdravstvena zaštita korištena u vezi liječenja kroničnih psihijatrijskih bolesti. :misli:

 

 

 

 

Priznat mi je status rvi po osnovi bolesti i ozljede,znači li to da ću biti oslobođen plaćanja dopunskog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iskreno govoreči ovo je moje prvo saznanje da će branitelji na osnovi kroničnih bolesti biti oslobođeni plačanja participacije.Kolega Zozef,prema ovim zadnjim postovima odgovor na tvoje pitanje bi bio:ukoliko je tvoja bolest i ozljeda kronične naravi,imat češ pravo na oslobođenje a kroničnost bolesti će vjerovatno ocijenit tvoj liječnik primarne zaštite

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zozef, tvoj slućaj, a i moj bi išli pod 1., i to za više vrsti oštećenja. Za sada još nema točnog tumačenja ovog dijela

izmjena zakona.

 

Depresivac, samo za dijagnoze chr PTSP se ne plača ništa, ni za kakav pregled ili lijek - ali samo u vezi PTSP.

 

Inače, uz zadnji di pod 1. trebalo bi uz ponudu za sklapanje ugovora za dopunsko osiguranje priložiti rješenje centra za socijalnu skrb ili Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, o utvrđenom tjelesnom ili mentalnom oštećenju odnosno psihičkoj bolesti zbog kojih se ne mogu samostalno izvoditi aktivnosti primjerene konkretnoj životnoj dobi.

Negdje sam pročitao da time postajemo socijalni slučajevi.

 

Moje slobodno tumačenje promjena zakona je da se polako prilagođavamo EU, koja ne razlikuje HRVI od RVI ili od civilnih invalida.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sad sam ja možda malo mutav ali jedna stvar mi je potpuno jasna, pored chr diagnoze (za koju ne treba plačati dopunsko) ne samo ja već i večina drugih ima povišen krvni tlak, povišene trigliceride, problem sa ranjavanjem i slično, obzirom da za liječenje povišenog tlaka, masnoća i triglicerida te bolova moram svaki mjesec uzimati lijekove na koje nemam više oslobođenje za DZO jasno moi je slijedeće.

 

- ako se hoću liječiti moram uplatiti policu dopunskog osiguranja

- ako je uplatim koj će mi pimpek oslobođenje za liječenje chr dijagnoze kad ionako imam uplačenu policu.

 

Bravo za reformu, i ministra i HZZO i svu ekipu koja je to izmislila na čeli sa zna se

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

PrEsVeTli je napisao:

Sad sam ja možda malo mutav ali jedna stvar mi je potpuno jasna, pored chr diagnoze (za koju ne treba plačati dopunsko) ne samo ja već i večina drugih ima povišen krvni tlak, povišene trigliceride, problem sa ranjavanjem i slično, obzirom da za liječenje povišenog tlaka, masnoća i triglicerida te bolova moram svaki mjesec uzimati lijekove na koje nemam više oslobođenje za DZO jasno moi je slijedeće.

 

- ako se hoću liječiti moram uplatiti policu dopunskog osiguranja

- ako je uplatim koj će mi pimpek oslobođenje za liječenje chr dijagnoze kad ionako imam uplačenu policu.

 

Bravo za reformu, i ministra i HZZO i svu ekipu koja je to izmislila na čeli sa zna se

Pa i meni se čini da s obzirom na pojavu više bolesti vezane uz primarnu a koje se ne moraju tumačit kroničnim,morat čemo plačat dopunsko,još k tome treba uzet u obzir i godine branitelja,pa sve smo stariji,kaj je da je.... :misli::smijeh:
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U tome i je caka ! Sa tom dijagnozom si oslobođen svega plačanja u vezi nje, ali ne i drugo.

 

Zbog toga preporuka svim sličnim slućajevima, platite sami dopunsko zdravstveno osiguranje ! Pogledajte kako je teško kolegi Barekica.

 

Več sam pisao, moj bađo, je zbog profesionalne bolesti - azbestoza - oslobođen svega u vezi nje, ali ne i ostalo, pa si sam plača to dopunsko, jer kak veliju : bolest se lijepi na bolest, pa smo svi rizični.

 

Prije 7-8 godina, kada sam htio napraviti životno osiguranje, ni jedna osiguravajuća kuća me nije htjela, a tek na gadne prijetnje je jedna pristala, ali samo na nesretni slućaj ( a iskljućuju se svi uzroci smrti zbog mojih boleština ).

 

Mrljo, ja sam povlašten, osiguravao sam ja njih kad je trebalo. Onom suvlasniku Euroherca sam pisao da sam mu branio Hercegovinu dok je on tukao lovu, a sad hoće tući i mene ! :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija