Jump to content

molim za pomoć.....................

lilianlili

Preporučene objave

imam jedan problem i nezanm kako ga rijesiti,majka sam trogodišnjeg dječaka,trenutno se nalazim u postupku razvoda bračne zajednice koja je trajno i teško poremećena,neživim sa bivšim suprugom već više od godine dana iako naš brak nikada ni nije bio brak u doslovnom smislu riječi,uvjek su tu bile svađe i maltretiranja sa strane bivšeg supruga,čak je bilo i fizičkog obračuna u par navrata nakon čega je on rekao neka se ja i dijete iselimo van iz zajedničke kuće,nakon sto sam to napravila odmah sam pokrenula tužbu za rastavu braka,na prvoj raspravi sutkinja je odredila privremeno skrbnistvo meni kao i viđanje i susrete oca i djeteta,moj problem ja u tome što moj sud nije još uvjek gotov,czss je također odredio da se skrbništvo dodijeli meni iduća rasprava je u 9.mjesecu. u međuvremenu sam upoznala jednu krasnu osobu koja mi puno znači,naravno ne više od djeteta,ali koja je i u najtežim slučajevima uz mene i dijete,ta naša veza traje nekih 2.mj,moje dijete je jako dobro prihvatilo tu osobu i super se slazu a i on njega obozava,suprug je nedavno saznao da ja imam novu vezu i naravno poludio je i počeo me vrijeđat i ponizavat čak mi je rekao da to nisam smjela napravit jer smo jos u braku-iz toga sam definitivno zakljucila da on jos uvjek nije razdjelio partnersku i roditeljsku ulogu-te mi je vec u par navrata rekao kako ce se pobrinut da nedobijem skrbnistvo za dijete jer je revoltiran time sto ja imam nekoga,moje pitanje je: dali on stvarno moze zbog toga dobiti skrbnistvo nad djetetom? pritom naglasavam,iako to mozda nije bitno, da ja radim u djecjoj ambulanti kao med.sestra te da sam bila na porodiljnom do 3.godine jer je dijete imalo komplikacija u porodu i vodi se kao neurorizicno dijete, također želim reci da dijete ni u kojem slucaju nezanemarujem niti mu pruzam manje ljubavi nego do sada,čak štoviše i smirenija sam kad znam da imam oslonac i nekoga za razgovor kad mi je tesko,isto tako kad se nalazim sa tom osobom a dijete je prisutno mi nemamo apsolutno nikakve veze jedno sa drugim jer ta osoba zeli njemu biti prijatelj a ne da ga moje dijete dozivi kao prijetnju ili kao osobu koja ce mu uzet mamu.... molim vas da mi pomognete jer mi je jako tesko pri samoj pomisli da bi mogla ostat bez djeteta..... znaci dali zbog toga sto ja imam novu vezu mogu ostat bez skrbnistva :-?

Dijeli na drugim stranicama

ako ne zanemarujete djete možete se nadati da će djete biti povjereno vama na brigu i zajednički život.

kod fizičkog napada bilo bi dobro da je uredovala policija.

odluka suda ovisi o dokazima koje stranke iznose.

pošto si sa djetetom morala napustila zajedničku kuću koja je bračna stečevina od bivšeg traži najamninu za suvlasnički dio kuće (za godine unazad uvečano za zakonske zatezne kamate)

ne. ne možete ostati bez skrbništva, kao što ni Vaš bivši suprug neće ostati bez skrbništva, jer su, prema Obiteljskom zakonu, oba roditelja skrbnici zajedničkoj djeci, bez obzira da li su u braku, nikad ne bili u braku, u izvanbračnoj zajednici ili razvedeni. Vama je dijete privremenom odlukom povjereno na zajednički život i brigu, a otac i dalje ima pravo i dužnost brinuti se o djetetu i njegovim potrebama te sudjelovati u njegovu životu. očevo je pravo na sudu tražiti da se dijete povjeri njemu na zajednički život i brigu, ali će morati dokazati da je to za dijete bolja opcija. brinete li adekvatno o djetetu, nemate se čega bojati, bez obzira što ste u posljednjih godinu dana od prestanka bračne zajednice (razvodi se brak, bračna je zajednica prestala postojati kad ste odselili s djetetom :namiguje: ) upoznali osobu koja Vam je draga i ima dobar odnos s djetetom. da smo u meksičkoj sapunici, možda bi Vam mogao "trljati" nos zbog toga, ovako, to je tek pokušaj zastrašivanja, bez, još jednom naglašavam, ukoliko je dijete zbrinuto i zadovoljno, ikakve zakonske osnove.

p.s.

zašto bi zdravo odgajano dijete izmjenjivanje nježnosti između dvije odrasle osobe doživjelo kao pokušaj "uzimanja" majke? :misli:

hvala na pomoći,naravno ja i dalje zelim da bivsi suprug sudjeluje u odgoju djeteta jer je to njegovo dijete isto koliko i moje,i unatoč sudskoj odluci mi se i dalje moramo dogovarat oko svega vezano za dijete ali isto tako mislim da se moj privatni zivot vise njega netiče, to je njegov najveci problem sto on i danas još uvjek pokusava meni napakostit preko djeteta,a i ja mislim da je sve to s njegove strane samo zastrasivanje,sad sam konacno malo mirnija kad ste mi pomogli, vec sam razgovarala i sa osobom sa kojom sam u vezi o opciji da prekinemo vezu dok se sve ne rijesi ali mislim da time nebi nista puno postigla mozda bi bilo samo i gore jer se dijete naviknulo na njega i jako ga voli,a sto se tice njeznosti između mene i te osobe-shvatila sam da je moje dijete jako ljubomorno na sve iz moje okoline,čak kad me i moja mama zagrli on je ljubomoran pa mislim da nebi trebalo izazivat ljubomoru kod djeteta da ne napravim kontraefekt... naime dijete nije naviklo da mene bilo tko takne jer kao sto sam rekla moj brak nikad nije funkcionirao od samog početka nije tu bilo ni njeznosti ni nicega i zato je to djetetu na neki nacin strano,ali mi je opet drago sto osoba sa kojom sam sada u vezi jako puno paznje i ljubavi poklanja mome sinu i to me jako veseli da imam takvu osobu uz sebe koja mi pomaze sve vezano uz odgoj djeteta iako nikad nije bio ozenjen i nema svoje djece... mislite li da bi bez straha trebala nastavit vezu sa tom osobom i prepustit se?

...ali isto tako mislim da se moj privatni zivot vise njega netiče

upravo tako. jedna je stvar zadržati partnerski odnos zbog djeteta, a posve druga dopustiti da Vam osoba od koje ste se razveli i dalje upravlja životom.

...vec sam razgovarala i sa osobom sa kojom sam u vezi o opciji da prekinemo vezu dok se sve ne rijesi ali mislim da time nebi nista puno postigla mozda bi bilo samo i gore jer se dijete naviknulo na njega i jako ga voli...

prekinuti vezu zato jer se Vašem bivšem suprugu ne sviđa što nekog imate poprilično je besmisleno, dapače, time biste mu omogućili da i dalje upravlja Vašim životom, što mu je očito i cilj.

a sto se tice njeznosti između mene i te osobe-shvatila sam da je moje dijete jako ljubomorno na sve iz moje okoline,čak kad me i moja mama zagrli on je ljubomoran pa mislim da nebi trebalo izazivat ljubomoru kod djeteta da ne napravim kontraefekt. naime dijete nije naviklo da mene bilo tko takne jer kao sto sam rekla moj brak nikad nije funkcionirao od samog početka nije tu bilo ni njeznosti ni nicega i zato je to djetetu na neki nacin strano

grlite li Vi svoje dijete i ono Vas? zašto mu se onda čini čudnim ako Vaša mama to isto učini s Vama? koliko god odrasli bili, još uvijek ste njezino dijete i normalno je da Vas ima potrebu zagrliti. recite malenom tako i ustrajte u tome unatoč njegovim ljubomornim ispadima; izbjegavanje situacija u kojima Vi nekoga grlite i ljubite i obrnuto loš je način rješavanja djetetove ljubomore. mora se naviknuti na ideju da i drugi ljudi vole Vas i Vi njih i da time Vaša ljubav prema njemu nije nimalo manja. skirvanjem mu (osim da je muljanje dobar način riješavanja problema) šaljete i nekoliko loših poruka: prvo, stavljate mu do znanja da svojim ponašanjem može kreirati Vaše (vrlo Vam se lako i u relativno kratkom vremenu može desiti da Vam umjesto supruga dijete počne upravljati životom, a od njega se razvesti ne možete).drugo, dijete o odnosima u obitelji i međuljudskim odnosima općenito, a posebice vezama, uči promatranjem odnosa svojih najbližih, a Vi mu svojim ponašanjem dajete sliku da su odnosi kakve pamti (jer drugačije ne vidi, obzirom da se skrivate od njega) iz Vašeg braka jedini način na koji ljudi koji se vole trebaju funckionirati.

...iako nikad nije bio ozenjen i nema svoje djece...

na žalost, kako biti dobar partner u braku i dobar roditelj nigdje se ne uči, uglavnom se svi snalazimo kako najbolje znamo i umijemo...neki su imali sreću da su imali dobar uzor u vlastitim roditeljima, neki imaju urođen osjećaj za druge ljude, neki su pak iz problematičnih obitelji pa su se zarekli da će njihov život izgledati drugačije...a neki imaju nekoliko brakova iza sebe s pripadajućom djecom, i još uvijek rade iste pogreške :namiguje:

mislite li da bi bez straha trebala nastavit vezu sa tom osobom i prepustit se?

samo ukoliko ste oboje vezom zadovoljni. a Vi najbolje znate možete li se s povjerenjem prepustiti ili ne.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija