Jump to content

Pravo HRVI na popust za kupljeni stan


ILIJAS6

Preporučene objave

Svi HRVI koji su dobili trajno rješenje(za stalno) a imali su stanarsko pravo i otkupili su i platili stan u gotovini ili otplatom na rate imaju pravo temeljem članka 55. a u svezi članka 16. Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko da uz ostvareni postotak tjelasnog oštećenja umanjimu se kupoprodajna vrijednost stana (npr. za tjelasno oštećenje od 30% ) za toliko mu se umanjuje ukupna vrijednost stana bez obzira dali je u cijelosti stan otplatio ili ga otplaćuje na rate.

 

Jedini je uvjet da je HRVI sa trajnim rješenjem, svak onaj koji je naslijedio ili kupio takav stan ne mogu ostvariti to pravo.

 

Za više informacija obratiti se MORH-u: Služba za stambene poslove tel: +385 (1) 4861-825 ili Služba za nekretnine, graditeljstvo i zaštitu okoliša tel: +385 (1) 6631-032,

 

Zakon možete preuzeti sa ove web stranice: http://www.zakon.hr/z/275/Zakon-o-prodaji-stanova-na-kojima-postoji-stanarsko-pravo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ILIJAS6, hvala na konkretnim podatcima, stvarna pravna pomoć.

 

Nisam našao kako se primjenjuje taj Zakon na slučaj kada je branitelj počeo sa otplatom stana na koji ima stanarsko pravo, još 1996. dok je bio u DVS, bez HRVI.

Sada je u mirovini, ima HRVI 40% stalno od 2. mjeseca 2010.

Da li i takav slučaj ima pravo na ¨popust¨ od 40% ili ne ?? :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nilda je napisao:

 

Nisam našao kako se primjenjuje taj Zakon na slučaj kada je branitelj počeo sa otplatom stana na koji ima stanarsko pravo, još 1996. dok je bio u DVS, bez HRVI.

Sada je u mirovini, ima HRVI 40% stalno od 2. mjeseca 2010.

Da li i takav slučaj ima pravo na ¨popust¨ od 40% ili ne ?? :palac:

 

Da Nilda, imaš pravo na popust od 40%.

Pozdrav...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo, zvala sam broj 01/4861-825, i objasnila za stan koji otplačujemo od 1996. godine, a od prije par mjeseci imam HRVI 40% stalno.

Prespojili me na odjel prodaje, i djelatnica mi provjerila sve podatke u bazi, sve je točno.

Trebam poslati MORH-u, služba za stambene poslove, zahtjev da se aneksom ugovora, izmjene rate, ili izvrši otplata odmah.

Cjena stana se umanjuje ( meni 40% ) za vrijednost koja je izračunata na dan sklapanja ugovora o otplati.

Pošto otpačujemo na rate već 16 godina, djelatnica MORH-a kaže da je stan možda več i preplačen.

 

Zahtjev, podatke o ugovoru, preslika trajnog rješenja HRVI ( ne treba ovjeravati ), poslati na fax 01/4861-925, i kaže da se sve brzo rješava.

 

Još jedna briga manje, i nadam se da je sve točno kako sam dobio informacije, a ILIJAS6 - puno hvala ! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nilda je napisao:

Još jedna briga manje, i nadam se da je sve točno kako sam dobio informacije, ! :palac:

 

ZNG-a je napisao:

a dali iamju hrvi koji su si sami kupili stan kakav poust,ako nisam imao stanarsko pravo???ili da čekam do groba da mi dodijele gajbu.

 

Nilda, pošalji što su Ti tražili i vrlo brzo ćeš dobiti izrađeni novi aneks kupoprodajnog ugovora, sva sreća da si pretplatila dobro će doći u ova krizna vremena!

 

ZNG-a, nažalost po osnovu ovih odredbi zakona ništa od toga.

Pozdrav...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolega zng-a i ja sam se samostalno stambeno zbrinuo tj. kupio stan po trzisnim uvjetima kod poslovne banke,naravno uz visoke kamate i to cu otplacivati do kraja zivota.Zvao sam MOBMS i pitao imam li kakve olaksice.Naravno odgovorili su da nemam posto sam se sam stambeno zbrinuo.Jedino su mi rekli da mi je sada duznost da se odjavim u upravi za stambeno zbrinjavanje da me oni mogu skinuti sa liste.Toliko od njih.Bio sam otvorio jednu temu gdje sam predlagao da bi bilo dobro da drzava pruzi novcane poticaje braniteljima da se pokusaju sami stambeno zbrinjavati.Na to me je potakla nedavna inicijativa sa novcanim poticajima opcenito gradanima Hrvatske da kupuju stanove ali i to je neslavno zavrsilo tj. potpuno je propalo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ima li netko možda saznanja u svezi ove teme,al samo dase radi o stanovima vlasništvo mup-a.naime odredba narečenog čla.o kupnji szanova uvažava se od strane MORH-a za stanove njihova vlasništva no dali i mup ima isto tako obvezu da postupa po tom čl. .pitam obzirom da otplatu stana plaćam za stan vlasništvo kupljeno od mup-a.Hvala. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako se otkup stana vrši po zakonu o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo tada HRVI ima pravo na popust kod otkupa stana (i jednokratnog i obročnog otkupa).

uz papire za otkup stana trebalo je priložiti i drugostupanjsko rješenje o invalidnosti ili ga naknadno dostaviti (po primitku rješenja)

 

prizna se i popust cijene za otkup stana i na članove kućanstva koji su invalidi (civilni ili Domovinski rat)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e sad tko tu govori neistine.morh tvdi i kaže da postupa po tomčl. dok mup odgovara da je to samo ako sam 1995 godine imao status rvi onda se primjenjuje taj čl...mislim da tu nešto neštima ,jedni priznaju dok drugi taj isti zakon drugačije primjenjuju-naravno u njihovu korist. kakva sad ja imam prava po tom pitanju i kome da se obratim.dali kao rvi imam pravo na recimo kredit za kupnju stana umanjen za taj postotak ili za kredit recimo isplate djela stana u kojem živim sa ml.sinom nakon razvoda braka,stan sam dobio ja ,moje stanarsko pravo kao djelatnik mup-a pa u svemu tom dali netko vidi što bi i kao mogao zakonski realiirati svoju trajnu nespsosobnost za rad hrvi. Hvala. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

deltacro je napisao:

e sad tko tu govori neistine.morh tvdi i kaže da postupa po tomčl. dok mup odgovara da je to samo ako sam 1995 godine imao status rvi onda se primjenjuje taj čl...mislim da tu nešto neštima ,jedni priznaju dok drugi taj isti zakon drugačije primjenjuju-naravno u njihovu korist. kakva sad ja imam prava po tom pitanju i kome da se obratim.dali kao rvi imam pravo na recimo kredit za kupnju stana umanjen za taj postotak ili za kredit recimo isplate djela stana u kojem živim sa ml.sinom nakon razvoda braka. :palac:

 

Nebi smjelo biti razlike u primjeni narečenog Zagona, koliko je meni poznato on bi se trebao primjenjivati jednako za mup i za morh kao i za ostale stanove na kojima je HRVI kod sklapanj kupoprodajnog ugovora bio nosioc stanarskog prava, bez obzira kada je ugovaratelj u ovom slučaju HRVI stekao trajni status hrvi njegovo pravo teče od pravomoćnosti drugostupanjskog rješenja i ima pravo na popust na otkupljeni stan u visini utvrđene invalidnosti.

Kredit ne podpada pod ovaj zakon.

 

Molim ako tko ima drugačije saznaje neka me ispravi!

Pozdrav...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

naravno da se slažem sa ovom opcijom da bi i mup trebao kao i morh primjeniti odredbe tog čl. tog zakona,samo ja sam razgovarao sa uposlenicom u mup-u i ona meni kaže da bi oni to uvažili primjenu zakona samo da sam u trenutku sklapanja ugovor imao status rvi,na njezinu žalost a moju sreću tada sam još mogao raditi no već sam tih godina imao poteškoće zdravstvene i kako sad i kome se obratiti zar je moguće da isti zakon ima različitu primjenu u praksi.eto ja bih molio nekog tko bi mogao nešto više objasniti o ovome pa možda i da mi predloži što bi mogao poduzeti glede ostavrenja prava u svezi otkupa stana korištenja te povlastive invalidnosti.svaki pravni savijet je dobrodošao,hvala ..Pozdrav ! :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija