Jump to content

zaposlenik daje otkaz poslodavcu - hitno


naty

Preporučene objave

Poštovani,

zaposlenik je telefonski obavijestio poslodavca da želi radnu knjižicu i da ne želi više raditi,nije se pojavio na poslu. Kao poslodavac, ukoliko zaposlenik zahtjeva radnu knjižicu odmah kao u ovom slučaju, da li smo dužni priznati mu godišnji odmor s obzirom da bi na njega imao pravo jer je u radnom odnosu više od 6 mjeseci. Koja su prava i obveze poslodavca u ovom slučaju i kako postupiti? Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav,

zatražite da se radnik očituje pismeno da daje otkaz- ne telefonski. Ovdje se radi o izvanrednom otkazu od strane radnika. Možda se radi o tome da je radnik već našao novi posao te zato treba hitno radnu knižicu, pa potpišite otkaz radnika radi prijelaza kod novog poslodavca- ne morate mu dati godišnji. Može vas eventualno tražiti potvrdu da nije koristo godišnji osmor za ovu godinu pa će novi poslodavac preuzeti tu obvezu. Vaša obveza je: na očitovanje radnika da daje otkaz potpisati ugovor o otkazu, izdati obrazac o isplaćenoj plaći, vratiti radnu knižicu- nakon odjave sa hzzmo i hzzo, te potvrdu da nije korišten godišnji odmor. Što se tiče prava- nemate ih, nažalost Zakon o radu je "propustio" urediti poslodavčeva prava, već samo obveze. U ovoj državi najgore je biti poslodavac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

naty,

pa baš se nebi složio sa g.anavir da je Zakon o radu "propustio urediti poslodavčeva prava". Primjerice u Vašem slučaju.

1. Točno je da usmeni otkaz,kako je to opisala anavir,nema pravnu snagu.

2. S obzirom da Vaš radnik nije dostavio izvanredni otkaz (niti izrazio želju za dogovorom ili kojim drugim načinom prestanka radnog odnosa-pismeno)u pismenoj formi, te samim tim nije obrazložio koji su po njemu "opravdani razlozi i vaša "krivnja za otkaz",zbog kojih radni odnos nije moguć (to što je radnik pronašao drugi posao nije valjan razlog za izvanredni otkaz od strane radnika)daje Vam za PRAVO da vi njemu nakon tri dana što se nije pojavio na poslu i nedolazak opravdao potvrdom o "privremenoj nesposobnosti za rad" (prema-čl.77st.1. Zakona o radu)uručite Izvanredni otkaz ugovora o radu zbog skrivljenog ponašanja. Znaći da ipak imate sasvim određeno PRAVO. Osim toga ukoliko Vam je učinjena šteta,imate pravo potraživati naknadu iste (naravno to biste morali i dokazati u eventualnom postupku pred sudom. Ovaj Vam način nebih preporučio jer će vam izazvati gubitak vremena i troškove,nepotrebno).

3.Vi se možete o prestanku radnog odnosa i dogovoriti sa radnikom "Sporazumom" u kojem ćete "izmiriti" eventualna obostrana potraživanja i navesti sve bitne činjenice po ispunjenju kojih radni odnos sa radnikom,prestaje. Dakle sporazum je dvostran akt koji uz vas potpisuje i radnik (preporučam ovu formu prestanka ugovora o radu,jer nema šanse da izazove daljnje dubioze sa eventualnim "povlačenjem" po sudu).

4.Što se GO tiće,vi ćete morati isplatiti radniku cijeli GO jer je isti stekao pravo korištenje istog i kod vas radio duže od 30.06 a po novom Zakonu o radu koji je stupio na snagu 01.01 ove godine. (Nema više prenošenja GO na sljedečeg poslodavca osim u slučaju da je radni odnos prestao prije 30.06 pa biste mu vi platili srazmjerni dio a sljedeći bi mu poslodavac morao osigurati korištenje ostatka GO).

O dokumentima i postupku s njme sve je rekla anavir.

Eto,dakle radnik ne može samo tako ne doći na posao i nemože samo tako prekinuti ugovor o radu. Za to postoje Zakonske odredbe i pravila ponašanje koja su propisana za obje strane iz ugovora o radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani cigo1,

 

zahvaljujem na Vašem iscrpnom odgovoru. Još uvijek raspolažemo samo sa usmenim otkazom. Već 2 dana se nije pojavio na poslu. Mislimo da je najbolje napisati sporazumnu odluku o raskidu ugovora o radu(kad se pojavi).

Da li se stavka 4. u Vašem odgovoru odnosi i u slučaju ako zaposlenik potpiše sporazumnu odluku da od poslodavca ne potražuje ništa osim osobnog dohotka za odrađeni period tekućeg mjeseca?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naty,

sporazum nijhe nikakva odluka. Vi sačinite sporazum. U njemu navedite sve relevantne bveze koje mislite da se tiću obiju strana: npr. sa njegove obveze- povrat alata ili stedstava za rad koja je dužio radnik,osobna zaštitna sredstva,eventualna novčana ili druga dugovanja...sa vaše strane: obvezu isplate plaće po dospjeću,povrat radne knjžice u zakonskom roku, odjave sa hzmo i hzzo,pk-1 karicu,isplatu GO ukoliko nije koristio ili djela ako je dio koristio...i sl.

Sporazum mu dajte na uvid na dan, dva ukoliko će mu to biti potrebno te ukoliko smatra potrebnim da doda išta sastavite novi sporazum i onda ga oboje potpišite. Time ćete zaključiti taj prestanak ugovora o radu tj. radni odnos sa vašim radnikom na dan odjave. Eto to bi bilo to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod sadašnjeg poslodavca radim od 01.06.2004.godine na neodređeno vrijeme. 24.06.2010.godine potpisali smo sporazuman raskid ugovora o radu. Otkazni rok traje mi do 31.07.2010.godime. U ovoj godini iskoristila sam pet dana godišnjeg odmora. Pošto mi poslodavac mora isplatiti neiskorišteni godišnji odmor zanima me koliko dana godišnjeg odmora imam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija