puci1 objavljeno: 22. srpanj 2010. Dijeli objavljeno: 22. srpanj 2010. proglašena sam nakon 32 godine radnog staža tehnološkim viškom.Zakonom imam pravo na otpremninu u visini 10 brutto plaća.Dogovor s poslodavcom je da nemoram odrađivati otkazni rok,za tri mjeseca otkaznog roka nudi mi povećanu otpremninu u iznosu 3 netto plaće . Poslodavac prema meni duguje mnogo prekovremenih sati koje vodi kao preraspodjelu.Kako sam u otkazu nudi mi plaćanje također kroz povećanu otpremninu, ali iznos manji i od netta u redovnoj isplati.Također poslodavac mi duguje g.o. za 2009 i 2010.Pitanje je imam li pravo na povećanu otpremninu za ova potraživanja u brutto iznosu, a ne u nettu kako mi se nudi.Također jedna opcija za nadoknadu g.o. poslodavac nudi isplatu jednokratno kroz zadnju plaću koja ne ulazi u prosjek za obraćun redovne otpremnine i s tim me oštećuje jer su velika davanja za porez.Koja su moja prava? Kakav da zauzmem stav?Rezime svega ovoga je imam li pravo tražiti povećanu otpremninu za sva ova potraživanja obračunata u brutto iznosu i jeli poslodavac dužan udovoljiti mojem zahtjevu? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
cigo1 odgovoreno: 23. srpanj 2010. Dijeli odgovoreno: 23. srpanj 2010. puci, Za utvrđivanje osnovice za otpremninu polazi se od plaće koja se u smislu Zakona o radu utvrđuje kao plaća u bruto iznosu te se za izračuun uzimaju primici od naknada i plaća isplaćenih u protekla tri njeseca. Dakle obračun otpremnine mora biti u brutu. Kada je riječ o otpremnini i poreznim obvezama,neoporezivi dio (bio je 6400 kn,sad neznam koliki je. pitajte na poreznoj upravi ili kod inspektorata za radne odnose)od 6400 knpo godini staža (ili 8.400 ako je radnik pretrpio ozljedu na radu). Iznos koji bi prelazio ovaj iznos oporezuje se prema odredbama Zakona o porezu na dohodak i Pravilnika za isto. Sve ostalo što ste pitali stvar je dogovora između vas i poslodavca a koji dogovor morate sačiniti u pisanom obliku- SPORAZUM. Običaj je da pola oporezivog dijela otpremnine snosi poslodavac a pola radnik. To što vam niste koristili GO jest prekršaj poslodavca ukoliko vam nije isto omogučio na način da vam izda rješenje. Ukoliko ste rješenje dobili i potpisali a go niste koristili e onda ste to učinili svojom voljom. Poslodavac vas nemože prisiliti da koristite GO, ako to vi ne želite. S obzirom da je naknada (novčana) za nekorištenje GO zapriječena prema Zakonom o radu onde je nemožete ni potraživati. Ovo je također za "dogovor" sa poslodavcem (kako će on vama uvečati otpremninu za iznos neiskorištenih GO i istu isplatiti) Što se prekovremenih sati tiće vi ste dobivali obračune plaća i niste reagirali kada vam nisu bili isplačeni niti obračunati. Trebali ste uložiti prigovor u vidu Zahtjeva za zaštitu prava pod prijetnjim obračanja inspektoratu pa biste sada imali temelj za tražiti naknadu za prekovremeni rad. Ovakoukoliko ne dogovorite sa poslodavcem tu ispalatu i on vam to ne isplati dobrovoljno,zakonski nečete moći "utjerati" dug. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.