Jump to content

pristup javnom putu


anonimno

Preporučene objave

Upravo sam se vratila iz Ureda prostornog uređenja Split gdje me različito informuraju: te da je potrebna lokacijska za put, a za koju imam pravni interese jer se dio puta (58 m2) nalazi u mojoj čestici; pa onda da to ipak ne mogu ja pokrenuti već Grad Split jer da put mora biti uknjižen na jvano dobro. Gdje je onaj arhitekt koji se javlja na forumu.Možda nam on može pomoći. Ja sam odlučila u ponedjeljak poči kod šefice ureda i zatražiti njeno mišljenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo nije direktno problem arhitekture ali evo:

1. Da bi neka parcela postala građevinska ona treba zadovoljiti neke uvjete od kojih je jedan da MORA IMATI PRISTUP JAVNOJ PROMETNOJ POVRŠINI.

2. Prema tome vaša parcela mora graničiti sa javnom prometnom površinom na način da ćete vi svoju parcelu na kojoj će biti cesta POKLONITI GRADU. Grad je dužan pravno regulitati tu cestu (lokacijske i ine dozvole) kao i urediti je (mada Vam je u praksi najjednostavnije da je sami asfaltirate jer ćete se načekati da to netko drugi učini).

3. Predlažem da malo pročitate raspravu na "stvarno pravo - problemi sa dobivanjem lokacijske dozvole". tamo ljudi tvrde da grad mora od njih kupiti površinu za cestu dok vi želite gradu pokloniti a nemožete. Tko će našim ljudima ugoditi?

4. Ako Vašoj teti nije u interesu pokloniti gradu suvlasništvo nad svojom parcelom, predlažem da ga onda od nje otkupite i zatim poklonite gradu.

Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam onaj anonimac iz prošlog posta, koji zabunom nisam potpisao svojim uobičajenim potpisam zbog čega se ispričavam.

A zašto prometnica nije i ne može biti privatna? Naime praksa svih kulturnih zemalja je pokazala da je dobro ako je javna prometnica javno dobro. Naprimjer, kad bi bila privatna netko bi se mogao sjetiti pustiti bradu, staviti balvane preko prometnice i proglasiti se gazdom. Je li jedan primjer dovoljan?

Predlažem da proučite evropske zakone (svejedno zapadna, srednja ili istočna Evropa)!

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa što onda? Nek pusti bradu i stavi balvan na ulaz u svoje dvorište ako ga volja! A ako je to put preko kojega i susjedi idu na svoju parcelu, onda im on mora ustupiti prolaz za neku cijenu, dakle prodati dio terena susjedu. Ako su suvlasnici, ne može jedan čovik staviti balvan bez da pita drugog, ali ako se njih dvojica slože da stave balvan, zašto ne bi? :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo ovako piše u Prostornom planu uređenja Grada Splita, a za područje na kojem se nalazi moja parcela:

9. MJERE PROVEDBE PROSTORNOG PLANA

Članak 79.

Za izgrađena područja izvan obuhvata GUP-a propisanog ovim Prostornim planom, izvan područja obvezne izrade detaljnijih planova, omogućava se izgradnja novih, zamjena i rekonstrukcija postojećih građevina na urbanistički nedefiniranim lokacijama (urbanistički definirana lokacija je ona koja se nalazi unutar izgrađenog dijela građevinskog područja s utvrđenim sustavom javno prometnih površina i osnovnom komunalnom infrastrukturom koju čine pristupne kolne i pješačke površine odgovarajuće širine, te objekti za elektroopskrbu i opskrbu vodom te odvodnju prema lokalnim prilikama), ako je prethodno ishođena lokacijska dozvola za dio ulične mreže neophodne za osiguranje priključka.

 

Imate li kakvu ideju drukčiju od one da se mora raditi o javbom putu? Dobro bi mi došla :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija