Jump to content

Porodiljna naknada


anonimno

Preporučene objave

Dali će majka trećeg djeteta zaposlena od 01.11.2005. te od 01.02.2006. na komplikacijama (tri mjeseca) imati problema kod isplate porodiljne naknade, naime imam nekakve informacije da po nekakvom "novom zakonu" da bi se iplaćivala porodiljna naknada potrebno je biti osiguran najmanje 6 mjeseci u kontinuitetu.

Gospođa je bila prijavljena na 3900.00 kn, koliku naknadu može očekivati ukoliko ima pravo na istu.

Hvala svima na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Informacije do kojih sam ja dosla su slijedecei:

Da bi visina porodiljne naknade bila u prosjeku place, trebaju biti isplacene bar 2 place na Er-1 obrascu a da zena nije isla na komplikacije!!

Ukoliko je isla na komplikacije, prima minimalac od 1600 kn ukoliko nije imala 6 mjeseci staza prije tog.

 

Takav je zakon. Praksa je koliko cujem drugacija svugdje od zaposlenika do zaposlenika hzzo-a. Toliko o nasoj pravnoj drzavi.

U svakom slucaju, gospoda ce naknadu primati, samo ce biti minimalac radi komplikacija u trudnoci.

je napisao:

Dali će majka trećeg djeteta zaposlena od 01.11.2005. te od 01.02.2006. na komplikacijama (tri mjeseca) imati problema kod isplate porodiljne naknade, naime imam nekakve informacije da po nekakvom "novom zakonu" da bi se iplaćivala porodiljna naknada potrebno je biti osiguran najmanje 6 mjeseci u kontinuitetu.

Gospođa je bila prijavljena na 3900.00 kn, koliku naknadu može očekivati ukoliko ima pravo na istu.

Hvala svima na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eto, da Vam još jednom pokušam pojasniti o čemu se ovdje radi i zašto je to otprilike tako kako ste napisali. Kod rodiljnih naknada ne primjenjuju se ista pravila igre koja se primjenjuju kod "komplikacija" . Komplikacije u trudnoći spadaju pod institut naknada plaća za vrijeme bolovanja, te se kod toga kao uvjet uzima prethodni staž osiguranja od tih famoznih šest mjeseci (propisano Zakonom, i Pravilnikom o pravima...) Ukoliko nema 6 mjeseci propisanog staža osiguranja, tada se takvoj ženi za vrijeme komplikacija (nadoknade plaće) isplaćuje tih minimalnih 850 kn. Rodiljna se naknada za prvih 6 mjeseci računa (za zaposlenu ženu) i obrađuje na potpuno drugačiji način, odnosno tamo nije uvjet 6 mjeseci prethodnog staža osiguranja već je uvjet da bi bila isplaćena naknada u 100% iznosu od iznosa zarađene plaće, radni odnos, da su isplaćene dvije plaće. Te dvije isplaćene plaće ne dijele se sa 6 mjeseci već se računa upravo njihov prosjek za visinu rodiljne naknade. Dakle moguća je i situacija da se trudna žena zaposli, da ima dvije isplaćene plaće, da ode na komplikacije, da ima komplikacije 850 kn, a rodiljnu naknadu 4250 kn prvih 6 mjeseci i 2500 kn drugih 6 mjeseci djetetova života. Svaki je slučaj zasebni, zavisi u kojoj su fazi isplaćene te dvije plaće, kad je stupila na komplikacije i kad stupa na porodiljni dopust, nema preklapanja slučaja i slučaja, svaki se računa i obrađuje pojedinačno, a to mnoge žene zbunjuje. Probajte razdvojiti dvije stvari 1) nadoknadu plaće za vrijeme bolovanja 2) rodiljne naknade, računajte svaku zasebno prema propisanim pravilima i ne bi trebalo biti problema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dragi gospodine rubens- već sam se bila pomirila sa činjenicom da ću imati minimalnu rodiljnu naknadu- kad pročitah tvoj odgovor. Naime moj slučaj je sljedeći: Zaposlena od 1.9.2005. Radim do 23.11.,te zbog komplikacija u trudnoći moram do daljneg na bolovanje. Sada primam minimalac za komplikacije 850 kn. Po tome kako ti pišeš- ja bih trebala imati pravo na porodiljnu naknadu u visini plaće-jer imam 2 isplaćene plaće na er-obrascu. Staža nemam prethodnog-ali ako staž ide za vrijeme bolovanja- onada zašto mi u hzzo-u kažu kako nemam pravo na porodiljnu naknadu u visini plaće jer sam na komplikacijama, a prethodnog dovoljnog staža nemam. Molim vas- kome da se žalim, kako da dokažem svoje pravo...Jer da nam nije svakom svaki novčić neophodan ne bi ni započinjali rad u drugom stanju. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako su te dvije isplaćene plaće isplaćene unutar obračunskog razdoblja koje se uzima za obračun rodiljne naknade, a to je razdoblje od 6 mjeseci prije dana očekivanog poroda, te ako ste na dan stupanja na porodiljni dopust u radnom odnosu, tada bi se trebala obračunati ona "viša" naknada koja vas zanima, ako to nije slučaj, odnosno ako te dvije isplaćene plaće nisu isplaćene 6 mjeseci prije dana stupanja na porodiljni dopust, odnosno ako vam je radni odnos prestao, tada ne. Onda je minimalac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Te dvije plaće su isplaćene u razdoblju od 6 mjeseci, prije dana očekivanog poroda i dobila sam posao na neodfređeno vrijeme-znači ispunjavam sve te uvjete-a opet me u hzzo-u samo otpile( kao da mi daju iz svog osobnog novčanika,a ja ću ionako to kroz svojh radni vijek već otplatiti-pa ne misli danas nitko imati 10-ero djece s obzirom na tako super uvjete...) Možete li mi molim vas reći, kako da se izborim za svoje pravo????Gdje da se žalim, ćime da dokažem..??? :-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim vas da mi kažete koliko iznosi rodiljna naknada uz slijedeće uvjete:

- radila sam od 05.01. - 15.12. 2005.

- radila sam pola radnog vremena (4 sata).

Uz gore nabrojene uvjete, da li imam pravo na 800 kn naknade ili 450 kn naknade?

Da li je iznos naknade potkrijepljen kakvim pravilnikom ili odredbom (zakonom).

Hvala!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...
  • 3 mjeseci kasnije...
  • 4 tjedna kasnije...
  • 2 mjeseci kasnije...

Moj muž i ja smo vam napravili slijedeće. Kad je mala imala 5 mjeseci prijavili smo ga kao kućnog majstora kod moje bake )bitno da je drugo prezime i to jedan mjesec u nazad (ja sam trebala početi raditi 01.10., a njega smo prijavili s 01.09.). Platili smo za tih mjesec dana nekih 800,00 kuna davanja (zdravstveno , mirovinsko i dr). Sve obrasce koje smo dobili na HZZOu smo odnesli kod jedne računovodkinje koja nam je napravila obračune i dala uplatnice, sa kojima smo pičili na FIN-u, i dr. Naplatila nam je za 50 kuna. Vjerujte mi vrijedilo je. Nakon toga predali smo papire za njegov porodiljski dopust. Dobivao je po 1600,00 kuna mjesečno naknade i do do 14 mjeseca starosti djeteta, jer očevi imaju nagradno dva mjeseca od države, čini mi se ako su najmanje 3 mjeseca na porodiljskom. To smo saznali kada smo predali papire i kada je on dobio rješenje. Tako da vam je moj muž nakon toga kada se vratio na biro imao 9 uzastopnih mjeseci staža i imao pravo primati naknadu od biroa ( ima od prije 12 g staža) godinu dana po 1000 kuna i brinuo se o našoj curici. Raspitajte se najprije na birou koliko uzastopno odnosno sa prekidima morate raditi da bi imali pravo na njihovu naknadu. Onda odite u HZZO. Ako vam bude trebalo jedan ili dva mjeseca da bi dobili naknadu kasnije od biroa znajte da možete platiti staž retroaktivno u nazad. Ne sjećam se točno za koliko mjeseci mi je žena koja radi po pitanju "kućanstava" tada rekla na HZZOu, čini mi se do godinu dana unazad.

Kad budete to poplaćali odite prijaviti svoj dio porodiljskog i uživajte. Imajte na umu da vaša žena dok budete na porodiljskom neće moći koristiti bolovanje zbog bolesti djeteta, no kada budete bili na birou nakon porodiljskog i primali naknadu od njih može bez problema koristiti bolovanje. Budite uporni i tražite ono na što imate pravo. Barem u našem uredu u Opatiji, one žene koje rade po pitanju porodiljskog držale su se kao da ih pitam da mi daju njihovu plaću, a ne da mi pomognu u tome da dobijem ono što me pripada. Sretno i uživajte u bebi jer to sve jako brzo prođe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...

Ovako imam pitanja.

Radim nekih 4 mj. i u međuvremenu sam ostala trudna pa me je doktorica poslala na komplikacije (strogo mirovanje, cuvanje trudnoce...) Prije toga nisam radila pa nekih godninu dana (mozda vise) sada mi kazu da nemam pravo na više od tih nekih 800 kn bolovanja i 1600 kn porodiljnog jer nemam radnog odnosa unazad godinu dana dovoljno. Samo jedna vrsta tableta koje pijem kosta me 160 kn, one mi traju 12 dana samo, znaci na njih mjesecno potrosim vise od pola tog novca sto dobijem od hzzo-a, da ne govorim od drugim stvarima. Dali postoji mogucnost da dobijem vecu naknadu??

Pomozite

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...

Neznam da li je ova tema uopće još aktivna jer poslije 2007 ne vidim da je itko odgovarao na pitanja, no svejedno ću postaviti pitanje.

Planiramo drugo dijete mada sam još uvijek na porodiljnom i zanima me sljedeće...Kada sam odlazila na čuvanje trudnoće s ovim djetetom gledao se prosjek plaće zadnja 3 mjeseca,čula sam da po novome je to 6 mjeseci.Kako se obračunava onda prosjek ako bih s porodiljnog išla na čuvanje trudnoće?(Zaposlena sam).

 

S obzirom da sam se udala i rodila i mjesto stanovanja mi se promijenilo te mi je tako posao sada udaljen preko 100km razmišljam o soluciji da dam otkaz brat me prijavi u svojoj firmi gdje bih si sama plaćala doprinose..da li ako odem na očuvanje trudnoće on snosi troškove tog bolovanja(u ovom slučaju ja) ili HZZO?I kolika mi mora biti prijava da bih dobila max. kasnije na porodiljnom?Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam pitanje,trudna sam i morala sam otvoriti komplikacije u trudnoći,ugovor o radu mi je na određeno vrijeme i ističe 25.09.2012.(a na bolovanju sam od 31.08.2012.),zanima me dali imam pravo primat naknaadu i kada mi istekne ugovor tj.čitavo vrime dok sam na bolovanju ili imam pravo na naknadu tek kada rodim??!!

hvala unaprijed.pozz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija