Jump to content

Neispravno popunjen zapisnik o alkotestiranju


daevmod

Preporučene objave

Unaprijed se ispričavam ako slična tema postoji na forumu. Zadnja dva dana već čitam ovaj forum tražeći odgovor na moje pitanje i, niti sa pretraživanjem, nisam bliže odgovoru.

 

Naime, u prošli četvrtak mi se desilo par stvari u životu koje su me prilično potresle (izbugio posao, pritisak od roditelja da završim faks, cura raskinula samnom). Da, sve u jednom danu.

Nisam mogao spavati i odlučih se provozati i popiti nešto. To je bilo oko 4 ujutro. Otišao sam do benzinske postaje i kupio 2l piva. Nakon toga sam otišao u industrijsku zonu i našao mjesto (slijepu ulicu gdje još ni asfalt nije dovršen jer je kompletna četvrt u izgradnji), minimalno 1km od bilo čega živog, parkirao sam auto, ugasio ga, pustio si glazbu i počeo piti to pivo u prilično melankoličnom stanju sa namjerom da tu odspavam i razbistrim se malo. Nisam želio ići kući.

Jedno sat vremena nakon mog uparkiravanja, ugledah GRANIČNU policiju kako se parkira ispred mene (dolazila je sa nekog puta gdje nema asfalta i razdvajale su nas velike betonske piramide koje su blokirale daljnju vožnju tim putem).

Policajac mi je prišao i tražio vozačku i prometnu, što sam mu odmah dao. Upitavši što sam skrivio, nisam dobio odgovor. Policajac je samo otišao do džipa. Nakon toga se vratio sa alkometrom i pitao da 'duvam'. Postavio sam ponovno pitanje 'što sam skrivio'. Na to sam dobio odgovor 'Bolje ti je da duvaš'. Ponovio sam pitanje i dobio sam isti odgovor nakon čega je policajac samo otišao do džipa. Vratio se nakon 10ak minuta sa zapisnikom o alkotestiranju gde je pisalo da sam odbio ispitivanje. Također, na zapisniku piše da postoji osnova sumnje da sam počinio prekršaj iz čl. 282. st. 1. ZSPC. U toj stavci piše da ne smijem za vrijeme vožnje i prije vožnje konzumirati alkohol. Napominjem da je ovo bilo POSLIJE vožnje i da sam bio parkiran. Nije mi padalo na pamet da se vozam okolo i pijem.

 

Zar ja nisam trebao na neki način reći da odbijam testiranje da bi on zaključio da sam ga odbio?

 

Također, druga stvar, sutrašnji dan sam pažljivije pogledao zapisnik i uočio par nepravilnosti. Prvo, broj ispod policijske postaje uopće nije unesen. Kasnije sam saznao da je to broj koji identificira PP, zakon po kojem se teretim i još neke stvari. Adresa koja je tamo upisana je netočna. To nije ta ulica. Ova ulica još nema ime. Nije zaokruženo da sam izjavio ili nisam izjavio da li sam konzumirao alkoholna pića. Također piše da sam upoznat da odbijanjem činim prekršaj iz članka 282. ZSPC. Da li se to upoznavanje radi rečenicom 'Bolje ti je da duvaš'?

 

Svaki savjet što dalje da radim i kako da se postavim je dobrodošao i unaprijed zahvaljujem svima na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Znači, mogu me hvatati samo na članak 282. st. 10 ZSPC-a jer nisam vozio auto?

 

(Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj sudionik u prometu, osim vozača motornog vozila i instruktora vožnje, koji odbije podvrgnuti se ispitivanju ili stručnom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina.)

 

Također, da li je policajac dužan upoznati me da odbijanjem alkotesta činim prekršaj iz čl. 282. ZSPC?

 

(To inače piše u zapisniku o alkotestiranju da me je upoznao.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

U jednom od postova ste napisali da 'Nije zabranjeno biti pijan za volanom parkiranog vozila.

Zabranjeno je njime upravljati, a upravljanjem se smatra pokretanje vozila iz mjesta na javnoj cesti.'

 

Pokušao sam to naći u ZSPC i u narodnim novinama u nekom od zakona ali sam bio neuspješan.

 

Može li pomoć? Da li postoji zakon ili pravilnik u kojem se to jasno navodi?

 

Hvala :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija