Jump to content

Rad na crno


nenko

Preporučene objave

Zaposlio sam se u jednoj trgovini prehrambene robe sezonski od 01.06. Vlasnik trgovine mi odbija dati ugovor o radu i prijaviti uz stalno odbijanje da će idući tjedan i tako već dva mjeseca. Isplaćuje mi redovno na ruke plaću od 2800,00 kuna. S obzirom da mi je više prekipjelo (iako mi je tih 2800 kuna potrebno da prehranim sebe i djecu)odlučio sam se nekome to prijaviti.Čak nemam ni sanitarnu knjižicu iako sam ga više puta upozoravao da mi i to mora platiti. Kome da ga prijavim za neprijavljivanje za zdravstveno,mirovinsko i za neupućivanje na sanitarni pregled? Da li i ja plaćam neku kaznu? Molim pomoć.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nenko,

stalo ti je do posla? Pa to i nije neki posao.Moraš to lukavo odigrati. Traži novi posao i šuti. Kad ga nađeš e onda traži Zahtjevom za zaštitu prava Obračunske liste plaća (ako ih nisi dobivao (a vjerojatni nisi) i ak nisi ništ potpisal isplate istih (nek ti plati dva put kad mu je teško i porvrdu (RSM-obrazci) da ti je uplatio mir. i zdr. osiguranje. Tada mu priprijeti Inspektoratom za radne odnose. Taj ćeš mu Zahtjev uputiti poštom preporučeno sa povratnicom. Možeš to učiniti i sada ali onda znaš kaj ti slijedi. Morat ćeš otići brzo a to ti ne paše.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.Samo bi još malo pojasnio. Ja radim bez da mi je dat Ugovor o radu,bez prijave , bez ičega . Radim sam svoju smjenu, čak me i strah jer u slučaju nekog događaja (trovanja hranom, provale itd) čak mogu i odgovarati, policija će pitati što sam uopće radio u trgovini. Vlasnik trgovine mi je neki poznanik ,primio me jer su mi novci potrebni, a ne znam što ću. Prekipjelo mi je kad je vlasnikov sin kupio auto vrijedno 40000 eura, a meni stalno govori da je kriza i da mi ne može plaćati doprinose i platiti mi sanitarni pregled. Pokušavam naći drugi posao,ali bez uspjeha. Liste za plaću nemam već mi krajem mjeseca iz inkasa trgovine daje plaću.Otići ću na zavod za zapošljavanje ili na državni inspektorat , ne znam više kome i pozvati ih kad budem u smjeni. Samo da nebi i mene kaznili ???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nemoraš se bojati neće tebe kazniti. tebi je obečano kaj je prema tome.slobodno prijaviš kretena. Kupuje aute a ne plaća obveze i stavlja te u "procjep". Neka plati kazne a onda ćeš ga utužiti za sve. Nisi ništa potpisival da si pšrimil novce? Ako jesi buš rekel da ste se dogovorili da ti plaću daje u kešu,kaj on smije ali ri mora dati obračun plaće i palćati obveze za tebe. Pošto to nije ti se pravi blesav i reci da plaće uopće nisi dobival. Rasturi kretena jer drugo ni zaslužil.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam ništa potpisivao,plaća ili kako je nazvati ,bi 30. u mjesecu dobio iz inkasa kase. Ok, hvala na odgovoru idem sutra prvo na zavod za zapošljavanje na dodatne informacije, pa onda u inspektorat. Pa kud puklo da puklo. Hvala još jednom i javljam rezultate. Iako imam osjećaj da će me opet preveslati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom da sam bio nezaposlen prihvatio sam posao na crno od kuće. Poslodavca sam nekoliko puta upozorio da mi napiše ugovor o autorskom dijelu ali je on to stalno eskivirao i obzirom da mi je dugogodišnji prijatelj mislio sam da me neće prevariti. Kada sam završio sa poslom nije mi isplatio kompletan iznos. Posjedujem na internetu svu komunikaciju preko e-maila sa kojom se može vidjeti da sam radio za njega kao i dogovor da če mi isplatiti određenu svotu novca te moje upite da mi konačno napiše ugovor. Koja su moja prava. Dali na temelju komunikacije na internetu mogu doći do novca? Dali i ja mogu biti kažnjen zbog rada na crno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Radim neprijavljena te poslodavac zahtjeva da mi isplaćuje putem tuđeg studentskog ugovora, obzirom da više nisam student.. odgađa prijavu već neko vrijeme takvim isplatama, a toga nam je već dosta pa razmišljamo o prijavi, KOME? Poreznoj upravi ili min. rada?

U kojem roku izlaze na utvrđivanje, kakve su posljedice za mene i studente koji mi ustupaju ugovore, a koje za poslodavca?

Može li se zahtijevati uplata mirovinskog za to razdoblje? Odnosno neka odšteta poslodavca obzirom da neke osim mene zavlači 2 godine, a obično je nakon 3 godine konačno i zaposlio ljude koji su radili na isti način?

Svima nam je toga dosta, a s obzirom da stalno postoji mogućnost prestanka rada i na takav način, možemo li iKAKO naplatiti 'izgubljeno vrijeme' ukoliko nas inspektorat zatekne na poslu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a kakvih?

jutros se ipak javili mailom i min. i porezna, u mrsm kazu da za radnika posljedica nema jer je obveza poslodavca prijaviti radnika, a za. isplatu na ovaj način obavještavaju poreznu, iz porezne kazu da uvijek gone poslodavca..

moze li se ikako natjerat poslodavca da plati odstetu za ne uplacen staz i ostsle beneficije iz radnog odnosa.. privatnom tuzbom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija