splitskodite8 objavljeno: 5. kolovoz 2010. Dijeli objavljeno: 5. kolovoz 2010. Štovani, Poslodavac nakon isteka ugovora o radu i 3 tjedna najavljenog odlaska iz firme odbija vratiti radnu knjižicu prije neg se potpiše nekakva sumnjiva check lista.Nisam pravnik ali iz spomenutog dokumnta vidi se da se radi o nekakvoj muljaži.Pa evo nekih stavki: -Jeste li upoznati sa PK158, postupak u slučaju otkaza? (inače postupak nije predan radniku) -Jeste li spremni preuzeti materijalnu odgovornost proizašlu iz PK158 -Obavezujete li se da se nećete zapošljavati kod drugih poslodavaca koji su u tržišnoj utakmici s sadašnjim poslodavcem?(ovo me posebno zanima, ima li pravo ovo pitati ako je plaća 3500 kn?) -Dali ste tvrtci predali ispravno osnovno sredstvo za koje ste bili zaduženi (što je to?!) Molim Vaša iskustva i komentare jer uvjet da dobijem radnu knjižicu jest da potpišem ovaj sumnjivi dokument.Imam novi posao i trebaju mi papiri što prije a neznam što da napravim. Hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
cigo1 odgovoreno: 5. kolovoz 2010. Dijeli odgovoreno: 5. kolovoz 2010. splitskodite8 je napisao: Štovani, Poslodavac nakon isteka ugovora o radu i 3 tjedna najavljenog odlaska iz firme odbija vratiti radnu knjižicu prije neg se potpiše nekakva sumnjiva check lista.Nisam pravnik ali iz spomenutog dokumnta vidi se da se radi o nekakvoj muljaži.Pa evo nekih stavki: -Jeste li upoznati sa PK158, postupak u slučaju otkaza? (inače postupak nije predan radniku) -Jeste li spremni preuzeti materijalnu odgovornost proizašlu iz PK158 -Obavezujete li se da se nećete zapošljavati kod drugih poslodavaca koji su u tržišnoj utakmici s sadašnjim poslodavcem?(ovo me posebno zanima, ima li pravo ovo pitati ako je plaća 3500 kn?) -Dali ste tvrtci predali ispravno osnovno sredstvo za koje ste bili zaduženi (što je to?!) Molim Vaša iskustva i komentare jer uvjet da dobijem radnu knjižicu jest da potpišem ovaj sumnjivi dokument.Imam novi posao i trebaju mi papiri što prije a neznam što da napravim. Hvala Ej spl.dite moje, ajde da tvoj purger tebi veli. Zakon o radu ne poznaje nikakvu "check listu". U tvom slučaju moguće je da postoji kakav pravilnik o radu koji regulira i govori o tvojim obvezama prilikom prestanka ugovora o radu. U tvom ugovoru to bi moralo biti naznačeno odnosno, neki bi se čl. morao pozivati na pravilnik ili kol ugovor. Ako toga nema, nemaš nikakovu obvezu potpisivanja takove "ček" liste. Dakle ti to nećeš potpisati, a ako te budu prisiljavali ti im reci da ti napismeno daju da to moraš i po kojim aktima to moraš. Poslodavac je obvezan odmah ( Zakon kaže u najkračem roku,praksa 8 dana) po prestanku radnog odnosa vrati ti dokumente (radna knjižica,odjava sa mir.i soc osiguranaj,traži ga i rsm obrazace iz kojeg je vidljivo da ti je uplatio doprinose),pod prijetnjom zapriječene novčane kazne od 61.000 do 100.000 kn ako ga prijaviš Inspektoratu za radne odnose ukoliko ti dokumente ne vrati. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
splitskodite8 odgovoreno: 5. kolovoz 2010. Autor Dijeli odgovoreno: 5. kolovoz 2010. HVALA,probat cu tako, nadam se da ce upalit. : ) Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
cigo1 odgovoreno: 5. kolovoz 2010. Dijeli odgovoreno: 5. kolovoz 2010. splitskodite8 je napisao: HVALA,probat cu tako, nadam se da ce upalit. : ) splitsko dite, cigo je pogrešil pa imamo ispravku netočnog navoda (ak moreju u Saboru lupat mogu i ja neki put). dakle dokumente ti je poslodavac prema čl.124. st.2 Zakona o radu dužan vratiti u roku od 15 dana a ne kako sam napisao ,odamah. Mea culpa. Oprosti. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.