mellaa objavljeno: 9. kolovoz 2010. Dijeli objavljeno: 9. kolovoz 2010. Poštovani, moj slučaj je sljedeći,iako sam pročitala dosta odgovora na ovu temu,ima par pojedinosti koje me muče i ne znam kako postupiti. Bila sam zaposlena u ugostiteljskom obrtu koji je zatvoren od strane poslodavca. Ostale su nam ne isplaćene place za 4. i 5.mj i poslodavac je naravno obećao isplatu plaća nakon što se i njemu podmire neki dugovi.Plaće još uvijek nisu isplaćene i sumljam da će nam ih isplatiti.Pročitala sam iz ranijih postova da treba sastaviti Zahtjev za zaštitu prava u kojem se traži obraćun neisplaćenih plaća i onih isplaćenih(poslodavac nam cijelu godinu nije davao platne liste).No kada smo se prijavljivali na HZZ,svi radnici su imali pravo na novčanu naknadu s HZZ-a te smo poslodavca morali tražiti platne liste za 3.,4. i 5.mj(za zadnja 3mj.rada po kojima se utvrđuje novčana naknada) Platne liste nam je uručio,ali one nisu potpisane od strane radnika niti na njima piše da su te plaće neisplacene.Također nam nije uplaćivao doprinose iako u radnoj knjižici stoji datum i žig odjave s mirovinskog zavoda te potvrda istog. Zanima me hoće li na podizanje tužbe utjecati to što nam je izdao te platne liste i što nam je na temelju njih isplaćena novčana naknada? da li postoji mogućnost podizanja zajedničke tužbe od strane radnika?Te mogućnost traženja besplatne pravne pomoći jer smo svi na rubu egzistencije? Poslodavac je promijeno adresu stanovanja,na koji adresu mu uputiti pismeno priopćenje? Na prijašnju koja se vodi kao službena ili na novu? Što ako je poslodavac svu svoju imovinu prenio na drugu osobu?Hoće li se potraživanje uspjeti namiriti ako ništa ne glasi na tu fizičku osobu? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
cigo1 odgovoreno: 10. kolovoz 2010. Dijeli odgovoreno: 10. kolovoz 2010. mella, previše je u tvom postuonog: kaj bu, ak bu. Ti i svaki pojedinačno od tvojih kolega morate poslodavcu uputiti ZZP na staru adresu i na novu. Dakle dva (nek se nađe). Ako vam se zzp vrati imat ćete povratnicu na kojoj će pisati: obavješten -nije preuzeo pošiljku. Poslat ćete ,nakon što ga ne preuzme još jednom (tako to "voli" sud). Dakle ne odgovori li(jer ne mora), ili odgovori negativno u roku od 15 dana vi, ćete poslodavca prijaviti inspektoratu za radne odnose a potom i utužiti ga kod suda. Najbolje da svi zajedno uzmete odvjetnika. To sa besplatnom pr.pom., imamo za čuti po medijima koliko traje a vi imate rokove i nemožete čekati. Tužba košta cca.500 kn po "glavi". U ZZP-u čete zahtjevati nove obračune za NEISPLČENE plaće i isplatu istih. Potraživanje vam ne zastarjeva tri godine. E sad sa time jeli poslodavac prenio svoju imovinu na drugoga,nije li prenio,se nenebiste trebali zamarati. S obzirom da je obrtnik on neće moći ništa raditi dok ne podmiri svoja dugovanja i kada mu državne institucije sjednu za vrat. Kada ćete vi doći na red, jest pitanje na koje teško možete utjecati. Vaša je odluka o isplativosti utuženja no ako ne postupite prema rečenom nema ni šanse da do svojih teško zarađenih plaća,dođete. Nažalost. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.